Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Lopások: az ifjak figyelik az értékhatárt

Csornán és környékén tavaly 31 olyan bűncselekmény volt, melyet fiatalkorúak követtek el. Egyre többször válnak áldozattá is a gyerekek, akár interneten keresztül.

A Csornai Rendőrkapitányság területén tavaly huszonhét fiatalkorú követett el bűncselekményt. Volt dolga a hatóságnak gyerekekkel is: három ellen indult eljárás, ami koruk miatt aztán meg is szűnt. A bűncselekmények típusa nem változott a korábbi évekhez képest: lopások, betörések.

Harsányi Judit százados, bűnmegelőzési főeladó portálunknak elmondta: tapasztalatuk szerint a családi kötelékek lazulása, a munkanélküliség, a médiában közvetített erőszak állnak a háttérben.

– A fiatalkorú bűnözőknél még mindig vezető helyen állnak a kerékpár- és mobiltelefon-lopások. Gyakran fordulnak elő áruházi tolvajlások. Jellemző, hogy az értékhatárra figyelnek, azaz csak annyi árut tulajdonítanak el, melyek értéke szabálysértési eljárást indokol – tájékoztatott Harsányi Judit. – Viszik a CD-ket, videojátékokat, parfümöt, amikről a műanyag biztonsági eszközt leszedik. Találkoztunk fiatalkorúak által elkövetett garázdasággal, könnyű testi sértéssel, illetve megjelentek az agresszión alapuló súlyos testi sértések is. A garázdaság általában egy-egy buli után, alkoholos befolyás alatt fordul elő.

Harsányi Judit százados
Harsányi Judit százados

A százados hozzátette: az elkövetők nem kifejezetten hátrányos helyzetű családokból valók. Elsősorban olyan családok gyerekei kerülnek a rendőrség látókörébe, ahol nem megfelelő a szülői háttér, nem következetes a nevelés, nem ellenőrzik a szabadidejüket. Nagy problémát jelent az is, hogy egyre több kiskorú válik áldozattá. Több esetben történtek iskolai lopások, tűntek el telefonok, ékszerek, órák.

Csorna környékén is voltak már gyerekek rovására elkövetett zaklatások. Ezek többnyire SMS-en, internetes ismerkedő oldalakon keresztül történtek.

– A rendőrkapitányság nagy hangsúlyt helyez az ifjúságvédelemre. Működik az úgynevezett DADA-program, mellyel az általános iskolásokat és az Ellenszer-program, mellyel pedig a középiskolásokat szólítjuk meg – jegyezte meg Harsányi Judit. – Tavaly összesen kétszáz gyerek számára tartottunk oktatást. A cél, hogy a fiatalok felismerjék a veszélyhelyzeteket és egy-egy tettük következményeit. Képesek legyenek ellenállni a negatív csábításoknak és megfelelően kezeljék a konfliktusokat. 2009-ben tizennyolcszor tartottunk előadást a fiatalkorú bűnözés, a kábítószer-fogyasztás megelőzéséről. Négyszer fokozott ellenőrzést is végrehajtottunk szórakozóhelyeken a helyi szakiskola, valamint a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival közösen.

Harsányi Judit százados hozzátette: megfelelő ifjúságvédelem és bűnmegelőzés a hivatalos szervek és a családok, állampolgárok hatékony összefogásával érhető el.

Olvasóink írták

  • 3. Lárika 2010. március 05. 21:25
    „Ha már nem büntethető a nyavalyás kis bűnöző, miért nem felel érte a tisztelt szülő? Miért hívják akkor törvényes képviselőnek? Ha le kellene ülni, vagy kifizetni a kedves gyermek büntetését, rögtön csökkenne az ilyen elkövetések száma.”
  • 2. szamio89 2010. március 03. 13:46
    „Csornai "szórakozóhelyek" merre vannak? mert megyek én is oda:D”
  • 1. qeu 2010. március 03. 11:07
    „moderálva, saját kérésre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködnek az önkormányzatok

Csorna - Együttműködési megállapodás megkötéséről döntött a képviselő-testület és a helyi roma… Tovább olvasom