Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Leépítés a célzott támogatás miatt

A magyar gazdasági vezetés „célzott" támogatása miatt küldött el 251 embert a német–magyar Provertha, miközben az ötmillió euróból felépített technológiát nem használják Magyarországon.


A tulajdonos szerint a korrupciógyanús üzletek rontják a gazdasági környezetet, ám véleménye szerint történt előrelépés és van még tennivaló.

A magyar gazdaságban még jelen vannak a korrupció bizonyos formái, ezek kiküszöbölése és a beruházásokhoz szükséges keretfeltételek megváltoztatása elengedhetetlen ahhoz, hogy az áhított német befektetők nagyobb számban jelenjenek meg. Ez akkor is igaz, ha az utóbbi években történt előrelépés – jelentette ki lapunknak Szalay Antal magyar–német gyártulajdonos.

A friss befektetők hiányát számos alkalommal több vidéki üzletember, többek között a kapuvári Szakács Imre is hangoztatta. Az önkormányzatok is ebben látják a kilábalást, hisz a rendszerváltás utáni felfokozott üzleti hangulat 2008 óta igencsak lehiggadt.

Varga Ramona, a Provertha dolgozója. A kapuvári gyár most bővül, közel félszáz munkahelyet teremthet.
Varga Ramona, a Provertha dolgozója. A kapuvári gyár most bővül, közel félszáz munkahelyet teremthet.

– Nem szabad mindent a gazdasági válságra fogni. Sok időre és kemény munkára van szükség ahhoz, hogy a beruházási lehetőségek tudatosuljanak azok fejében, akiknek technológiájuk, piacuk és pénzük van – tette hozzá Szalay Antal. Megemlítette, évről évre kap a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól egy elismerő levelet, amiben leírják, milyen jól is adózik, melyik százban vagy ötvenben szerepel. – Ehhez képest természetesen nem mindegy, hogy a befizetett adómat például egy konkurens cég „gyanús" támogatására, a piaci verseny torzítására használják-e fel – mondta.

A Magyarországon immár három gyárat is üzemeltető Provertha (Németország, Pforzheim) életében is felmerült ennek gyanúja egy támogatási ügy kapcsán – kezdte történetét az üzletember. Cége évekig kiváló kapcsolatban volt egy régi, nagynevű német vállalattal, aminek a megrendeléseit a legkiválóbb minőségben teljesítették. Évről évre kértek munkahelyteremtő és -fejlesztési támogatásokat – melyek pályázati dokumentációi kilogrammokban mérhetők –, s amiket hol „forráshiánnyal", hol más indokokkal utasítottak el. Ugyanakkor egy másik magyar vállalat ugyanarra a termékfejlesztésre komoly támogatásban részesült. – A Provertha kénytelen volt 251 sárvári dolgozójától megválni, a gyártáshoz szükséges technológiát egészen napjainkig leállítani – mondta az üzletember. Míg egyik oldalon befolyik a legtöbb esetben európai származású támogatás, a másik oldalon a magyar állam fizeti a munkanélküli-segélyt.

– A korrupció nem magyar találmány, a hetvenes évekig a nyugati gazdaságban is „bevett" gyakorlat volt – mondta Szalay Antal. Ezt követően azonban először az USA-ban tettek komoly lépéseket ellene, hiszen rájöttek, versenytorzító hatása van (a korrupciós listán jelenleg a németek a 12., az osztrákok a 14., a magyarok a 49. helyen vannak). – Úgy tűnik, a közelmúlt hazai lépései, valamint az unió hatására jobb helyezést is el tudunk érni itthon, ami természetesen a majdani befektetőkre is jó hatással lehet – jelentette ki Szalay Antal.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csukással zakatol a Fabula expressz

Az ország egyik legismertebb gyermekzenekara ad koncertet december 8-án Kapuváron. Tovább olvasom