Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Lemondanak az Arany-iskoláról

A megyei közgyűlés nem adja vissza Csornának az Arany János Általános Iskolát és Speciális Szakiskolát. A megye 34 millió forintot kért, mivel ennyibe került a fenntartása. Csorna viszont 12,3 milliót kívánt fizetni. Nem jött létre a megállapodás.
– Mi a véleménye a döntésről? – kérdeztük Papp Józsefet, Csorna polgármesterét.
„ Egyáltalán nem volt tisztességes ilyen összeget kérni, s ez a 34 millió forint azt jelezte, hogy nem is akarják visszaadni az intézményt."
– Így megfosztották Csornát attól a vagyontól, amely állami támogatásból, nem pedig a megyei önkormányzat pénzéből épül. E mögött én politikai okot látok. S a legmegdöbbentőbb számomra az, hogy az a dr. Gulyás Zoltán képviselő, aki a városi és a megyei képviselő-testületnek is tagja, a csornai testületi ülésen megszavazta a javaslatunkat, nevezetesen azt, hogy nem fogadjuk el a megyei ajánlatot és 12 millió forintot hajlandók vagyunk fizetni. A megyei közgyűlésben viszont a párt utasítására, frakciófegyelemből a csornai érdekek ellen, és a saját korábbi szavazatával szemben voksolt. Tavaly a választások időszakában többször is kifejtettem, hogy önrész nélkül, állami támogatásból a csornai önkormányzat is tudott volna új iskolát építeni. De erre nekünk az előző ciklusban semmilyen lehetőségünk sem volt, csak a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak.

– Ezzel lezártnak tekintik az ügyet?
– Tudomásul vesszük a döntést és reméljük, hogy olyan iskolát épít a megye, amelyben hosszú időre, megnyugtató módon megoldódik a fogyatékos gyerekek oktatása, mert ez a legfontosabb. Presztízskérdést nem csinálunk a döntésből, hanem a saját céljaink megvalósítására fordítjuk az energiánkat.

Papp Józseftől azt is megkérdeztük, miként vélekedik arról, hogy Csornán a 8. számú választókörzetben a vasárnapi időközi önkormányzati képviselő-választáson az MSZP jelöltje, Farkas Lajos győzött.
– Boldogok vagyunk, mert ebben a választókerületben az MSZP még soha nem tudott választást nyerni – kaptuk a választ. – Két oka van annak, hogy nyertünk; az első, hogy olyan jelöltet választottunk, aki ismert, népszerű és alkalmas a feladatra. A másik okot meg abban látom, hogy az emberek felismerték: az új képviselő-testület a városért dolgozik, s olyan célokat tűztünk magunk elé, amelyekkel egyetértenek. Lehetőséget adtak nekünk arra, hogy még nagyobb, még biztosabb többségben valósítsuk meg az elképzeléseinket.

– Ellenben feltűnően kevesen mentek el szavazni...
– Mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy mozgósítsa a szavazótáborát. Mindenki meg is próbálta, s nekünk sikerült.
Dr. Gulyás Zoltán megkeresésünkre elmondta: a csornai képviselő-testület tagjaként azért szavazta meg az említett 12 millió forintról szóló előterjesztést, mert úgy gondolta, hogy ha ez az összeg a megye számára elfogadható akkor ennyit kell fizetni az iskola visszaadásáért. Ám ha a megye 34 millió forintot költött a vagyon gyarapítására, akkor Csornának ezt kell elfogadni – folytatta dr. Gulyás Zoltán.

– A megyei közgyűlés tagjaként a megye érdekeit kell képviselnem. Nem rövidíthetem meg a megyei önkormányzatot 22 millió forinttal.
Az pedig egyszerűen érdekes, hogy az a Papp József veti mások szemére a frakciófegyelmet, aki épp ezen oknál fogva nem támogatta az Országgyűlésben a bősárkányi és környékbeli falvak csatornázásra kiírt, valamint a csornai Margit Kórház felújítási pályázatát.

Kapcsolódó cikkek >>

Megépülhet az új iskola (2003-04-03) >>
Gazdacsere előtt? (2002-11-21) >>
Visszavennék az Arany-iskolát (2002-11-17) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honfoglalási park: még nem dőlt el a sorsa

Nem csitul a vihar a kapuvári Honfoglalási park körül, ahova egy befektető üzletközpontot álmodott.… Tovább olvasom