Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Leendő tűzoltók az iskolapadban

Csorna - A munkaidő-csökkentés miatt emelkedett a megyei tűzoltóságok létszáma. Összesen negyvenheten vesznek részt tűzoltótanfolyamon, ami március elsején Csornán kezdődött.
Negyvenhét fővel emelkedett a megyei katasztrófavédelem, azon belül az önkormányzati tűzoltóságok létszáma. Az újoncok négy hónapos tanfolyamon vesznek részt, ahol elsajátítják új hivatásuk elméleti és gyakorlati tudnivalóit. Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei igazgató úgy fogalmazott tanfolyamindító beszédében, hogy az elvárások nagyok.

– A készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók munkaideje heti 54 óráról 48-ra csökkent – indokolta az állománybővítést Pesztenlehrer ezredes. – Az átállást hároméves program szerint hajtottuk végre, évente 2–2 órával csökkentve a munkaidőt. Az első félévben a plusz két órát pénzben váltottuk meg, a másodikban létszámot bővítettünk. Idén januártól álltunk át a 48 órás munkarendre. Az első hat hónapban a túlmunkát a költségvetésből finanszírozzuk, a második félévtől állnak munkába az új kollégák, összesen negyvenheten. Ők túl vannak már az egészségügyi, pszichológiai és fizikai felméréseken.

Az új tűzoltók elméleti képzését Csornán, a Hunyadi-gimnáziumban tartják. Két hónapon keresztül vesznek részt az iskolarendszerű oktatásban, két hónapig pedig leendő parancsnokságukon a gyakorlati ismereteket sajátítják el. Oktatóik a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai, a városi parancsnokok, illetve városi parancsnokságok megfelelő képzettségű, szakmai gyakorlattal rendelkező munkatársai. Július 1-jén állnak munkába.

Az újoncok két hónapon keresztül vesznek részt az iskolarendszerű oktatásban, két hónapig pedig leendő parancsnokságukon a gyakorlati ismereteket sajátítják el.

– A létszámfejlesztés a munkaidő csökkenésén túl azzal is jár, hogy a készenléti létszám emelkedik. Csornán és Kapuváron például az eddigi nyolc helyett tizenegyen lesznek szolgálatban – tette hozzá Pesztenlehrer Lajos. A tanfolyamról szólva megjegyezte: az új kollégák többek között égéselméletet, szolgálati ismereteket tanulnak. Megismerkednek a tűzoltás és műszaki mentés szabályaival, a felszerelések, védőeszközök kezelésével, a kisgépek használatával. Természetesen a gyakorlati foglalkozások sem maradnak el. Elöljáróik igyekeznek felkészíteni őket az éles bevetésekre pszichikailag is.

– Az igazi tapasztalatszerzés persze majd az életben lesz. Új kollégáimnak elmondtam: az elvárások magasak, nem ragaszkodunk senkihez sem. Akinél úgy látjuk, hogy nem tudja teljesíteni a feltételeket, attól megválunk.

A tűzoltómunka csapatmunka, itt mindenkinek a tudása legjavát kell adnia, hiszen csak egymásra számíthatnak egy-egy esetnél – fogalmazott a megyei igazgató.

A tűzoltók szerződéses közalkalmazotti jogviszonyban állnak munkába a városi parancsnokságokon. Csornán és Kapuváron összesen harmincegyen, Győrben kilencen, Sopronban heten.

Olvasóink írták

  • 1. Ujonc 2008. március 05. 11:26
    „Hajrá fiuk!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló feszületek

Rábatamási - Megújulnak Rábatamásiban a falu köztéri szakrális emlékei. Az öt feszület közül egynek… Tovább olvasom