Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Létszámcsökkentés és munkaerő-felvétel

Az improduktív létszám csökkentésével, ám a termelésben dolgozók számának növelésével számol a Kapuvár Hús Rt.
Az induláskori négyszáz főshöz képest valamelyest csökkent a Kapuvár Hús Rt. dolgozóinak létszáma. A cég tulajdonosa, Román Gyula az idei évet értékelve elmondta: a csökkentés oka az improduktív állomány egy részének leépítése.

Saját szennyvíztisztítót terveznek

A tulajdonos tájékoztatása szerint a húsfeldolgozáshoz szigorúan nem köthető tevékenységeket a gyár fokozatosan megszünteti. Így például a mosodai és varrodai részleg munkáját külsősökkel oldják meg. A termelésbe viszont néhány embert felvettek. A munkaügyi központtól erre az évre közel huszonhárommilliós munkahelymegtartó támogatást kaptak, ez nyolcvan dolgozó négyhavi munkabér-támogatását jelenti. Jelenlegi létszámuk közel háromszáznyolcvan fő.

Mivel következő évi terveikben a konyhakész termékek gyártása kiemelt szerepet kap, ez vélhetően mintegy ötven új dolgozó felvételét is jelenti majd. Számukra is gondot okoz azonban, a többi kapuvári üzemhez hasonlóan, a helyi szakmunkáshiány. Megtudtuk, hogy tervezik a szennyvízkezelés leválasztását. A jövő évi szennyvízdíjak ilyen mérvű emelése után, milliós nagyságrendű havidíjaik nyomán fontolgatják saját szennyvíztisztító telep építését is.

Összeomlott a távol-keleti export

Román Gyula elmondta, a hazai húsipar romló helyzete ellenére a kapuvári üzemben nincs ok a panaszra. Az idei év tizenegymilliárdos árbevétele nullszaldó körüli eredményt ígér Kapuváron. Ebből négymilliárdos exportbevételük volt. Ám a kivitel, főleg a távol-keleti export az év végére teljesen összeomlott. Ennek okaként a jelenlegi árfolyam-politikát jelölte meg a tulajdonos.

A kivitel rossz eredménye húzza le a kapuváriak mutatóit is. Forgalmuk hatvan százalékát még mindig a nagy belföldi kereskedelmi láncok veszik fel. A Pick közel huszonhat százalékos részvénycsomagja – amit Román Gyula birtokol – jelenleg nincs hatással a rábaközi termelésre. Amennyiben ez az arány növekedne, úgy a későbbiekben a kapuváriak húst szállíthatnának Szegedre is.

Kevés a helyi vágósertés

Arra a hírre, hogy a húsgyár sok sertést importál, a tulajdonos elmondta: évente kétszázhetvenezer disznót vágnak és valamivel több mint húszezret hoznak be külföldről. Sajnos a közelben nincs elég vágóállat, pedig szándékaik szerint tisztán magyar sertést dolgoznának fel. A hiányzó mennyiséget Hollandiából, Csehországból és Szlovákiából importálják.

„ A hazai termelők hiába szeretnének többet kapni a sertéshúsért, már világpiaci áron kénytelenek dolgozni, s a kereskedelmi hálózatok is lefelé nyomják a tőkehús árát."

Román Gyula szerint a mögöttünk hagyott év jónak számít a kapuváriak életében, mivel a cégcsoport eredményeiből egyharmadot tudhatnak magukénak. Tavaly a tulajdonlási huzavona elültével végre a termeléssel foglalkozhattak, következő üzleti évüket pedig a stabilizálásnak szánhatják. A gyár egyébként most is jó hírnévnek örvend. Ezt az európai hússzövetség elnökségének e heti látogatása is igazolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne az ellen- vagy rokonszenvek döntsenek!

Papp József csornai polgármester, a kistérségi társulás elnöke nyilatkozatban reagált a… Tovább olvasom