Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Lovagkereszt a költőnek

Horváth Elemér '56-ban hagyta el Csornát és Magyarországot, de még ma is csornainak vallja magát.
Horváth Elemér
A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Horváth Elemér 1956-ban hagyta el Csornát és Magyarországot. Ötven év elteltével is állítja: „Én eddig is csornai voltam, annak éreztem magam."

Csorna szülötte, az Amerikában élő Horváth Elemér irodalmi munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta. Az elismerést még márciusban Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozta és szeptember végén a New York-i magyar főkonzultól vehette át a Rábaközből elszármazott alkotó.

Horváth Elemér 1933. április 15-én született Csornán. Az általános iskolát szülőhelyén végezte, a középiskolát Pannonhalmán kezdte és Csornán fejezte be. 1953-tól 1955-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója volt. 1956-ban elhagyta Magyarországot, Firenzében, Rómában és New Yorkban tanult. Jelenleg az Egyesült Államokban él.

Horváth Elemér – akinek a költészete szerves része a mai magyar lírának, életműve egyetemes – közel ötvenéves távollét után sem feledi Csornát, verseiben gyakran megemlíti szülővárosát, amely 2003-ban díszpolgári címet adományozott távolban élő fiának. A kitüntetés átvétele után azt nyilatkozta lapunknak: „Hetvenévesen, amiben benne van jó ötvenéves száműzetés idegenben, ezt kimondani: ide tartozol, a mienk vagy, ismerünk, igazán nagy dolog. Én eddig is csornai voltam, annak éreztem magam, amit bizonyított néhány éve az érettségi találkozónk is, ahol a srácokkal ott folytattuk, ahol ötven évvel ezelőtt abbahagytuk."

Díjak és kötetek

Horváth Elemér több irodalmi elismerés tulajdonosa:
Graves-díj (1992),
„Év könyve" díj (1995),
József Attila-díj (1997),
Ady Endre-díj (1998),
Füst Milán-díj (2001).

Megjelent kötetei:

A mindennapok arca (Róma, 1962),
Egy fehér néger naplójából (Párizs, 1976),
A homokóra nyaka (London, 1980),
Maya tükör (Chicago, 1982),
A szélrózsa gyökerei (Budapest, 1990),
Scaliger rosa (Budapest, 1995),
Talajvíz (Budapest, 2000),
Menestrál (Budapest, 2002).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másnak képzelték a társulást

A több mint ezeregyszáz lélek lakta Rábapordányban is az a helyzet, mint másutt, tennivaló ugyan lenne, de a megvalósításhoz szükséges pénz hiányzik. Így az elképzeléseket, terveket is szerényen fogalmazzák meg. Az önkormányzat tervei között szerepel a 402 méter mély artézi kút felújítása. De ehhez a falu lakosságának összefogása is szükséges. Tovább olvasom