Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Lélektani határon a disznó ára: ráfizetésből nem lehet megélni

A sertéstartók egy része határozottan állítja: befejezi tevékenységét. A ráfizetésből ugyanis ők sem tudnak megélni – vélekedik a megyei sertésválasztmány elnöke.
Ismét segélykiáltások hallatszanak a sertéstenyésztők köréből. Állítják, hogy a helyzetük kritikussá vált, hisz kilónként ötven-hatvan forint veszteséget „termelnek", s ez az állapot csak ideig-óráig tartható fenn.
– A lélektani alsó határra süllyedt a felvásárlási ár, egyre több tenyésztő fejezi be tevékenységét, a telepeket felszámolják. Soha nem tapasztalt válságban van az ágazat, gyors segítségre lenne szükség – jelentette ki a megyei sertésválasztmány elnöke. Lengyel Lajos szerint elfogynak a tartalékok, a tenyésztők képtelenek törleszteni a hiteleiket.

– Hosszadalmas töprengésre, megoldáskeresésre nincs idő, a kormányzatnak sürgősen lépnie kell – fűzte hozzá a választmányi elnök. – Úgy tűnik, már a húsipar is érzi a bajt, hiszen előfordulhat, hogy megszűnik a sertéstenyésztés Magyarországon. Ez pedig senkinek sem lehet az érdeke. Azt azért furcsának tartom, hogy a minisztérium közigazgatási államtitkára – miként a rádióban nyilatkozta – a sajtóból értesült a kialakult helyzetről, miközben szinte az egész évet végigkíséri ez a probléma.

Lengyel Lajos elmondta még, hogy értesülése alapján a héten tárgyalóasztalhoz ülnek az agrártárca, a húsipar és a sertéstartók képviselői. Ám hogy a megbeszélés milyen eredménnyel zárul, azt nem lehet megjósolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vér az életet szimbolizálja

A vér nem a halált, hanem az életet szimbolizálja. A véradók azok, akik a szeretetről nem beszélnek,… Tovább olvasom