Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Lelkük van az öreg parasztházaknak

Bogyoszló - A régi, százéves nagygazdaházak teszik jellegzetessé a település főutcájának látképét.


Érdemes azonban a fényképezőgéppel megörökíteni a látványt, sorra tűnnek el ugyanis díszes épületek.

Egy néprajzos tanulmány szerint a Rábaközben Bogyoszlón vannak a legnagyobb alapterületű lakóépületek. Szépen díszített, magas homlokzatú, utcafrontban széles nagygazdaházak. A Szalay, a Pölöskei, a Megyesi, a Fücsek, a Pintér, a Giczi családok módjáról, szorgalmáról árulkodnak. Ők generációkban gondolkodtak, fiaiknak, unokáiknak építettek otthont. Néhány évvel ezelőtt az ingatlanokat helyi védelem alá is helyezték. Ennek ellenére sorra tűnnek el ezek a házak. A közelmúltban hármat is lebontottak. Megváltozik az utcakép.

Ahogy a helyiek mondják, köztük Gerővári Imre is, az ˝őslakosok˝ megöregedtek, kihalnak az épületekből. A gyerekek nem maradtak a faluban. Az örökség sokszor több terhet jelent számukra, mint örömet.

Fenntartásuk sokba kerül, a felújításra nincs pénz, üresen pedig tönkremennek. Jó néhányat külföldiek vettek meg. Mutatóban persze még akadnak, köztük igazán ritkaságba menő ˝kapuszinyesek˝ is.

Szalay Ivánné a gyerekekre gondolt, amikor megtartotta a szülői házat. Most már az unokákat várja az öreg épület. Fotók: Cs. Kovács Attila
Szalay Ivánné a gyerekekre gondolt, amikor megtartotta a szülői házat. Most már az unokákat várja az öreg épület. Fotók: Cs. Kovács Attila

Az egyik legszebb épület a templom tövében Szalay Ivánéké. A feleség öröksége és miután kifizette testvéreit, az egész az övék lett. Gyerekeikre gondoltak, amikor megvásárolták.

– Édesanyám 1988-ban halt meg, néhány évvel később megvettük az egész ingatlant – mondta portálunknak Szalay Ivánné Margit néni.

– Az ő sorsuk máshogy alakult, talán az unokák hasznát látják. Érzelmileg is kötődöm hozzá, hiszen itt születtem. Most üresen áll, romlik az állaga. Több mint százéves, onnan tudom, mert az ajtaján lévő évszám szerint 1900-ban már egyszer felújították. A házat rendezgetjük, költünk rá, amennyit tudunk. Aztán majd kiderül, mi lesz a sorsa.

Gerővári Imre több mint ötven éve került Bogyoszlóra. Emlékei szerint is akkor még más képet mutatott a főutca.

– A gyerekek elkerültek a községből, nem jönnek haza. Az idős szülők, ahol még élnek, nem tudják felújítani a hatalmas gazdaházakat. Érdemes lenne pedig megőrizni az utókornak – magyarázta. – Módos emberek laktak itt annak idején, kellett a nagy ház a gazdaságba. Nekem leginkább a ˝kapuszinyesek˝ tetszenek. A ház mellett van a magtár, amit gabonatároló köt össze. A homlokzat is azért olyan magas némelyiknél, mert a padláson is terményt tároltak. Nem kellett bujkálniuk. Amikor én idekerültem, ezerkétszázan laktak a faluban. Most a fele van, így maradtak üresen a házak.

Pintér Csaba azok közé tartozik, akik örökségüket megmentik a jövendőnek. Dédszülei egykori otthonát újítja fel.

A bogyoszlói Megyesi-ház a szentendrei skanzenben.
A bogyoszlói Megyesi-ház a szentendrei skanzenben.

– A háznak minden szegletéhez emlék köt. Ráadásul szerintem egy ilyenben lakni, élményt jelent. Ezeknek az épületeknek lelkük van – fogalmazott. – Azt egyébként szomorúan látom, hogy egyre-másra bontják le a szép, régi házakat a faluban, annak ellenére, hogy helyi védelem alá vonták őket. Így pusztult el több parasztház is. Érdemes lenne pedig erre odafigyelni, mert vonzerejét veszti el a község idegenforgalmi szempontból is.

A bogyoszlói parasztporták annak idején a szakemberek fantáziáját is megmozgatták. A Megyesi család 1874-ben épült otthonát elbontották és a szentendrei skanzenben eredeti állapotában építették fel újra. Ma is látható.

Bogyoszlón a helyi építési szabályzatról szóló rendelet az irányadó a helyi védelem alatt álló épületeknél. Eszerint ezeket a létesítményeket eredeti formájukban kell megtartani. Épület esetén megőrizve a tetőidomot, padlásszellőzőket, nyílásrendszert, részletképzéseket, homlokzati tagolásokat, anyag- és színhasználatot. A védett épület belső átalakítását, korszerűsítését az eredeti szerkezet tiszteletben tartásával kell megoldani. A védettség a belső korszerűsítéseket nem akadályozhatja, sőt, a védelem érdekében elő kell segíteni a mai kor igényeinek megfelelő használatát – tudtuk meg Lengyelné Tóth Katalin körjegyzőtől. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolák: községi támogatásra utalva

Kisebb fejlesztésekről számoltak be a Rábaköz kistelepüléseinek vezetői. Tovább olvasom