Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Lezuhant, világháborús vadászgép pihen a földben Rábapatona határában - Fotó!

Nem készült róla fénykép vagy feljegyzés, ám a helyiek még emlékeznek: egyszemélyes vadászgép csapódott a földbe Rábapatona közelében. A gép maradványai és vélhetően pilótája is a föld alatt nyugszanak.


A lezuhant vadászgép történetét a faluban szinte már mindenki hallotta. A légi harcot az idős korosztály emlékei elevenítik fel. Többen látták, hogy az eltalált repülőgép a falu határában lezuhant.

A szemtanúk közé tartozik a 80 éves Takács Béla is. Ő még gyerekként, 13 évesen nézte végig az eseményeket. Azt is látta, amikor a szerencsétlenül járt vadászgép eltűnt a fák mögött, később meg is találták Rábapatona határában, a töltéstől pár méterre.

"Tizenhárom éves lehettem, amikor megkezdődtek a bombázások Magyarországon is. Eleinte, mikor meghallottuk a légvédelmi szirénákat lemenekültünk a bunkerba. Később azonban már szinte mindennapossá vált, ahogy a bombázó repülőgépek és az őket kísérő vadászgépek elvonultak a falu felett.

Hatalmas volt a zúgás. Körülbelül egy órán keresztül vonultak felettünk a gépek - emlékezett vissza Takács Béla.
Hatalmas volt a zúgás. Körülbelül egy órán keresztül vonultak felettünk a gépek - emlékezett vissza Takács Béla.

"Hatalmas volt a zúgás. Körülbelül egy órán keresztül vonultak felettünk a bombázók. A németek vadászgépei persze próbálták kiszorítani őket. Ilyenkor nagyon látványos légiharcokat láthattunk" - emlékszik vissza Takács Béla bácsi, rábapatonai lakos.

"A kisebb vadászgépek úgy röpködték körbe a lomha bombázókat mint ahogy a fecskék szokták a gólyát.

Ámulva néztük, hogy a kisgépek pilótái milyen manőverekkel próbálják kicselezni egymást. A bombázók fényes, ezüstös szalagcsíkokat szórtak ki, hogy zavarja a vadászgépeket. Úgy csillogtak, hogy bizonyosan zavaró is lehetett a vadászgépek pilótáinak.

A lezuhant repülőt is láttuk. A faluban, szokás szerint, a légi harcot néztük. Valószínüleg a pilótát lőhették meg, mert a gép nem gyulladt ki, nem látszott rajta, hogy megsérült volna.

A vadászrepülő hirtelen elkezdett toronyiránt felfelé menni, mint a rakéta. Aztán amikor elfogyott a lendület megállt, majd zuhanni kezdett. Akkor még pontosan nem láttuk hova esett. Csak a füstöt láttuk ami felcsapott.

Ilyen típusú repülőgépet rejt a föld mélye Rábapatona közelében.
Valószínűleg egy ehhez hasonló Messerschmitt típusú vadászgépet rejt a föld mélye Rábapatona határában.


Utána rögtön a helyszínre rohantunk. A Rába folyó Koroncó felőli töltése mellé zuhant. Ez a terület elég mocsaras volt, így könnyen a földbe fúródott. Több mint 5 méteres gödröt vájt ki.

Ezen a helyen, valahol a fák alatt vannak most is a szerencsétlenül járt gép maradványai - mutatja Béla bácsi.
Ezen a helyen, valahol a fák alatt vannak most is a szerencsétlenül járt gép maradványai - mutatja Béla bácsi.

Később odajöttek a katonaság emberei, de a gépet nem húzták ki. Úgy tudom, a pilóta hozzátartozója is ott volt velük a becsapódás helyszínén" - meséli Takács Béla.

Kisebb nagyobb földhalmok, túrások jelzik az évekkel ezelőtti próbálkozások nyomait. A gép roncsait nem sikerült kiásni. Fotók: T.Zs.
Kisebb nagyobb földhalmok, túrások jelzik az évekkel ezelőtti ásások, próbálkozások nyomait. A gép roncsait nem sikerült megtalálni. Fotók: T.Zs.

Nem tudni milyen mélyen lehet, akár 6 méterre is lehet a felszíntől.

A repülő tehát még mindig a föld alatt pihen. Évekkel ezelőtt többen is tettek kísérletet kiásására, de nem jártak eredménnyel.

A próbálkozások nyomai azonban még jól láthatók.

