Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Lumniczer-kórház - Kapacitásbővítésre vár az egynapos sebészet

A jelenlegi kapacitás száz százalékát kihasználja a kapuvári kórház egynapos sebészete. Várólisták Kapuváron is vannak, ám az intézménynek nincs kezelhetetlen beszállítói tartozása. A kórházat az angiológia (is) viszi a hátán.

Lassan beszivárog a rábaközi köztudatba az aktív ággyal nem, de több, új szolgáltatással a betegeket segítő kapuvári Lumniczer-kórház úgynevezett egynapos sebészete. Egyik olvasónk hívta fel figyelmünket családtagja betegségére, melyet a távolabbi, soproni műtét helyett Kapuváron végeztek, mely után a beteg azonnal családja körébe mehetett haza.

Az eljárásnak pont az a lényege, hogy az ilyen műtéteknél – hét szakirányban – az operációk után a beteg 24 órán belül elhagyhatja a kórházat – mondta lapunknak dr. Benedek Zoltán főigazgató. Hozzátette, vannak természetesen olyan műtétek, melyeket szakmailag indokolt esetben, vagy a beteg korára tekintettel aktív háttérrel rendelkező intézményben kell elvégezni, ám ki kell emelni, az egynapos ellátás Nyugaton már bevett forma és hazánkban is bővítésre vár a beavatkozások köre.

Új szolgáltatások Kapuváron: A nappali kórházi ellátás munkatársa, Horváth Zoltánné betegeivel.
Új szolgáltatások Kapuváron: A nappali kórházi ellátás munkatársa, Horváth Zoltánné betegeivel.

Az ellátás növekvő népszerűségét azonban már a várólisták is jelzik. Kapuváron a legnagyobb lista a szemészeti műtétek esetében van, fél-háromnegyed évet kell várni a betegnek, mire a beavatkozásra sor kerül. A nőgyógyászat és többek közt a sebészet esetében ez az idő már csak 2–4 hét. Benedek főigazgató kijelentette, finanszírozott kapacitásuk száz százalékát kihasználják, már folynak a tárgyalások arról, hogy a pénzügyi háttér biztosításával az egynapos sebészeten a jelenlegi 700 körüli műtétnél többet lehessen Kapuváron elvégezni.

Az intézmény másik „erőssége" a járóbeteg-ellátó központ, ahol várólisták alakultak ki bizonyos ellátások esetében. A belgyógyászatnál 7–10 nap, az angiológiánál 5 nap, két hét a várakozás. Az angiológiai fekvőbeteg-ellátásnál – mely miatt Kapuvárt az érbetegek Mekkájának is nevezik – akár 8 hónapos várólista is fennállhat, ám ez a szakellátás (is) „viszi a hátán" az intézményt.

Szemészeti járóbeteg-ellátáson 2–3 hét, neurológián 2 hét, kardiológián 2 hónap, röntgenen viszont a hónapokkal ezelőtti 1,5–2 hónapos várólista helyett most 25–30 napot kell várni a bejelentkezett betegnek.
Dr. Benedek Zoltán kijelentette, a szakellátás – a nyugati elvándorlás ellenére – Kapuváron biztosított, bár nagy szükség lenne a fiatal orvosok helyben maradására is. Hozzátette, arra is büszkék, hogy az intézménynek nincs kezelhetetlen beszállítói tartozása, az egyeztető fórumokon ott vannak és segítik a megye aktív kórházait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegeken segítenek a küzdősportgálán

Jótékonysági küzdősportgálát rendeznek április 24-én, este hat órától a városi sportcsarnokban az… Tovább olvasom