Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Leszűkített hídgyűrűk gátolták a belvíz elfolyását

Dél-Rábaköz - A dénesfai polgármester szigorú számonkérése után apadt a belvíz a három dél-rábaközi faluban. Ehhez mindössze egy külterületi áteresznél kellett szabad utat biztosítani a víznek.
Apadt néhány centit csütörtökre a belvíz a három dél-rábaközi faluban, Cirákon, Gyórón és Dénesfán. „Ehhez mindössze egy félórás, néhány ezer forintba kerülő munkát kellett elvégeznie a Kapuvári Vízitársulatnak" – tájékoztatta a Kisalföldet Takács Lajos dénesfai polgármester. A három község belvizét elvezető árok egyik átereszét kellett kiárkolni.

Dénesfa, Cirák és Gyóró belvizét egy árok, a kanális gyűjti össze és vezeti el a Köles-érbe. Miközben a szakemberek arról beszéltek, hogy a belterületi elvezetőrendszer szorul sürgős felújításra, Takács Lajos és gyórói kollégája, Ötvös László „határszemlét" tartottak. Ezen megállapították, hogy a belvizet elvezető árok és a Köles-ér torkolatánál az áteresz nem működik megfelelően. „Csak csordogált víz. Az akadály maga az áteresz volt, mivel a hídgyűrűket annak idején a vízi társulat kicserélte. A régi, egy méter átmérőjű gyűrűk helyett jóval keskenyebbeket raktak le, így a víz nem tudott elfolyni, felduzzadt a torkolatnál, és mi a községekben hiába vártuk, hogy apadjon a belvíz"– jegyezte meg a dénesfai polgármester.

Az elvezetőárok Köles-éri torkolatánál duzzadt fel a víz. Miután körbeárkolták, csökkent a belvíz szintje a falvakban.
Az elvezetőárok Köles-éri torkolatánál duzzadt fel a víz. Miután körbeárkolták, csökkent a belvíz szintje a falvakban.

Takács Lajos a helyszínen kérte a vízi társulat vezetőjét, hogy azonnal szüntessék meg az akadályt. Ígéretet kapott, de csak néhány napos határidővel. A településvezető erre levélben is megismételte kérését, és hogy szavainak nagyobb hangsúlyt adjon, kilátásba helyezte: ha a társulat nem intézkedik azonnal, ő mint a községe védelméért is felelős tisztségviselő, közérdekű védekezés címen a munkákat saját jogkörben elvégezteti a vízi társulat költségére. Levelének eredménye lett, hiszen még szerdán délután megjelent a helyszínen a társulat munkagépe és körbeárkolta a hidat. A víz azóta is hömpölyög át a Köles-érbe a belvizeket összegyűjtő árokból.

„Félórás munkát kértem a vízi társulattól, amit elvégeztek. Így némiképp megoldódott a gondunk, de hozzáteszem, hogy ezt a »hídigazítást« kérés nélkül, korábban végre kellett volna hajtani" – fogalmazott a dénesfai polgármester.

„Az eredmény már szemmel látható, az úgynevezett »kisgyórói« falu részen is apadtak az árkok és például az én pincémben is reggelre három centit ment lejjebb a víz."

Takács Lajos hozzátette: ez a beavatkozás természetesen nem oldja meg véglegesen a problémát. Szerinte ahhoz a vízi társulatnak rövid időn belül a kezelésében lévő külterületi árok- és csatornarendszert felül kell vizsgálnia. „A felülvizsgálat után a karbantartást is el kell végezni abból a pénzből, amit a földtulajdonosok a társulat számlájára befizetnek" – mondta Dénesfa első embere.

Olvasóink írták

 • 7. metermester 2009. február 17. 07:19
  „Himód, Gyóró, Cirák, Dénesfa...

  Tisztelt Polgármester Úr!
  A térségben a belvíz-árvíz probléma már régebbi keletű. Az érintett települések bel-vízelvezetési árkok teljes felülvizsgálatára, karbantartására van szűkség.
  Pályázatok. Támagatások. Kivítelezés. Megoldás....

