Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Lengyel földben magyar halott

A mai utódok felelőssége, hogy miként őrzik és ápolják az első világháború hagyatékát. Bedécs Gyula, a katonai temetők kutatója tartott előadást Csornán.

Az első világháború katonatemetőiről emlékeztek meg a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata legutóbbi programján. Az előadó Bedécs Gyula volt, aki 1989 óta kutatja és menti az első világháborús emlékhelyeket. A hadisír-gondozásért kifejtett tevékenységéért 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Az Isonzó Baráti Kör vezetője Lengyel földben magyar halott, az emlékezés felelőssége közös című előadásában olyan temetőket mutatott be, melyek a mai Lengyelország és Ukrajna területén vannak és több ezer magyarnak biztosítanak örök nyughelyet. Tymbark, Tuchów, Wal-Ruda, Biesna, Biskupice Radlowskie, nem nagyon ismert települések, pedig temetőikben sok magyar katona alussza örök álmát, derült ki Bedécs Gyula szavaiból. Az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Galícia területén például súlyos harcok folytak az első világháború elején. A hadszíntér áthelyeződése után, de még a háború alatt mintegy négyszáz katonatemetőt alakítottak ki a Monarchia építészmérnökei és művészei. A velük szemben támasztott elvárás annyi volt, hogy egyszerű, de tekintélyt sugárzó és a tájba illeszkedő sírkerteket tervezzenek. Az alkotók egyszerre akartak örök nyughelyet és emlékhelyet létrehozni, ezért a látogatókat kőtáblákra vésett üzenetek is fogadták.

A Rábaköztől több mint hétszáz kilométerre lévő glinszki temetőben ez a megható magyar nyelvű felirat olvasható: „Csendes hantok alatt pihen sok délceg vitéz. Nemes szívük elpihent, megdermedt a hősi kéz. Könny ne hulljon értük, a hőst siratni nem szabad! Szálljon imánk az Úrhoz, s hozzájuk néma hódolat."

Bedécs Gyula kiemelte, hogy a nagy térbeli és időbeli távolság ellenére is a hadisír-gondozásnak nemzeti ügynek kell lenni. A mai utódok felelőssége, hogyan őrzik a nagy háború hagyatékát – jegyezte meg a kutató.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykoron kisbuszokkal jártak a nőnapi virágért

Napjainkban – hála a megváltozott gondolkodásmódnak – már nem tarolják le nőnapi virágokért a hóvirág- és tőzikemezőket. Tovább olvasom