Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Lezárult a nyomozás a csornai termálban történt tragédai ügyében

A gyermek halálát a kapu szabályszerű rögzítésének hiánya okozta. Az üzemeltetők abban hibáztak, hogy nem intézkedtek a vasvázas kapu rögzítéséről.

A megyei rendőrkapitányság tájékoztatója:

"A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatott nyomozást annak az öt éves kisfiúnak az ügyében, aki a csornai termálfürdő területén halálos balesetet szenvedett.

A gyermek szülői felügyelet mellett, 2009. június 1-jén délután a fürdő sportpályáján játszott. Focizás közben a vasvázas futballkapura csimpaszkodott, melyet mellkasára rántott. Pár nappal később, a szövődményként fellépő oxigénhiányos állapot okozta sérüléseibe a kórházban meghalt.

A munkavédelmi szakértő véleménye szerint a gyermek halálát a kapu szabályszerű rögzítésének hiánya okozta.

A rögzítés elmulasztásáért felelősség terheli a fürdőt üzemeltető KFT 68 éves vezetőjét és 54 éves főmérnökét. Mint üzemeltetők abban hibáztak, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a fürdő területén lévő eszközök állapotának folyamatos ellenőrzésére és nem intézkedtek a vasvázas kapu rögzítésére.

A büfés annyiban felelős, hogy pár nappal korábban a futballkaput a füves területről a homokos részre vitte, és rögzítetlenül hagyta.

A Rendőrség az ügy iratait, foglalkozáskörében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal küldte meg a Győri Városi Ügyészségnek."

