Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Lelőtt eb: korábban birkákra támadt?

Állítólag legelésző juhokat támadott meg az a kutya, melyet egy vadász lőtt le a Földsziget közelében. Az eb gazdája szakértők bevonását kérte.Amint arról tegnap beszámoltunk, hivatásos vadász lőtt le egy kutyát a napokban. Az országos visszhangot kiváltó ügyben rendőrségi eljárás indult állatkínzás megalapozott gyanúja miatt. Csorna közigazgatási területén, Földsziget közelében, a hosszúdombi vadászháznál történt az eset. A rábatamási vadásztársaság alkalmazottjának kezében sült el a fegyver.

A történteknek természetesen két olvasata van: a kutya tulajdonosáé és a vadászé...

A Kisalföld szerette volna a kutyatulajdonos és a vadász véleményét is megtudni. Kerestük őket, de elzárkóztak a nyilatkozattól. A rendőrségi tájékoztatás szerint az eb a vadászház nyitott kapuján futott be az udvarra. Miután a vadász kikergette, engedéllyel tartott golyós lőfegyverével az állatra lőtt. A német juhász röviddel a lövés után elpusztult.
Úgy tudjuk, a vadőr azt állítja, hogy az udvaron juhok legelésztek, azokat kergette meg a kutya. Többször is visszatért és a kisebb birkákat támadta meg. Jószágai védelmében nyúlt a puskához.

A kutya tulajdonosa érdeklődésünkre annyit mondott, a vizsgálatok után fejti ki majd véleményét. Információink szerint különböző szakértők bevonását is kezdeményezte a gazda.

Az esetnek nem volt kívülálló szemtanúja. Egy, a vadászház mellett dolgozó férfival sikerült beszélnünk. A Kisalföldnek elmondta: ő annyit látott, hogy a kutya két emberrel tart az egyik közeli erdő felé. Röviddel utána az ebet egyedül látta futni a vadászház irányába. Az biztos, hogy ekkor gazdáját jócskán megelőzte. „Hogy aztán mi történt a vadászház udvarán, én már nem láttam" – mondta a férfi, aki kérte, nevét ne közöljük.

A Kisalföld megkereste a vadász főnökét, a rábatamási Hansági Vadásztársaság elnökét is. Lovász László annyit közölt: sajnálja a történteket, de amíg a vizsgálatokat nem zárják le, nem kívánja kommentálni az esetet. Lapunk megtudta: az érintett hivatásos vadász több mint tíz éve dolgozik a társaságnál. Szorgalmas szakember, akinek tudását idősebb társai is elismerik.Olvasóink írták

