Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Léteznek virágzó kisfalvak is

Egyed azon falvak egyike, ahol működnek az intézmények, és a fiatalok is kötődnek a településhez.
Vadosné Varga Katalin polgármester
Egyes vélekedések szerint Egyed a szerencsésebb települések közé tartozik. Mondják ezt azért, mert a faluban még mindig létezik az óvoda, az iskola – ahol várhatóan emelkedik a tanulólétszám –, a könyvtár, a gondozási központ, a tejcsarnok. Orvos, gyógyszerész, védőnő és pap is dolgozik a községben, a községért. Sőt, posta is áll a helyiek rendelkezésére. Ráadásul Egyed a Soborral megalakított körjegyzőség központja.

Az iménti megállapítást Vadosné Varga Katalin polgármester sem vitatja, ám ennek ellenére óvatosan fogalmaz, amikor a község mindennapjairól esik szó.

– Pénzszűke miatt jelentősebb beruházásra nem gondolhatunk, de a lehetőségekhez mérten igyekszünk fejleszteni, rendezettebbé tenni a falut – mondja Vadosné és sorolja, hogy idén befejeződik a Temető és a Rózsa utca mart aszfaltos felújítása. Jövőre pedig a Béke utca következik, ha lesz pénz. Halaszthatatlan feladat volt az ifjúsági klub kialakítása, mivel elég sok fiatal van a faluban, akik igényelték a helyiséget.

A falubeli vállalkozók segítségével díszparkot alakítottak ki, továbbá a megyei területfejlesztési tanács és a munkaügyi központ segítségével folyamatban van a csapadékvíz-elvezető rendszer rendbetétele. A sikeres pályázatnak köszönhetően két embert tudtak felvenni erre a munkára.
Egyed – a területfejlesztés kivételével – nem tagja a többcélú kistérségi társulásnak. Viszont évekkel ezelőtt iskolafenntartó társulást hoztak létre Rábacsanakkal, amely ma is jól funkcionál. Az alsósok Egyeden, a felsősök Csanakon tanulnak. Kedvező fejlemény, hogy az óvodások létszáma meghaladja a húszat.

„ Meggyőződésem, hogy az ilyen kistelepülésnek is van létjogosultsága" – jegyzi meg a falu vezetője, aki arról is beszél, hogy nem mondanak le a hagyományos rendezvényekről, így idén is elindul a Falumikulás és megrendezik a falukarácsonyt is.

A falunap és az idősek napja sem maradhat el, hiszen igény mutatkozik ezekre az összejövetelekre. Vadosné Varga Katalin jó példaként említi a futballcsapatot, melynek tagjai nemcsak a helyieket szórakoztatják vasárnap délutánonként, hanem télen részt vesznek a hóeltakarításban és a közösségi programok szervezésében, noha csak minimális támogatást kapnak az önkormányzattól.

A jövőre vonatkozó fontos terv a faluközpont rendbetétele, ezért igyekeznek minden pályázati lehetőséget megragadni. Nincs iparűzési adó, az évente 3500 forint kommunális adót ellenben kivetik az ingatlanok után. A polgármester szerint a fiatalok nagy része a faluban képzeli el jövőjét. A kötődés okát abban látja, hogy megmaradt az óvoda és az iskola a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év után újra itthon

Jakab Ferenc és felesége 1956-ban hagyták el Magyarországot. Negyven éve éltek már Svédországban, amikor úgy határoztak, végleg visszatérnek egykori hazájukba. Hét éve költöztek Csornára. Jakab Ferenc és felesége, Jakab Mária Margó néni nem ismerték egymást külföldre távozásuk előtt. Svédországban találkoztak először negyvenöt évvel ezelőtt. Tovább olvasom