Olvasóink írták

 • 15. elemér 2011. március 25. 07:52
  „Gratula T.B.-nek, mert ilyenkorban már nem valami jó a memoria.”
 • 14. CsabaKiraly 2011. március 24. 23:36
  „A nemetek bizosan fognak erdeklodni mert egy katona maradvanyairol is szo van. Ha meg amcsi lett volna a gep, en holt biztos vagyok hogy mindenfele muszerrel keresnek, akarcsak a vietnami haburuban lelott gepeket meg a mai napig is keresik.”
 • 13. CsabaKiraly 2011. március 24. 23:30
  „A MIG-17 jobb volt. :DD”
 • 12. Agent 2011. március 24. 14:48
  „A motorblokk tutira meglesz, az fúródk általában a legmélyebbre.”
 • 11. SC 2011. március 24. 13:56
  „Kapcsolódó cikkek:
  http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/49595
  http://mult-kor.hu/20100601_lezuhant_repulogep_a_kukoricasban”
 • 10. SC 2011. március 24. 13:51
  „9. bela001
  Ez nagy tévedés!!!
  Az alumínium korrodálódik ugyan,de nem adja magát olyan könnyen.Amikor a repülő becsapódott,millió darabra szakadt,beterítve alu hepesszel az egész környéket!A felszínen,vagy pár centivel a közelében bőven lehet/ne/találni belőle,csak technika kérdése az egész...”
 • 9. bela001 2011. március 24. 13:33
  „Egy 77 éve föld(mocsár) alatt fekvő gépből szerintetek mi maradt meg?
  Maximum a motor darabjai. A többi már lebomlott.”
 • 8. janika 2011. március 24. 11:53
  „Na majd, ha errefelé építették volna az új autó ut, akkor majd jönnének a régészek jó pénzért pepecselni!”
 • 7. elemér 2011. március 24. 11:04
  „Ez volt a leghiresebb hosszutávu bombázó a világon B-29. (1944-1959)

  http://www.youtube.com/watch?v=YVS26nATK-s&feature=related

  20,000 font bomba, gépfegyverek és ágyu felszereléssel. Ez elérte Japánt és Eu.-t is. MacArthur tábornok és Japán kormányzója azt mondta, hogy a veszteségnek 2 magyarázata van egy háboruban; tul késö és tul kevés.

  Azoknak megvolt a taktikája hogy fedezték egymást mikor repültek. Mikor ez megjelent a németek már kismiskák voltak a levegöben. Hitler születésnapjára kapták az áldást, mert nagy volt a pofája.

  http://www.flickr.com/photos/15977666@N08/3217938890/”
 • 6. annobon 2011. március 24. 10:47
  „5-höz: Ez mind így van. Am volt.”
 • 5. Maori 2011. március 24. 10:39
  „Focke-Wulf Fw 190 már első repülése alkalmával fellül múlta az Me-109-est. De az 1935-ben tervezett és repült Heinkel He 112 is vastagon lekörözte, ám nem rendszeresítették, mint oly sok más, remek repülőgépet. Göring hibás következtetéseket vont le a Condor Légió tevékenységéből, emiatt nem fejlesztették megfelelően a vadászokat, és a nagyhatótávolságú bombázokat. Emiatt bukták el az Angliai Csatát, és emiatt volt képes a Szovjetunió végtelen mennyiségű hadianyagot a németek ellen felvonultatni. (Nem volt olyan bombázójuk, mellyel az Ural mögötti hadianyag gyárakat elérhették volna.)”
 • 4. miracle 2011. március 24. 10:29
  „"vadászgép pihen a földben Rábapatona határában - Fotó!"
  "Nem készült róla fénykép vagy feljegyzés"”
 • 3. annobon 2011. március 24. 09:59
  „2-höz: "Me-109, a Világháború legjobb vadászgépe volt." Bár a német propaganda ezt sulykolta a spanyol polgárháború óta és kb. 1942-ig igaz is, de utána jónéhány konstrució lekörözte. Csak párat említek: Focke-Wulf 190, P-51 Mustang, a Spitfire Griffon-motoros változatai, Lavocskin La-7, stb...”
 • 2. Jethro_Tull 2011. március 24. 09:41
  „Me-109, a Világháború legjobb vadászgépe volt.”
 • 1. poltergeist84 2011. március 24. 07:59
  „Ismereteim szerint megvan rá a technika, hogy megkeressék. De szerintem a talajradarosoknak van ennél jobb dolguk is, bá én csak megnézném... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fővárosi tolvajok megyei üzletekben - 170 ezer forintot zsákmányoltak

Sopronban kezdte a lopást, Csornán rendőrkézre került egy budapesti tolvajbanda kedden. Közel… Tovább olvasom