Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Lovasok és partnervárosok

Több mint tíz európai város delegációjának részvételével, idén a lovasok szervezésében zajlott a kapuvári búcsú háromnapos rendezvénysorozata. Az esős idő ellenére sikeres programokat tudhatnak maguk mögött a szervezők.

Péntek délelőtt a kapuvári városházán a partnervárosok bemutatkozójával kezdődött a háromnapos kapuvári búcsú. A franciaországi, német, bolgár, lengyel, osztrák és határon túli magyar települések részvételével megtartott, „Együtt Európában" elnevezésű program forrásait pályázatból teremtette elő a városháza. A kapuvári vendéglátók bemutatták a partnervárosoknak a környék nevezetességeit és a vendégek ízelítőt kaphattak a gasztronómiai nevezetességekből is.

Ahogy a németországi Bad Liebenzell polgármestere megjegyezte, a kapuvári vendégszeretet évek óta változatlanul magas szintű.

A városok küldöttségei és művészeti csoportjaik a Bem utcai sportpályán rendezett Szent Anna Napi Lovasnapok és Vigasságok rendezvényein is felléptek. A lovasnap szombati és vasárnapi napját sem kímélte az eső, ennek ellenére sokan kilátogattak a versenyekkel és huszárbemutatóval színesített rendezvényre.

Az időjárás megtréfálta a lovasokat, ám emellett nagy sikere volt a határon túli magyar települések bemutatóinak (Székelyvaja, Nagymegyer, Oberpullendorf), a szombat esti mulatós fesztiválnak és a lovasbálnak is.

Olvasóink írták

 • 19. Laza 2011. július 27. 23:41
  „moderálva offtopic”
 • 18. Bizakodva 2011. július 27. 19:43
  „Tavaly a ,,Kapuvári Búcsú" kudarcba fulladt. Volt ,,jó program", mégis a Lovas napoknak volt nagyobb vendégszáma. Minden éven vannak ,,jó" és ,,rossz" rendezvények. Egy egész városnak sajnos nem lehet maximálisan a kedvében járni.
  Az idei búcsút az önkormányzat rendezte, a lovasok pedig a lovas programokat. Ezek párhuzamosan mentek egymás mellett.
  Volt: céllövölde, dodzsem, mutatványosok ( a Gesztenye soron ennyi el sem fért volna), parkolási lehetőség, mobil WC, árusok, kézművesek, gyerekeknek és felnőtteknek programok (lovasok és az önkormányzat részéről is), pénteki koncert (Bikini); szombaton sztárvendégek (Csocsesz és barátai), lovas bál, vasárnap Pintér Tibor színművész (lovas program), búcsúi bál, eső, hideg, szél, az időjárás ellenére sok érdeklődő reggeltől hajnalig.
  Egy valami hiányzott: a búcsúnak kedvező idő
  Régen volt: búcsúi hangulat kevesebb programmal (régi vásártéren), összetartó, egymást segítő emberekkel.
  És most vagyunk mi: kapuváriak, akik évek óta csak a hibát keresik......és persze meg is találják. Nem tudnak egymásnak örülni, és megbecsülni azt, amijük van.
  Bízom abban, hogy 1 év múlva megtalálja mindenki az örömét, és közösen tudunk szórakozni.”
 • 17. vonalkód 2011. július 27. 10:02
  „De ki mondta, hogy a lovasnapot a búcsúval egybe kell rakni. Miért nem lehetett két héttel később és nem lenne futkosás. Mindenki nézhetné - már akit érdekel - mindkettőt.”
 • 16. Laza 2011. július 26. 22:31
  „<offtopic>”
 • 15. pacalpöri 2011. július 26. 19:01
  „árnyék: gyere meghívlak én egy-pár italra! :-)
  aztán megbeszéljük a világ kisebb nagyobb problémáit :-)))”
 • 14. egykapuvár 2011. július 26. 16:42
  „Megjegyzem: a lovas programokon kívül nagyon kevés program várta az érdeklődőket. Hiszen a helyi amatőr művészeti csoportokon kívül nem sok fellépő volt! A megtekintjük a korábbi évek programjait, hát ... gyenge a színvonal. Emlékszem még a 3 napos Kapuvári Napok című rendezvényre, az EXpóra, a Gesztenye sori programokra ... persze mindenki maga döntse el, hogy mire van szükség.”
 • 13. egykapuvár 2011. július 26. 16:35
  „2002. évi Kapuvári Napok (forrás: kisalfold.hu)

  Pénteken délelőtt tíz órakor nyitják meg a harmadik Hanság Expót az ipari szakmunkásképzőben. Délután négykor a negyvenéves fúvószenekarról nyílik kiállítás a városi kiállítóteremben, majd öt órakor komolyzenei hangverseny lesz a Szent Anna-templomban. Este hét órakor a Kapuvári Fúvószenekar ad jubileumi koncertet, nyolc órakor pedig már az Edda-koncert kezdődik a sportpályán.