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. czindi 2009. december 13. 12:28
  „Kedves sánta..20-as: nem a gyermekkori idézetek a lényegesek, bár a te szemed csak eddig ért el...a LÉNYEG utána következik....okulj belőle, azért van!”
 • 21. miracle 2009. december 13. 10:53
  „CsabaKirály szerint meg 6000 m2-es Maracana-stadiont szokás felhúzni egy termál-fürdőben.
  Itt egy kép a cikkben:
  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/sulyos_baleset_a_csornai_termalban_-_kisfiu_eletveszelyben/2101618/
  Nyilván valami alap kispályáról van szó, ami legyen a kedvedért 400 m2, bár ki tudja, nem vagyok csornai.”
 • 20. santa_lucia 2009. december 12. 21:19
  „szocdem: a nyomozók nem "pár társadalomtudományos hülye" és nem logikai alapon, hanem tények alapján végzik a munkájukat. Ha megnyugtatlak vele: nem fognak letöltendö börtönt kapni, legfeljebb felfüggesztettet és nyilvánvalóan jár kártérítés a szülöknek. Aztán nem kell idekeverni sem Balatont, sem ókori jogot, sem gyerekkori emlékeket. Az életben annyi rend van, mint az ember fejében. Vonatkozik ez mindenfajta társadalomra is. ?s az itteni hozzászólásokra is. Moo-nak végre szintén sikerült pontra vinni a dolgot.”
 • 19. Moo 2009. december 12. 19:35
  „Talán nem kellene a vizeslepedőt a szülőkre ráhuzni. Valószinüleg feltették ezerszer magukban a kérdést, hogy Ők mit tehettek volna másképp, hogy a baleset ne történjen meg.Biztosan sokszor belekezdtek olyan mondatokba, hogy mi lett volna, ha..... Balesetek sajnos vannak, és soha nem tudjuk, hogy minket mikor ér baj. Utólag pedig könnyü okosnak lenni. Annak a kapunak rögzitve kellett volna lennie!”
 • 18. CsabaKiraly 2009. december 12. 17:18
  „Miracle szerint a foci palya 100 negyzet meteres :-)))))))))))”
 • 17. szocdem 2009. december 12. 17:17
  „Nagyon sajnálom a kisfiút, de ekkora církuszt nem csinálnék ebből az ügyből..
  Nem hiszem hogy jó úton jár a társadalom ha minden balesetért "vért akar folyatni"...
  Attól hogy pár társadalomtudományos hülye megállapítja a logikai alapon való felelősségét néhány emberenek, még nem változtat azon a tényen, hogy az eseményt nem akarta senki előidézni!!
  A fűrdő fizessen akkora kártéritést, hogy ne legyen a csornai képviselőknek egy vas fizetése vagy 3 hónapig, de szerintem meghurcolni, bebörtönözni vétlen embereket (egyiket sem ismerem!!!) rendkívül nagy demagóg ostobaság...
  Olyan a magyar jog mostmár mint az ókori: halálra itélik benne a kutyákat, jövőre megkorbácsotatja a LFB a Balatont is.. Hol van a határ?????”
 • 16. strandolo 2009. december 12. 16:58
  „kebi: Latom, te tajekozott vagy. Az igazgato a strandon nem egy kozepkoru holgy volt, aki eltunt?
  Sajnalom szegeny kisfiut :(”
 • 15. czindi 2009. december 12. 14:38
  „Iskolás koromban hoztuk-vittük a kézilabda kapukat, mert másutt volt a helye ha felnőttek játszottak, másutt ha gyerekek, vagy pl. fociztunk. Akkor ki volt a felelős? Vagy mára hülyébbek lettünk? Vagy csak a kényelmünk lett akkora, mint a csillagos ég? Emberek! Az agyatok mire való? A Balatonon, a vállalti üdülőnkben van két vaskapu a vízben, ott lehet fejelni, labdázni. És most figyeljen mindenki: AMIKOR RÁSZÓLOK A HÜLYE KÖLYÖKRE, HOGY NE KAPASZKODJON BELE, AZ NEM TORNA-RÚD, A MÉG HÜLYÉBB SZÜLŐ FELELŐSSÉGRE VON, HOGY MIÉRT POFÁZOK BELE???? Miről beszélünk? Igen, tragédia. Sajnálom a szülőket, nemes gesztus volt a szerv-felajánlás, de igazi megnyugvásuk csak akkor lesz, ha igen is belátják, hogy ők is felelősek a bekövetkezett tragédiáért!!!
  A mai szülői nevelés - tisztelet a kivételnek - tragikus, ill. inkább nincs is. Márpedig az iskola nem tud mindent megoldani. Tisztelettel kérek minden szülőt, gondolkodjon el ezen!”
 • 14. santa_lucia 2009. december 12. 12:43
  „?n pedig azt sajnálom, hogy a fórumban - mint a legtöbb témában - megint csak nagy össze-vissza beszélés van. Emberek! Bármilyen objektum müködtetésére szabályok és elöírások vannak, melyeket be kell tartani. Aztán annak a szerencsétlen büfésnek az akcióját sem kellett volna az újságban jelentöségteljesen megemlíteni, mert nincs jelentösége; hiszen egy, az elöírások szerint rögzítendö kaput csak akkor lehet odébb rakni, ha azt az objektumért felelös karbantartó rosszul látta el a rábízott feladatot. A kft vezetöjét és a fömérnököt az objektum felügyeletének elmulasztásáért fogják megbüntetni - jogosan. Aztán most már hagyjátok a szülöket, nekik elég tragédia a gyermek elvesztése. Nem szanaszét kell beszélni, hanem pontra vinni a dolgokat.”
 • 13. kaiser 2009. december 12. 10:42
