Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Leválnának a távfűtési rendszerről

Kapuváron ismét fellángolt a vita a lakótelepi lakások fűtése körül, a lakók panaszkodnak.

Kapuváron ismét fellángolt a vita a lakótelepi lakások fűtése körül. Lapunkban többször megírtuk, a lakók egy része elégedetlen a fűtés minőségével, de főleg a kiszámlázott díjak összegével. Néhányan jelezték, hogy leválnának a RAS-Hő kft. rendszeréről, többen írásban nyújtották be szándékukat. A szolgáltató – szerződési feltételekre hivatkozva – a kérések egy részét elutasította.

Ügyvédhez fordulnának

illusztráció
Az egyik leválásra készülő lakó, Szabó Lászlóné  elmondta, kérelmük április elején érkezett meg a RAS-Hő kft.-hez. A szolgáltató elutasította igényüket a jövő év április végéig. A család már az építési engedélyeket várja. Még nem kezdték el a munkákat, jelenleg közel százezer forintjukba került csak a szükséges dokumentumok beszerzése. Miután több lakó is hasonló terveket dédelget, közel húszan összefogtak és panaszukkal akár ügyvédhez is fordulnak. „Azt ne várja el a szolgáltató, hogy egy évre előre tudjam, mikor lesz pénzem a beruházásra" – mondta Szabó Lászlóné.

Hasonló panasza van Horváth Nándornak  is, aki kijelentette: nincs megelégedve a fűtéssel, néha hideg van náluk, máskor meg akkor is fűtenek, amikor nem kellene. A húszezer forint feletti számlákkal nem ért egyet, ezért ő is fontolgatja, hogy leválnak a rendszerről. Jelenleg a terveket és az engedélyeket intézi, ezekre már harmincezer forintot kifizetett.

A képviselő jogosnak tartja a felháborodást

Hámori György, a körzet önkormányzati képviselője szerint jogos a lakók felháborodása annak ellenére, hogy ismeri a szolgáltatói szerződés pontjait. Elmondta, hogy a RAS-Hő kft. szinte minden tárgyalás alkalmával a veszteségeire hivatkozik. „Ha valakinek ennyire nem éri meg a távfűtés, miért ragaszkodik a fogyasztókhoz?" – kérdezi a városatya. Azt a gyakorlatot is nehezményezi, hogy ha valaki leválik a rendszerről, a hődíjat nem, de az alapdíjat fizetnie kell. „Ennek ellenére is gazdaságosabbnak tartom az egyéni gázfűtést, információim alapján ennek az utóbbi havi költsége alig hétezer forint. Ha ehhez hozzáadjuk a négyezer forintos alapdíjat, akkor is jobban megéri" – mondta Hámori György.

A szolgáltató ragaszkodik a szerződéshez

Pentz Imre,  a szolgáltató cég üzemeltetési vezetője elmondta, a megkötött szerződés szerint a fogyasztó harmincnapos felmondási idővel, a fűtési időszak végére – jelen esetben április 30-ára – mondhatja le a szolgáltatást. A közös képviselőknek minden esetben igazolni kell, hogy a lekötés megtörtént, ezután az alapdíjat fizeti tovább a fogyasztó. Pentz Imre kijelentette: minden hozzájuk beérkezett kérelmet a hatályos törvények és a szerződés alapján bírálnak el. Ez utóbbit támasztja alá Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője, aki szerint néhány időben beérkezett kérelmet már elfogadtak, nekik sikerült is a lekötés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetet tart a gazdák egyesülete

A Csornai Gazdák Egyesülete – egyrészt a tej mennyiségének drasztikus csökkenése, másrészt a hűtő meghibásodása miatt – tavaly februárban bezárta a városban még működő egyetlen tejcsarnokot. Azóta a Tej Terméktanács megvásárolta a gazdakörtől a megmaradt kvótát, ellenértékét pedig szétosztották a tagok között. De nemcsak a csarnokot zárták be, „pihenőre tért" a gazdák egyesülete is. Tovább olvasom