  Szombaton reggel nyolc órától gulyásfőző versenyt rendeznek a sportpályán, kilenckor majorette-ek és fúvószenekarok vonulnak fel. Délelőtt tíz óra előtt tíz perccel a Kapuvári Napok hivatalos megnyitóján dr. Biró Péter polgármester mond köszöntőt. Tíz órakor a sportpályán fúvósfesztivál kezdődik. Délután háromkor a kapuvári iskolák mutatkoznak be vidám műsorral, szintén a sporttelepen. Négy órakor a Kapuvárról elszármazottak találkozója kezdődik a Rábaközi Művelődési Központban, ahol a város múltját és jelenét fotókkal mutatják be. Este hat órakor a Dupla Kávé koncertezik a sportpályán. Az esti bálban fellép a Crystal és a Fiesta zenekar. Éjfélkor látványos tűzijáték szórakoztatja a résztvevőket.

  Vasárnap délelőtt tíz órakor búcsúi szentmise lesz a Szent Anna-templomban. Tizenegykor a helybeli főiskolások és egyetemisták adnak randevút egymásnak a polgármesteri hivatalban. Délután három órakor kezdődik a néptáncgála, melyen a szamosújvári Kaláka, a felsőpulyai, a szlovákiai Magyar és a Kapuvár néptáncegyüttes lép fel. Az esti bál sztárvendége Csepregi Éva lesz.”
 • 12. egykapuvár 2011. július 26. 16:33
  „Összehasonlításként a korábbi évek programjai:
  2010. búcsú programja

  július 23-án Roy és Ádám koncert

  július 24-én (szombaton) Kapuváron
  10.00 óra: Bütykölde - játszóházi foglalkozás, jurta állítás, hordón lovaglás, sajtlabirintus, lovagi torna, gólyalábas színház, kézműves vásár
  11.00 óra: Kapuvári ifjúsági mazsorett csoport bemutatója
  11.30 óra: Jó ebédhez szól a nóta
  13.00 óra: Hanság Big Band koncertje
  14.00 óra: Meteorfolk - country zene
  15.00 óra: Kék Bab folkzenekar - ír koncert és néptánc
  16.00 óra: Lady Salsa táncosok - az El Paso stúdió kapivári csoportja
  16.15 óra: Junior Mozgásstúdió bemutatója
  17.00 óra: Canggo Jumps ugrócipő bemutató
  17.15 óra: Diamant-Genius táncbemutató
  18.00 óra: Dumaszínház - Szöllősy-Csák Gergely
  18.50 óra: Daylight moderntánc, Nagymegyer
  19.00 óra: Csiribiri gyermek néptánccsoport és a Pántlika népzenei együttes, Nagymegyer
  19.00 óra: Haydn vegyeskar hangversenye a Szent Anna-templomban
  19.20 óra: Nemzetközi néptánctalálkozó
  21.00 óra: Búcsúi bál a Profi tánczenekarral, sztárvendég: Márió

  2010. július 25-én (vasárnap) Kapuváron, a KSE sörsátornál.
  10.00 óra: Búcsúi szentmise a Szent Anna-templomban
  14.00 óra: Castrum SC karatebemutató
  15.00 óra: Fúvóspárbaj - Kapuvár és Bad Liebenzell fúvószenekara
  16.00 óra: Habakuk bábszínház
  17.00 óra: Moovement Dance School táncbemutató
  18.00 óra: Megafon Musical társulat
  22.00 óra: Delta koncert”
 • 11. panti 2011. július 26. 09:56
  „Én úgy tudom, voltak bizonyos kikötések a szervezők felé, hogy amikor lovasprogram van, akkor a sátorban például ne legyen műsor. :(
  Többek közt ezért is volt az, hogy a sátorban a programok később kezdődtek.
  - Az időjárásról sajnos nem a rendezők tehetnek. Egyébként mobil WC volt elegendő, a gyerekeket is várták a foglalkoztató sátorban. (Az más, hogy az időjárás miatt nem volt sok belőlük, mert apu, anyu rohant.)

