Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Lovászképzés a Csukásban

A csornai Csukás-szakközépiskola és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Rábaközi Erdészete együtt fogott lovásztanulók képzésébe.
Két évvel ezelőtt lovászképzés kezdődött a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Az intézmény vezetőit az a felismerés vezérelte, amikor az új képzés bevezetéséről döntöttek, hogy mind több lovarda nyílik, ahol szükség van szakemberekre.

– Két évig humán és reál tantárgyakat tanulnak, valamint a pályaorientációs ismereteket sajátíthatják el a fiatalok – mondta Kapui Ferenc szakmai tanár. – A tizenegyedik és tizenkettedik osztályban pedig elkezdődik a szakmai képzés, hetente három napig gyakorlaton vesznek részt. Minden héten egy napig a göbösmajori ökoturisztikai központban tartózkodnak a tanulók, ahol szakoktató foglalkozik velük. A másik két gyakorlatra szánt napot a diákok egy része a lakóhelyéhez közeli lovardában tölti. Így például Győrben, Máriakálnokon, Vágon és Barbacson.

Kapui Ferenc szerint a Kapuvártól délnyugatra fekvő, közigazgatásilag Csapodhoz tartozó, gyönyörű környezetben lévő Göbösmajorban a tulajdonos Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Rábaközi Erdészete minden feltételt biztosít a képzéshez. Szép nóniusz ménes van a telepen és folyamatosan nyolc-tíz lovagolható ló áll a diákok rendelkezésére, ugyanakkor a fogathajtás feltételei is adottak. A „lovászpalánták" jól érzik magukat Göbösmajorban és a szakoktató is elégedett a gyerekek hozzáállásával.

Dr. Kristóf János, az iskola igazgatója hozzátette: nagy előny, hogy a göbösmajoriak rendelkeznek oktatási tapasztalatokkal, hisz több éve szerveznek nyári tábort diákoknak.

– Manapság egyre több lovardát létesítenek, ahol elengedhetetlen, hogy felkészült szakemberek dolgozzanak – vélekedett dr. Kristóf János.
Kocsis László, a rábaközi erdészet igazgatója elmondta, az egykori uradalmi birtokon, Göbösmajorban erdészcsaládok éltek. A terület az államosítás során került a szombathelyi erdőgazdasághoz. Azt követően egy sertésnevelő vállalaté lett, később a termelőszövetkezet, aztán a kisalföldi erdőgazdaság következett a tulajdonosok sorában.

– Az évtized elején kerültek hozzánk a lovak és azután szerveztük meg nyaranta a lovastábort, amely egyre népszerűbb – közölte az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a lóistálló legalább kétszáz éves. A közelében álló, egykoron magtárként szolgáló épületet panzióvá alakították át. Jelenleg fából készül a kocsiszín és az esőbeálló.
Kocsis László beszélt arról is, hogy tervezik egy fedett lovarda felépítését és egy csónakázótó kialakítását a közeljövőben. A Csukás-szakközépiskolával létrejött együttműködés kapcsán az igazgató kifejtette: szívesen biztosítanak lehetőséget a diákoknak a szakmai ismeretek megszerzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közalapítvány működteti a vagyonvédelmi rendszert is

Másfél évvel ezelőtt alapította meg a csornai önkormányzat a Rábaköz Védelméért Közalapítványt. A… Tovább olvasom