Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

M85-ös építés - A kónyi körforgalmakban nem lesz közvilágítás

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szerint a kónyi önkormányzat miatt hiúsult meg az útcsere az M85-ös építése kapcsán.

A kónyi önkormányzat nem akarja átvenni a jelenlegi állami utakat, így az Új Élet utca sem lesz országos közút. Közvilágítás nem épül a két kónyi körforgalomban. 

Itt olvashatták Aller Imre kónyi polgármester nyilatkozatát az M85-ös út építésével kapcsolatban. Most a KKK is kifejtette álláspontját. Eszerint a központ mindig arra törekszik egy-egy beruházás során, hogy a funkciójukat vesztett országos közutakat önkormányzati kezelésbe adja. Ha pedig szükséges, az utakat állami kézbe vegye. Hasonlóan jártak el a kónyi esetben is, fogalmazott Szirányi Balázs, a külső kapcsolatok osztályának vezetője. Az Új Élet utcát állami tulajdonba akarták venni, míg a 8502-es (Soproni utca) és a 8509-es számú (Dózsa György utca) utakat önkormányzati tulajdonba adni. Két utóbbi ugyanis helyi, településen belüli forgalmat bonyolít le a jövőben. Mint írja, a KKK többször megkereste Kónyt és ajánlotta fel az érintett utak javítását. Megállapodást azonban nem sikerült kötni – jelenti ki Szirányi Balázs –, mivel Kóny elzárkózott a jelenleg országos közutak átvételétől, egyoldalúan csak az önkormányzati út országos közúttá történő átminősítését támogatva. A közlemény kitér rá: amennyiben nem születik megállapodás, a kónyi önkormányzatnak akkor sem lesz több közútkezelői feladata az eddiginél és állami útfenntartói szerepet sem kell vállalnia.

A két körforgalommal kapcsolatban a KKK válaszából kiderül: nem építenek közvilágítást egyikben sem. Mindkét csomópont a 85-ös számú főút lakott területen kívüli szakaszán épül. Ráadásul az M85-ös út fényszennyezését is jelentősen növelné a két körforgalom megvilágítása. A közútkezelő, a vagyonkezelő, a beruházó és a kormányhivatal képviselői „egyetértettek abban, hogy közlekedésbiztonsági szempontból nem indokolt a körforgalmak kivilágítása, mivel külterületen nem szükséges, és a lakott területen kívüli körforgalmakban gyalogosforgalom sincs" – tájékoztatott a KKK azzal, hogy a megvilágítását előíró útügyi műszaki előírások alól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felmentést adott.

Indoklásul még hozzáteszik: a 85-ös számú főút Kóny melletti egyik csomópontja sem baleseti góchely. Nincs tehát műszaki, forgalombiztonsági oka annak, hogy közvilágítás kerüljön bármelyik körforgalomba. Szirányi Balázs még megjegyzi: a kónyi polgármester egy tavaly decemberi egyeztetésen a közvilágítással kapcsolatos rendelkezéseket tudomásul vette.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik labdarúgókupa rábaközi táncosokkal

Tovább olvasom