  - Én emlékszem olyanra, amikor egymásra szervezett a város. Aztán a városközpontban is volt egy kis tömeg, meg a Lovasoknál is. Akit meg mindkettő érdekelte, az rohangált mint idióta.
  Amúgy meg teljesen mindegy, hogy MEDOSZ, KSE, vagy központ. - Úgyis mindenhova autóval megyünk (mentek). Legalább most egy helyen volt.
  - Amúgy volt itt búcsú. Volt dodzsem, céllövölde, kokasos nyalóka, mézeskalács, Csocsesz és a többiek.
  A legnagyobb gond, hogy rossz idő volt.
  (Én is 39 vagyok, de nem sok különbséget láttam búcsúi hangulat terén régen, és ma. Anno a Vásártéren volt. Esős időben ott is csak sár volt. Persze voltak mindenféle próbálkozások, amire mindig panaszkodott valaki.
  Ez Kapuvár. Jó lenne, végre nem úgy gondolkodni, hogy : - Erőszakos vagy? Akkor csak csináld okoska. Majd mi csendben bojkottáljuk a rendezvényedet, aztán meglátod, hogy nem mész semmire.
  Tanulni kell még sokat.”
 • 10. árnyék 2011. július 26. 09:43
  „Tisztelt 9. pacalpöri !
  Eddig még nem ajánlottak érte semmi "zs"-t. De van időm, hátha meggondolják magukat!XDDD”
 • 9. pacalpöri 2011. július 26. 09:13
  „árnyék: neked fizetnek azért, hogy a semmit védd???”
 • 8. árnyék 2011. július 26. 09:09
  „Tisztelt 6. vonalkód !
  Sokat ülhetsz a számítógép előtt, ezzel tudom csak magyarázni, hogy a látásoddal gond lehet, hogy nem láttál mobil WC-t!XDDDD”
 • 7. enesei 2011. július 26. 08:33
  „Valahol említettem már: vagy búcsú, vagy lovasnap. A kettő nem megy együtt. Más a jelleg, más a célközönség. Térben és időben elválasztani a kettőt! (A lovasok pedig lovasnapot tudnak rendezni, nem búcsút.)”
 • 6. vonalkód 2011. július 26. 08:23
  „árnyék
  Én voltam a helyszínen, voltam a tarló parkolóban ahol a focibíróból lett biztonsági ember leugatta az autósokat, mindenfele integetve hozzáértés nélkül próbálta irányítani a forgalmat, lekiabálta a kerékpáros idős embereket.
  A mutatványosok 40.000 Ft bérleti díjért sem vizet sem wc-t nem kaptak egyébként nem tudom hol voltak a mobil wc-k elárulhatnád.
  Nem minden gyereket érdekel a pónizás és az arcfestés. Az én gyerekemet már a dodgem érdekli még ha nem is ingyenes. Ezért nem értem miért kell neki a te kedvedért lovagolnia”
 • 5. árnyék 2011. július 26. 07:10
  „Tisztelt Laza!
  Én csak a száraz tényeket írtam le! Kérlek ne fogalmazz ugy, hogy " bedugtátok" mert nekem aztán semmi közöm nem volt a szervezéshez és egyébhez. Ami pedig a higiéniás dolgot illeti, én legalább 6 mobil WC-t láttam, plusz még a MEDOSZ pálya WC-i. <moderálva>”
 • 4. Füzi_Józsi 2011. július 25. 23:54
  „Tisztelt hozzászólók!
  Bár már sokszor megfogadtam, hogy nem szólok semmit, de ez a rendezvény /vállalva a nevem/ tényleg nem volt egy csúcs! Az idő, a helyszín, a programok szerintem nem méltóak egy kapuvári búcsúhoz! A búcsú a mi gyermekkorunkban egészen másról, és egészen máshol szólt... A búcsúnak vhol a város szívében a helye, talán, ha jövőre elkészül az új városközpont akkor ott... Én autópárti vagyok, tehát engem a lovak nem érdekelnek, de itt ez volt a fő program. A szervezők nem gondolták végig az esetleges időjárási lehetőségeket, ezt futottak bele és futtattak bele mindenkit a nyakig érő sárba. A lovas részéhez nem tudok hozzászólni, nem értek hozzá, akinek nem tetszik ez az nem megy! De a búcsú szerintem a kapuváriaknak, az ide visszalátogatóknak és minden vendégnek nem erről kellene szólnia... Én a régi búcsú hangulatát hiányoltam... vagy már ilyen öreg vagyok 39 évesen...és mindenkinek jó volt csak mi hárman panaszkodunk?”
 • 3. Laza 2011. július 25. 21:26
  „Árnyék!!!!
  Szűnj már meg a promó szövegeiddel együtt! Szart sem ért az egész, megint szépen bebuktátok az amatőr szervezéseteket. A mutatványosokat majdnem szétvetette az ideg, mert bedugtátok őket a szántóföldre. Az esti programok egyelőek voltak a nullával, annyian is voltak. A körülmények egyenesen katasztrofálisak voltak, pedig szabadtéren mindig számolni kell az esővel. Az emberek higiéniás igényeit megint sikerült figyelmen kívül hagyni, hogy mást ne mondjak. Ez nem búcsú volt, hanem lovasparádé parádé nélkül. Remélem ezután nem engedik megint amatőröknek rendezni ezt a fontos eseményt.”
 • 2. árnyék 2011. július 25. 16:11
  „1. vonalkód
  Voltál Te a helyszinen? Ennyi mutatványos rég volt mint most! És a lovasrendezvényen pedig gyerekeknek INGYENES pónilovaglás, játszóház, arcfestés stb.”
 • 1. vonalkód 2011. július 25. 12:18
  „Csak a gyerekekre nem gondolt senki akiket a mutaványosok érdekeltek volna.
  Lovasparádé volt, gyerekeknek búcsú nem.
  Amúgy biztos jó lett volna, ha mindenki azt csinálhat amit akar az arra alkalmas helyen.
  Reméljük 2012-ben nem így lesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi betegfogadó helyet alakítottak ki

A sürgősségi befogadót már kialakították, a légzésrehabilitációs osztályt szeretnék létrehozni a… Tovább olvasom