Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Lehetőleg megtartani az elkészült értéket

Ha valamit felépítenek, értéket teremtenek, azt lehetőleg meg is kell tartani. A csornai kiemelt elsőfokú építésügyi hatóság munkatársai ezt az alapvető szempontot tartják szem előtt.
Január elsejétől hat községgel – Győrsövényház, Fehértó, Bezi, Acsalag, Farád, Jobaháza – bővült a csornai kiemelt elsőfokú építésügyi hatóság illetékességi területe. Így a szervezet munkatársai jelenleg harminchét településen látják el feladatukat.
– A kiemelt elsőfokú építésügyi hatóság 1998 óta működik Csornán a városházán – mondta Stipkovits Tamás, a városfejlesztési és -üzemeltetési osztály vezetője. – Az év elején viszont, a farádi székhelyű igazgatási társulás megszűntével az ottani kiemelt építésügyi hatóság ismét hozzánk került.
Tavaly Csornán 304, a többi települést illetően – a januárban csatlakozottak kivételével – 507 határozat született, köztük építési, használatbavételi, bontási engedélyek, illetve úgynevezett kötelezések. Ez utóbbi határozatot akkor adják ki, ha valaki nem követi önként a jogszabályt, például engedély nélkül épít valamit, és nem kér rá fennmaradási engedélyt. Amennyiben a törvényi feltételek megvannak, a szabálytalankodót kötelezik a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtására. De kötelezhetik az ügyfelet az épület állagának felülvizsgálatára, a megfelelő szakvélemény beszerzésére is.
– Alapvető álláspontunk az, hogy ha valahol értéket hoztak létre, az lehetőleg maradjon is meg – fűzte hozzá az osztályvezető. – Természetesen csak akkor, ha az építkezés nem ütközik jogszabályba vagy nem életveszélyes az épület. Ám ehhez először fennmaradási engedélyt kell kérni. Szerencsére azért nem túl gyakoriak az ilyen ügyek.
Stipkovits Tamás megjegyezte: az építési engedélyek száma az év elején, a használatbavételi papíroké az év vége felé szokott emelkedni. Némileg eltért a korábbiaktól a tavalyi esztendő vége, amikor a jogszabály változása miatt többen arra törekedtek, hogy még időben hozzájussanak a jogerős építési engedélyhez, s így a kedvezményes lakáskölcsönt igénybe tudják venni.
Végül egy érdekes adat: a múlt évben egy ügyintéző 304 határozatot adott ki. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy nap alatt másfél dokumentumot el kellett készíteni a szükséges egyeztetésekkel, földhivatali, szakhatósági megkeresésekkel és az ügyfélfogadással együtt.

A csornai építésügyi hatósághoz tartozó települések

Csorna, Barbacs, Szilsárkány, Pásztori, Cakóháza, Dör, Egyed, Kóny, Markotabödöge, Rábcakapi, Szany, Mérges, Kisbabot, Magyarkeresztúr, Bogyoszló, Páli, Potyond, Rábacsanak, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábatamási, Sobor, Sopronnémeti, Szil, Vág, Zsebeháza, Bágyogszovát, Rábaszentmihály, Rábacsécsény, Bodonhely, Rábapordány. Győrsövényház, Fehértó, Bezi, Acsalag, Farád, Jobaháza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuvári húsosok egykori sikere Amerikában

Dr. Havas Ferenc, a Hatósági Ellenőrző Szolgálat egykori vezetőjének könyve felidézi azon időket,… Tovább olvasom