Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lekapcsolták a villamosítást

Csorna–Porpác - Hiába készültek el tavaly a Hegyeshalom–Porpác-vasútvonal villamosításának tervei, a közeljövőben nem lesz belőle semmi. A tízmilliárdos beruházás egyszer, három éve már majdnem megvalósult.

Korábban arról írtunk, hogy 2006 áprilisától villamosítják az 55 kilométeres Csorna–Porpác vasútvonalat. A központi költségvetés szűkössége miatt magántőkéből tervezték állni a költségeket. A beruházónak azért érte volna meg jelentkezni a feladatra, hogy az állam cserébe a vonal nyereségének egy részét átadja. (A megoldás nem példa nélküli: így modernizálták 1997 és 2001 között a Szombathely–Székesfehérvár közötti vasutat is.)

A fejlesztés ennek ellenére az elmúlt három évben nem került közelebb a megvalósuláshoz, sőt! Lapunk az okokról megkérdezte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot. A tárca válaszából kiderült: a vasúti áru- és személyszállítók szétválasztásával a villamosítási fejlesztések magántőkés finanszírozása meghiúsult, mivel a költségek nem azt a szereplőt terhelik, akinél a haszon keletkezik.

Amíg ugyanis a pályaműködtetőnek kellene fizetnie a beruházást, addig a dízel- és a villamos vontatás közötti árkülönbségből keletkező profit nem nála jelentkezne, ráadásul a pályahasználati díjakba az uniós szabályok szerint esetleg beépíthető felárak nem fedeznék a kivitelezés tényleges költségeit.

A minisztérium egy jó és egy rossz hírrel szolgált. Annak ellenére, hogy a Csorna–Porpác vasútvonal nem része a transzeurópai áruszállítási hálózatnak – ami kizárja EU-támogatás lehetőségét –, a MÁV Tervező Intézet Kft. tavaly elkészítette a szakasz villamosításának engedélyezési terveit és tenderdokumentációját, amelyek jóváhagyása is megtörtént. A gond csak az, hogy a MÁV kötvénykibocsátással kívánta fedezni a beruházás – azaz a Hegyeshalom–Porpác vonal villamosításának és a központi felügyeleti rendszer kiépítésének – mintegy 10 milliárd forintos költségét, azonban ezt a megoldást a gyorsan romló gazdasági helyzet ellehetetlenítette.

Így egyelőre nem tudni, mikor közlekedhetnek villanymozdonyok a szakaszon, sőt, azt sem, járhatnak-e valaha.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsés kimenetelű baleset a 85-ös főúton (Galéria)

Szerencsés kimenetelű baleset történt kedden délután a 85-ös főúton, Kónynál. A falu felől Csorna… Tovább olvasom