Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

˝Levetkőztetett˝ intézmények, jelentős hiány

Kétszázhatmillió forintos hiánnyal készült el Csorna idei költségvetése. A pénteki képviselő-testületi ülésen takarékos gazdálkodásra hívták fel a figyelmet.

Gondot okoz, hogy az önkormányzat állami forrásai százmillió forinttal csökkentek.

206,4 millió forintos hiánnyal elfogadta Csorna idei költségvetését a város képviselő-testülete pénteken. Az önkormányzat közel 100 millió forinttal kap kevesebb állami támogatást, mint tavaly. Két munkatárstól megválnak a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Kiírták az újabb kórház-igazgatói pályázatot és reklámfelületért buszmegállókat kap a város.

Turi György polgármester a költségvetés tárgyalásakor elmondta: nehéz munka volt a büdzsé elkészítése, készítői az intézmények ˝levetkőztetésével˝ próbálták orvosolni a problémákat. Úgy tervezték, hogy 8 százalékkal faragják le költségvetésüket, végül is 4–6 százalékig mentek el. Az így kiteljesedett anyag kiadási főszáma 4,9 milliárd forint, ami mellett 4,696 milliárd forintos bevétellel számoltak. Unger Ferenc könyvvizsgáló úgy vélte: az anyag készítői, figyelembe véve a kedvezőtlen központi változásokat, nagy figyelmet fordítottak a biztonságra. Mint kifejtette: a működési hitel felhasználásával óvatosan kell bánni. Dr. Kristóf János (Fidesz), az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke arról beszélt, hogy noha az intézményi kiadások csökkentése volt a cél, nem nagyon volt már mit elvenni. A dologi kiadások ugyanis eddig is csak szűkösen fedezték a szükségleteket.

Napirenden volt a testületi ülésen a kórház önkormányzati biztosának beszámolója is. Mint kiderült, a Csornahő kft. felé fennálló tartozás 10 millió forinttal csökkent. Elfogadta a plénum a település közfoglalkoztatási tervét, támogatta dr. Erdős István alezredes csornai rendőrkapitányi kinevezését, megválasztotta a tavaszi választásra a szavazatszámláló bizottságok tagjait. Újabb pályázatot írt ki a testület a Margit Kórház igazgatói állására, jóváhagyta a roma kisebbségi önkormányzattal kötendő megállapodást és a bölcsődei fejlesztést célzó pályázat benyújtását.

Döntöttek arról is, hogy egy vállalkozásnak hirdetési felületet biztosítanak a város közterületein, összesen hármat. Ennek fejében a cég három buszmegállót épít: egyet Földszigeten, egyet a vasútállomás közelében és a harmadikat 2012 januárjáig a kórháznál. Új bérlője lesz a tekepályának. Turi György megjegyezte: az előző vállalkozó bérletidíj-tartozást hátrahagyva távozott. Határoztak a képviselők a strandfürdő őrzésének megszüntetéséről is. A Kerti Park Kft. vételi jogát a földhivatal törölte, ezért rendeződtek a tulajdoni viszonyok, így a ˝birtok˝ állandó felügyelete nem indokolt. Létszámleépítés lesz a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Mindkét tagintézményben egy-egy munkatárstól válnak meg. A polgármester megjegyezte: a lehető leghumánusabb megoldást választják és a prémiumévek lehetőségét használják ki.

Olvasóink írták

  • 2. Goldman 2010. február 15. 12:17
    „Szerintem nap, mint nap ott vannak”
  • 1. qeu 2010. február 15. 10:18
    „A kormány ellehetetleníti az Önkormányzatokat, intézményeiket, stb. Ebből mi lesz ...?
    A fürdő örzésére nincs szükség már azt viszont nem értem és ez helyi döntés! A vételi jog eddig sem jelentett tulajdoni jogot, de mégis őriztette jogosan az önkormányzat. Most, hogy saját tulajdon és kívül esik a városon most nem őrizteti. Korábbi esetekből nem tanula, most akkor megint szabad a gazda a tolvajoknak, akik az őrzés ideje alatt is próbáltak kárt csinálni. Mi lesz most? Leszerelik a szivattyúkat, csöveket, stb. és tényleg esély sem lesz az újra indításra. Ez a döntés úgy vélem nagy hiba volt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés és tűzoltóság

A kapuvári önkormányzat képviselő-testülete február 15-én, hétfőn délután három órától tartja ülését… Tovább olvasom