 • 7. kil84 2013. április 08. 08:58
  „vizililiom, én egyetértek! Akkor tud kutyás és nem kutyás békében élni egymás mellett ha tiszteletben tartják egymást! Mi kutyások felelősséggel tartozunk állataink iránt és csak akkor vigyük póráz nélkül sétálni, ha tudjuk első szóra visszajön hozzánk! Ha a gazdája annak a szegény németjuhásznak tényleg a közelben sem volt! Akkor őt terheli a felelősség! És mégis szegény kutya bünhődött! :( A cikkben olvasható, hogy egy férfi a közelben dolgozott!! Mi van ha a vadász célt téveszt és esetleg őt találja el?! Egyáltalán tudta a vadász, hogy ott van az a férfi is!! És ez most lakott területen belül volt?
  Sajnos nekem is csak rossz tapasztalatom van a vadászokkal szemben! Pár eset történt a közelünkben, ami igen csak felháborító és szerintem picit sem törvényes! Egyik alkalommal egy olyan kutyát löttek le, amelyik igaz hogy póráz nélkül volt a határba, de a gazdája mögött kb. 20 méterre futott!!! Csak a gazdát eltakarta egy bokor!!! A másik esetben egy kidobott szerencsétlen kutyusról volt szó! Akinek csak annyi bűne volt, hogy hitt abban még vissza fog jönni érte a gazdája és nem tágított arról a helyről ahol kidobták!!! Szerencsétlenségére ez épp egy vadász háza elött volt!! Aztán egyszer saját szememmel láttam, hogy az illető kicsalta a falu szélére (ami a házunktól kb 100m-re volt) és lelőtte! Nem kergetett vadat és emberre sem támadt, csak még hitt az emberekben! Tény hogy ebben az esetben is a kutya gazdája volt a felelőtlen, mégis a kutya bünhődött! Más megoldás is lett volna!
  Különben úgy tudom, a macskát is lelőheti a vadász, ha kergeti a vadat! De kérdem én egy udvaron élő cicától,hogy várhatja bárki el, hogy ne menjen ki a rétre egerészni!?”
 • 6. vizililiom 2013. április 07. 15:41
  „Teljes mértékben egyetértek dorian.grayvel, ugyanis a dolog lényege nem az, hogy kutya pórázon, vagy anélkül volt-e a területen. Jó magam is több kutyát képeztem már ki, és ha a kutyát lábhoz parancsolom addig nem megy el mellőlem, míg más parancsot nem kap. Sajnos a cikkekből nem derült ki, hogy a kutya a gazdája hatótávolságán kívülre került-e, mert ha jelen esetben ez áll fenn, akkor szerintem minden felelősség a kutya gazdáját terheli.”
 • 5. dorian.gray 2013. április 07. 14:57
  „Azt már látom, hogy a Kisalföld szerkesztősége melyik oldalon áll az új jogszabály módosítás körül kialakult vitában. Ha valaki nem tudná, ez arról szól, hogy szabálysértésnek akarják minősíteni azt, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját. És lám, már a 4. nap, hogy a Kisalföld arról cikkez, hogy póráz nélkül sétáló kutyát lőttek le, erdőben, külterületen, póráz nélkül sétáló kutya támadott meg egy embert. Tényleg csak a negatív hír a hír?
  A másik oldalt is legyenek kedvesek megismerni, hogy igenis lehet úgy póráz nélkül sétálni kutyával, hogy a kutya még csak rá se néz a járókelőkre, nemhogy eszébe jutna megtámadni valakit. Országszerte vannak már olyan kutyaiskolák, bemutatócsoportok, ahol erre találni példát. És szerencsére már egyre többet.”
 • 4. Zetoros 2013. április 07. 11:09
  „Kérdezném?!! Önök mit tettek hogy a kutya ne tudjon bemenni a vadászház udvarába? Milyen megelőző intézkedést tettek a birkanyáj megvédéséért?! Az ön kukoricájába engedjen csak bele az őzeket és majd utána kíváncsi leszek hogy mit mond.Vaddisznóról, szarvasról és a nyulakról meg ne is beszéljünk hogy milyen kárt csinál. A vádkárt a vadász társaság 95% felel ,a gazdálkodó meg 5%-ba csak ezt sokan elfelejtik. Ez kormányrendelet.”
 • 3. kalmani 2013. április 06. 13:35
  „Zetorosnak! Az őz nem fog nagy kárt tenni a kukoricában. Én is kérdeznék. Mit tett azért hogy a vad ne tudjon kárt tenni a kukoricában. Ha jóltudom , és jól is tudom akkor a gazdának és a vadászatra jogosultnak közösen kell fellépni a vadkár ellen.”
 • 2. Zetoros 2013. április 06. 11:45
  „Kérdezném?!!!!! Ha az őz leeszi a kukoricámat és Én többször elhajtóm , utána megfoghatom(vagy megölhetem)?! Szerintem nem, a vadászt miért más ember ?”
 • 1. kalmani 2013. április 06. 11:38
  „Sajnos ez megint csak a vadászat és vadászok sárba tiprásáról szól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Himodon a falusi turizmusba fektetnek

Közel hetvenmilliót szánnak szálláshelyek kialakítására Himodon. Tovább olvasom