Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Lovagi cím és érdemszalag a kapuvári ÍzvadÁszoknak

Gasztronómiai elismerést kapott a kapuvári ÍzvadÁszok főzőcsapat, akik szigetközi halászléjükkel megszorongatták a házigazda bajaiakat is.

A minap a huszadik bajai halászléfőző fesztivál vendége volt a kapuvári ÍzvadÁszok főzőcsapat. Magyar László csapatvezetőtől megtudtuk: a gasztrolovagok számára kialakított lovagi udvarban Kapuvár bemutatásán túl szigetközi halászlével lepték meg a zsűrit és a némileg berzenkedő bajai szakácsokat.

– Azonkívül, hogy bemutattuk a várost egy kiállítással, 220 adag szigetközi halászlét főztünk, amit a közönség pillanatok alatt elfogyasztott. Egyébként csak ezen a napon 40 ezer ember fordult meg a fesztiválon, több mint 1800 bográcsban, üstben főtt a halászlé – tájékoztatta lapunkat Magyar László.

Magyar László és Magyarné Pócza Katalin: Népszerűsítik a kapuvári ízeket szerte az országban.
Magyar László és Magyarné Pócza Katalin: Népszerűsítik a kapuvári ízeket szerte az országban.


A kapuvári főzőcsapat vezetője elmondta, az igazi elismerést nemrég a Tóalmáson megrendezett Szabadtűzi Lovagrend központi ünnepségén kapták. A rendezvény Kárpát-medencei történelmi hadikonyhaszemle is volt egyben, amelyen hazai és külföldi csapatok versenyeztek.
A gasztronómiai programot szervező Szabadtűzi Lovagrend nagytanácsa döntése értelmében Magyarné Pócza Katalint lovaggá ütötték, Magyar László pedig „a lovagrend keretében végzett munkája, a népi gasztronómiai hagyományok megőrzése terén végzett tevékenysége és követendő lovagi magatartása elismeréséül" a Szabadtűzi Lovagrend Érdemszalagját kapta.

– Az elismerések mellett persze főztünk is, amit – történelmi hadikonyha lévén – megnehezített, hogy csak fát és faszenet használhattunk, de így is a „kolbászos krumplileves lisztgombóccal, savanyú káposztában bújtatott csirkefalatkák polentaágyon, darasterc krumplival felengedve" kreációnkkal a zsűri különdíját érdemeltük ki – mondta Magyar László.

Jótékony ízvadászok

A kapuvári ÍzvadÁszok főzőcsapat 2008-ban alakult, az elmúlt évek legnagyobb sikereként a római szegényeknek végzett jótékonysági főzést emelte ki a csapat vezetője. Hozzátette: ennek köszönhetően már Rómából is ajánlják a kapuváriakat egyes hazai jótékonysági rendezvényekre. Legutóbb például Pécsen jártak. – Elsősorban szülővárosunk gasztronómiai hírét visszük ország-világszerte, de fontosnak tartjuk, hogy a magunk eszközeivel segítsünk a rászorulóknak – fogalmazott a Szabadtűzi Lovagrend lovagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálák égnek Mihályi és Magyarkeresztúr között

30-40 nagyméretű bála ég Mihályi és Magyarkeresztúr között az út mellett. Tovább olvasom