  „Sajnálom, hogy vannak itt a ,,sorok_közt"véleményt nyilvánítók között magukat talán prófétának tartó pálcatörők. ,,kedves" felelőst, felelősöket kereső sorok_közt talán- ahogy írod -szülőként , megfontoltabb lehettél volna véleménynyilvánításoddal kapcsolatban ahol a szülői felelősséget feszegeted, nem törődve azzal, hogy esetleg ez másoknak a kitörölhetetlen sebeik ismételt feltépését is jelentheti ( ahogy szerintem az egész újságcikk)a család és a szeretet ünnepét várva. Valószínű te sem voltál ott a helyszínen (és a cikk író sem) és nem tudhatod mi történt valójában. A felelősség? megállapítása legyen a szakemberek feladata akik -bízzunk benne- legjobb tudásuk szerint dolgoznak. Mentségedre legyen mondva,( ha így van) hogy talán nem olvastad a cikk nyomtatott változatát, amely egy kicsit részletesebben tépi fel a sebeket-, de egyelőre vélt felelősökről ír és persze a terjedelem növelése érdekében ismétli a nyári írások részeit. Azt gondolom nincs jogunk pálcát törni itt a fórumon senki felett- persze a ,,vélemény szabad"- csak érdemes egy hozzászólás előtt belegondolni abba, hogy mit érezhet az akit ez a szomorú eset esetleg nem a kívülállók fájdalmával töltött el. Azt írod:" egy szülőnek fel kell készülni a lehető legelőrelátóbban, ha gyermekére vigyáz" ebben igazad van és sorolod a lehetséges balesetek forrásait. Melyik gyermeket nevelő szülő mondhatja el magáról, hogy az ő gyermekével még nem történt kisebb, esetleg sajnos nagyobb baleset. Szerintem mindegyikünk próbál a legelőrelátóbb lenni, de sajnos a baj akkor is megtörténhet. Balázs szülei is felelősségteljes, a legnehezebb pillanatokban is nemesen gondolkodó három gyermeket nevelő szülők voltak, akiknek bizonyára minden nap eszükbe jut ,,mi lett volna ha....".
  Ha már a felelősségről szól főként a cikk, kérdezem hol a felelőssége a cikk írónak, szerkesztőnek, engedélyezőnek - (persze tudom, hogy ő ebből él) , nem törődve ismét mások fájdalmával a lap hasábjain ismét sebeket feltépni, azért , hogy teljen a címlap vagy a rábaközi oldal -,egy két így-úgy beszerzett fotót is közzé téve-, talán a magasabb cikkpénz miatt. Nem gondolom, hogy a ,,család napilapjának" nem kellene-e egy kicsit elgondolkodnia így karácsony közeledtével.........”
 • 12. sorok_közt 2009. december 12. 10:39
  „16-17 éves gyermekeim vannak, nem kell Őket sajnálni. Az eset résztvevői közül senkit nem ismerek. A hintát, és a mászókát igenis megvizsgáltam annak idején, ha nem is úgy ahogy miracle leírta, de egy pillantást vetettem rá, nincs-e eltörve a műanyag, nehogy felsértse az ülepét, a lánc be van-e akasztva, elég erős-e stb És ha útkereszteződéshez érek leveszem a lábam a gázról és a fék fölé emelem azt, annak ellenére, hogy elsőbbségem van . Ha buszt kerülök ki, lassítok, mert számítok arra, hogy valaki átfut előttem, a vasúti átjárón nemcsak áthaladok a fehéren, hanem lassítás után jobbra-balra nézek stb. És mindezt azért, mert számítok arra, hogy nem mindenki tartja be a szabályokat, és vannak véletlen balesetek, amelyeknek minél kisebb esélyt akarok adni.”
 • 11. kebi 2009. december 12. 08:34
  „Nagyon sajnálom a történteket,csak megint nem a valódi felelős bűnhődik,neki még csak a neve sem merült fel,pedig biztosan tudom/tudjuk/,hogy a strandon az intézkedéseket ő irányította,és a döntéseket ő hozta meg!!!!
  Azokat vonják felelősségre akik tulajdonképpen csak tanácsot adhattak,de még azt sem fogadták el tőlük!!!
  Az IGAZI FELELŐSÖKET KERESSÉK MEG!!!Akik mindenben olyan okosak voltak és a termált egy játszótérnek nézték,ahol kiélhetik magukat,mert a hülyeség mindig előbbre való volt,mint a felelős vezetés!Amikor meg baj van rákenik a sz.rt másokra!!!!Remélem kiderül az igazi igazság!!!!!!”
 • 10. BsBe 2009. december 12. 07:47
  „sorok_közt 2009.12.11. 09:45 Nem Te vagy az egyik felelős? mert nagyon tereled a felelősséget.Vagy mert még nincs gyereked (a dumádból ítélve nem hiszem hogy van, és ha igen, sajnálom azt a gyereket).
  Öt éves gyerek már nem olyan kicsi, hogy a a szemem előtt focizik a kezét fogjam. (három gyereket neveltem fel, tudom miről beszélek) A játszótéren sem nézte végig (eddig) az ember, hogy vajon a mászókát biztonságosan rögzítették-e, mert az a feladata annak aki odatette, hogy biztonságos legyen. A hintát sem próbáltam ki a gyerek előtt, hogy nem szakad-e le (és ha kipróbálom, még utána akár le is szakadhat.)
  Ha egy focipályán focizott, nem jutott eszembe a kaput megrángatni, hogy nem borul-e fel. Mert nem borulhatna fel. Ha igen, annak nem a szülő a felelőse.
  Elég tragikus, hogy annak, hogy azt a kaput csak úgy oda..tetté, családi tragédia lett a vége. Nem hárítani kell a felelősséget, hanem vállalni, és azt mondani ez el...tam.”
 • 9. Truder 2009. december 11. 23:30
  „Egyértelmű, hogy ki a felelős. Aki hanyagul nem rögzítette a kaput!”
 • 8. sorok_közt 2009. december 11. 22:48
  „is”
 • 7. miracle 2009. december 11. 22:27
  „sorok_közt
  Azért az egy kicsit túlzás, hogy foci előtt minden csemete szülője odaballag a kapuhoz, megkeresi a rögzítést, ha megvan megrángatja, hogy tart-e, a keresztvason nem ártana egy ultrahangos repedésvizsgálat sem. Utána jön a labda vizsgálata nem túl kemény-e, majd a pályát is át kell nézni üvegszilánk vagy szeg is lehet valahol azon a 100 m2-en. Aztán este 11-kor kezdődhet is a focimeccs. Mármint másnap este.
  Ez nem szülői felelősség volt.”
 • 6. sorok_közt 2009. december 11. 21:53
  „atika!

