Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Letelepedési segély a fiatalításért

Himod - Óvodájukat és az alsó tagozatot mindenáron megőrzik a himodiak. A polgármester szerint takarékos gazdálkodás mellett apróbb fejlesztések is lehetnek a faluban és mindez költségvetési hitel nélkül.
Az általános iskola felső tagozatának tavalyi, Kapuvárra helyezése után a község helyzetéről beszélt Pődör Péterné himodi polgármester.

– Még meglévő intézményeinkből tizennyolc alsósunk a Kapuvári Térségi Általános Iskola kihelyezett tagintézményébe jár, tizenhárom gyermekes óvodánk pedig a Király-tó Óvoda és Bölcsőde irányítása alá tartozik – mondta a polgármester. Hozzátette: reményeik szerint a jövő évben már több kisgyermeket köszönthetnek a tagóvodában.

A remények szerint jövőre több apróság jár majd óvodába. Ami a költségvetést illeti: a normatívát havonta több mint félmillió forinttal ki kell egészíteni.

A település a maradék intézményeket szeretné megőrizni, akkor is, ha ez a helyi költségvetésnek több pénzébe kerül.

– Az iskolára kapott normatíva elég, ám az óvoda normatíváját havonta több mint félmillió forinttal ki kell egészítenünk – tette hozzá a polgármester. A település tavalyi költségvetése százhúszmillió forint volt, ám Pődör Péterné büszkén jelentette ki, hogy a takarékos gazdálkodás mellett nem kellett hitelt felvenni. – Tavaly mint derült égből a villámcsapás ért bennünket a hír, miszerint az előzőekben „önhiki"-n felvett közel hárommillió forintot vissza kell az államkincstárnak fizetnünk – mondta a polgármester. Később szerencsére kiderült, a pénzt jogosan vették fel és idén – kamatok nélkül – visszakapják. A 2007-es költségvetés a működtetésre és több áthúzódó beruházásra ment el. Tavaly többek közt a ravatalozó teljes felújítását fejezték be, útépítést fizettek ki és az óvodában is volt egy állagmegóvó festés.

Pődör Péterné polgármester

Idei terveikről szólva Pődör Péterné elmondta, pályázati pénzből újítják fel a helyi művelődési otthont, ahol a szociális blokkok kiépítését és a külső tatarozást is szeretnék befejezni. Emellett szó van a tűzoltószertár felújításáról, járdák javításáról és elkészíttetnék a temető rendezésének tervét is.

Az egyházközség is számíthat önkormányzati támogatásra, melyet a templom kivilágítására és díszburkolat építésére fordíthatnak.

– Néhány utca (például a Hunyadi) burkolatának javításán túl az árkok, vízelvezetők rendbetételére is nagy hangsúlyt fektetünk – mondta a hétszázhat lakosú község vezetője.

1990-ben még több mint nyolcszázan lakták a napjainkra sajnos egyre inkább elöregedő falut. A betelepülő fiataloknak letelepedési segélyt adnak, mellyel egyre többen élnek. A település lélekszámának fele sajnos inaktív, ezért nagy szükség van a betelepülőkre.

Olvasóink írták

  • 1. Sné Kriszta 2008. április 21. 13:53
    „Sajos,hagyták tönkremenni a falut.Nincs munkalehetöség.A fiataloknak semmi szorakozási lehetöségük nincs.Azért mennek el a fiatalok,mert a gyermekeiknek megprobálnak mindent megadni.Eljön a hétvége és a fiatalok egyetlen szorakozási lehetösége a kocsma.Ha nem tesznek valamit 10 év mulva csak az idősek maradnak.Sajnálom mert nagyszerü emberek élnek Himodon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb postaláda

"Csornán a postaládákat leszerelték, nem lecserélték. Ez szolgáltatás?" - kérdezte egy olvasónk… Tovább olvasom