Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Lovak és lovasok népesítik be a pályát Kapuváron a búcsúkor

A lóbarátok köre egyesület napjainkra a város kihagyhatatlan része, amely Esterházy herceg nyomdokain bandériumot is alakított.
A hét végén a Bem utcai pályán rendezik a hagyományos kapuvári búcsút. A város védőszentjéről elnevezett, háromnapos rendezvény fő attrakciója immár kilencedik éve a Szent Anna-napi lovasprogram, melyet a Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület szervez, közel egy évtizede.– Egyesületünk 2006-ban alakult 28 taggal, akkoriban 35–40 lovat számláltunk – tájékoztatta lapunkat Axnix Imre, az egyesület titkára. Céljuk, hogy az akkoriban már igencsak elfelejtett lovashagyományokat felelevenítsék a rábaközi kisvárosban, hiszen – ha csak az 1905-ös Esterházy lovasbandériumra gondolunk – Kapuvár bővelkedett ilyen irányú hagyományokban. Többek közt ezek ápolásában is élenjárt „a város Széchenyijének" is nevezett báró Berg Gusztáv. Emlékét a kapuvári lovasok alakulásuk óta őrzik.– Napjainkban az egyesület létszáma közel duplájára nőtt, a kezelésünkben lévő lovak száma elérte a 70–75-öt – mondta a titkár.
A lóbarátok köre az elmúlt években egyre több helyi programon vett részt, a búcsúi program már szinte köréjük épül, de elkezdték a pünkösdi lovaskirály-választást, fellépnek szinte minden rábaközi programon, vadászhajtásban, szüreti rendezvényeken.

– Az Esterházy lovasbandériumot – 9 taggal – 2009-ben hoztuk létre, a hagyományos kapuvári népviseletet felvéve „egyenruhánknak" – tette hozzá Axnix Imre.

Az egyesületben a hátaslovasokon kívül számos fogathajtó szerepel, hintóikon olyan neves személyiségek utaztak, mint herceg Esterházy Antal, a megyés püspök vagy a tihanyi perjel. Az egyesület tevékenysége kiterjed a hagyományok őrzésének egyéb formáira is, részt vettek a Berg-örökség ápolásában, sétakocsikázásokat szerveznek a Hanságba és a Rábaköz értékes területeire, valamint segítik a magyar lovaskultúra népszerűsítését.

Utóbbira jó példa a Nemzeti Vágta, ahol a kapuvári Kiss M. Vencel Boszorka nevű lova évről évre sikeresen szerepel. – Meg kell említeni Lócsi Miklós és Dornig Tibor hajtókat is, ők a térség fogatosversenyeinek állandó szereplői – mondta Axnix Imre.

Lovasok a búcsún

A szombati programok délelőtt fél 11-kor a lovasok zenés bevonulásával, a rendezvény ünnepélyes megnyitójával kezdődnek. Hámori György polgármester emlékszalagot adományoz a lovasoknak, majd ezt követően hátas ügyességi versenyeket rendeznek. Délután háromkor az Esterházy huszárok tartanak bemutatót, majd eredményhirdetés lesz. Vasárnap a hajtóké a főszerep, a versenyek délután egy órakor kezdődnek a Bem utcai sportpályán, ahol öt óra után trükklovaglást és kaszkadőrbemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők.
Esterházy bandérium: Az 1905-ös hagyományok alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldség- és falunap Dér Henivel és Csocsesszel Bősárkányban

Pénteken rendezik meg a községben a Hanság Zöldség Napját, szombaton pedig a falunapot. Tovább olvasom