  Szerinted akkor mit jelent a "szülői felügyelet mellett" kifejezés? Tényleg sajnálatosnak tartom, hogy így történt, de egy szülőnek fel kell készülnie a lehető legelőrelátóbban ha a gyerekre vigyáz. Nem igaz, hogy nem hallottunk más hasonló esetekről, amikor rádőlt a kapu a gyerekre.
  Ledugózzuk a konnektorokat, vigyázunk, nehogy magára rántsa a gyerek a forró vizet, lefedjük a hordót, nehogy beleessen stb. Így is megeshet a baj egy pillanat alatt. Nem állítom, hogy az én gyerekeimet nem fogja érni baleset. De igyekszem a lehető legmaximálisabban felkészülni a váratlan esetekre. Bizonyára hibázott az üzemeltető, büfés stb, .De mindenki hibázott, csak a szülő nem? Igazán sajnálom.És Atika ha kultúrált hangnemben nem tudsz írni, akkor inkább hallgass. Akinek más véleménye van, az már hülye? Nem azért van a fórum, hogy megbeszéljük a véleményeket, meggyőzzük a másikat?”
 • 5. atika61 2009. december 11. 20:35
  „Szülő felelőssége???????????
  Mily hülye vagy te???
  Ha azon az édes éjen....... Esetleg moziba menet volna inkább?????????
  Tudod??
  Akkor nem erre a kis szerencsétlenre esett volna.
  Az egész országunk ilyen; sajnos.
  Pató Páloké . . . . .”
 • 4. miracle 2009. december 11. 19:58
  „Azért az nem semmi teljesítmény, hogy fél év kell annak az egyszerű ténynek a megállapításához, hogy ha egy kapura rácsimpaszkodnak és az eldől, az azért van, mert nincs rögzítve.”
 • 3. Moo 2009. december 11. 19:34
  „Aranyközépút! A füves területen - ahonnan a büvés elcipelte - nem dőlhetett volna rá senkire sem?!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórház tavaszig sem húzza?

A csornai Margit Kórház finanszírozása havi hét-nyolc millió forinttal lett kevesebb. A polgármester… Tovább olvasom