  /,,A helyi önkormányzatok 2008. évi vis maior feladatainak támogatására
  Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács
  NYD-VISM-34/2008
  Himod Község Önkormányzata
  Győr-Moson-Sopron
  Árkokban nagy mennyiségű csapadék miatt keletkezett kár
  2008.06.30 igényelt támogatás 1. 122. 408. Ft megítélt támogatás 1. 000. 000. Ft 2008.08.29"/

  Felül kell vizsgálni a térségben az ingatlanon belül, építtetett úgynevezett látványtavakat. Ez főleg a külföldi tulajdonosokra jellemző. (cc: 5-10. 000. m3) Mennyire befolyásolják a belvíz kialakulását, szintemelkedését, gondoskodnak-e a megemelkedett belvíz elvetetéséről. (zsilipeléssel) Az idevonatkozó szabályok, építési engedélyek, stb.
  Befolyásolják-e, a többi telektulajdonos birtokában történő háboríthatatlanságot.(növény, zöldségtermesztés, gazdálkodás)”
 • 6. k 2009. február 16. 17:17
  „Végre egy talpraesett, határozott Polgármester.”
 • 5. tutajos 2009. február 16. 15:07
  „Én csak annyit szeretnék hozzászolni hogy a ciráki polgármester törödne ennyit a belvizzel ö a sját portáján sem vezeti le a vizet lásd a temetö utáni szakaszt egy árok igazán elkelne oda addig nem lesz mig valami sulyos baleset nem TÖRTÉNIK AKKOR NEM TUDOM KI TARTJA A HÁTÁT MAJD.”
 • 4. Goldman 2009. február 15. 19:35
  „takacslajos:
  A sorok között olvasni kell tudni. Sem a polgármester urat sem a faluban és az ezzel a helyzettel élőket nem kritizáltam.”
 • 3. takacslajos 2009. február 15. 08:47
  „Kedves Goldman és dzsémszhetfild!

  Kérdezem Tőletek, van-e szükség arra, hogy cinikus megjegyzésekkel, valótlan állításokkal vádaskodjatok akkor, amikor heteken keresztül több száz ember életét keseríti meg a belvíz?
  Ami a cikkben megjelent, azt továbbra is állítom, kiegészítve, hogy a külterületi talajvíz duzzadt fel a belterületeken! (Dénesfán az árkokban nem, csak a pincékben jelent meg!)
  Hetente bejárom mindhárom település határát, (mivel mezőgazdasággal foglalkozom) és tapasztalatból ismerem a helyzetet.
  A képek (mivel több is található az újságban) önmagukért beszélnek.
  Talán még nem éltetek át ilyen jellegű problémát és ezért lehet köztünk vélemény-különbség.

  Üdvözlettel: Takács Lajos”
 • 2. dzsémszhetfild 2009. február 14. 16:56
  „A polgármesternek előbb a belterületen kellene rendet tennie. A belterületi árkok egy része be van temetve, az átereszek többsége eltömődött vagy egyszerűen nem is csináltak átereszt a kocsibejáróknál. Persze ez elsősorban az ott lakók feladata lenne. Hiába csinálja meg a Kapuvári Vízitársulat a külterületi vízelvezető árkokat, ha a belterületen lévő árkok nem, vagy csak részben vezetik oda a vizet. Úgyhogy először mindenki csak a saját portája előtt...”
 • 1. Goldman 2009. február 14. 09:05
  „"A dénesfai polgármester szigorú számonkérése után apadt a belvíz a három dél-rábaközi faluban."

  Ezt úgy értelmezem, hogy a polgármester számon kérte a belvíztől, hogy hogyan merészel ilyet csinálni, mire az elszégyellte magát és elkezdett apadni...
  Másrészt a fotón nem látszik a felduzzadt víz. Talán a másik oldalról kellett volna lefényképezni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmilliós támogatás vasi szomszédunknak

Répcelak - Több mint félmilliárd forintos költségvetéssel alakítják át Répcelak belvárosát. A… Tovább olvasom