Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Leállították a bérgyártást is a kapuvári húsgyárban

A kistulajdonosok szerint törvénytelenségek történnek a cégen belül.
Péntek reggel a kilencven embert foglalkoztató bérgyártás is megszűnt a kapuvári húsgyárban. Az igazgatóságon belül tovább folytatódik a kötélhúzás. A kistulajdonosok szerint törvénytelenségek történnek a cégen belül.

Nem szűnik a békétlenség a Kapuvári Hús Zrt. részvényesei közt. A csütörtöki közgyűlés után péntek reggel leállították a maradék kilencven dolgozót foglalkoztató bérgyártást.

Péntek délelőtt Foltányi Árpád, a cég negyedrészes tulajdonosa ismét megpróbált bejutni az üzembe, azonban a bejárati ajtónál tovább nem jutott. A Kisalföldnek elmondta, az eljárást jogszerűtlennek érzi. Szerinte a belépésre és a bent végzendő munkára közgyűlési felhatalmazást kapott. Kényszerűségből sajtótájékoztatót tartott a gyáron kívül. Újra elmondta: a sertéstartókat bevonva új tulajdonosi szerkezettel folytatná a gyár működtetését. Együttműködést ajánlana a többi még működő húsipari cégnek is. – Nem aknamunkát folytatok, ahogy azt Zsobrák Péterék mondják, hanem más módszerekkel próbálom megmenteni a gyárat – jelentette ki az egykori gazdasági igazgató. Hangsúlyozta, a közgyűlés jegyzőkönyvét nyilvánosságra fogja hozni igaza alátámasztása érdekében.

A csütörtöki közgyűléssel kapcsolatban Orbán Imre kisrészvényes a Kisalföldnek keserűen jegyezte meg, a mai napig nem tiszták számára a gyár eladásának körülményei. – Ha egy üzem az egyik évben nyereséges – amit épp most próbálnak meg könyvelésileg megfordítani –, akkor azt a céget hogyan lehet pár hónappal később így bedönteni? – tette fel a kérdést. Véleménye szerint a közgyűlésen számos jogsértés történt, melyeket sürgősen orvosolni kellene. Orbán Imre úgy véli, a gyár bedöntése tervszerűen történik.

A közgyűléssel és a bérgyártás leállításával kapcsolatban Bedecs Pál vezérigazgató lapunknak elmondta, a csütörtöki közgyűlésen elhangzott alaptalan vádak miatt – melyeket Foltányi Árpád és Orbán Imre hangoztattak – Román Gyula azonnal leállította a bérgyártást, veszélybe sodorva a még dolgozó kilencven ember munkáját.

– Az eddigi gyártás papírjait egy független könyvvizsgáló cég fogja a jövő héten ellenőrizni és az elszámolást elkészíteni – mondta Bedecs Pál. Hozzátette, a kapuvári gyárban hétfőtől csak állagmegóvási munkákat végeznek.

Egy hír szerint adósságkezelő és befektetői csoport tárgyalt pénteken a húsgyárban. Pászli Tibor szakszervezeti vezető elmondta: a csoport a megbeszélések végeztével leteszi ajánlatát a gyár felszámolójának.

Olvasóink írták

 • 3. kishektor 2012. október 01. 11:09
  „......." az eddigi gyártás papírjait egy független könyvvizsgáló cég fogja a jövő héten ellenőrizni és az ELSZÁMOLÁST elkészíteni - mondta B.P."
  Az ellenőrzés az rendben , de az elszámolást / két cég közös gazdasági tevékenységének elszámolása, számla kiállítása a szerződésben meghatározott tevékenységekért, bérleti díjakért stb. fizetendő egység árak alapján / nem a Hús ZRT. alkalmazottainka kellene elvégezni ???
  Azt hiszem mostantól nem a " Hús gyártása " a fő prifil hanem a PAPÍRGYÁRTÁS !!!
  RENDKÍVÜL ÉRDEKES FORDULAT !!!!”
 • 2. Boeing 2012. szeptember 30. 23:44
  „A  Kapuvári Hús  Húsipari ZRT. 2012.09.27.-én Budapesten megtartott  közgyűlés  elhangzottakkal  illetve  azok következményeivel  kapcsolatban  a  Gyár  sorsát figyelemmel kísérőknek az  alábbiakat  szeretném  a  tudomásukra  hozni.
  Három  régi munkatársam  /  H.I. , D.Iné. , P.Lné.  /  megbízásából  valamint  saját  nevemben  vettem részt  mint  ,,kisrészvényes ,,  a  fenti  Közgyűlésen.
  Részvételem  célja,  hogy  hiteles  forrásból  ismerjem meg a    RT. helyzetét,    szakmai ismereteimmel , tapasztalatommal , ismeretségem felhasználásával    segítsem  a  szerintem     ,,mélyütéstől ,,   padlóra került  Gyár   feltápászkodást,  lehetőségeimmel megakadályozzam , hogy   ,,kiszámolják ,,  .
  A  napirendi pontok  tárgyalása  előtt   F. úrral és  B. úrral  egyetemben  un.  ,,  napirend előtti  ,,  kérdéseket tettünk fel  a  jelenlévő   többségi tulajdonost  képviselő  K.Zs. asszonynak   illetve  B.P. meghívott  ex  vezérigazgatónak.  /sajnálattal kellett  megállapítanunk, hogy  a  többségi  tulajdonnal /?? / rendelkező   Zs.P. nem jelent  meg  a Közgyűlésen , a Felügyelő Bizottságból  szintén nem vett részt  senki sem , bár  meghívást  kaptak  az  ülésre  /
  Részemről  feltett  kérdések   a  megbízóim valamint, volt  munkatársaimtól  származó,  általam máshol tisztázhatatlan  felvetésekre  keresték a  választ   s  nem utolsó sorban  szerettem volna megtudni, hogy    az  Igazgatóságnak  ajánlott  levelekben elküldött   kéréseimet  -  amit  a törvény a tulajdonosoknak  biztosítani rendel  -  mért nem teljesítik ? !
  Kérdéseim : /  lehet, hogy  nem az elhangzás sorrendjében  /
  - Mi az  oka, hogy írásbeli  kérésem ellenére  nem kaptam meg a  Társaság  alapító okiratát?---nem kaptam választ !!!
  - Az  alapító okirat  a  Közgyűlés  megtartását  a  RT. székhelyén  /vagyis Kapuváron / rendeli megtartani   s  csak  indokolt  esetben más belföldi helyen . Ezért  roppant  kíváncsi voltam, hogy  mik  azok az  ,, indokolt  esetek ,,   amelyek  most már  sorozatban  megakadályozzák a közgyűlés Kapuváron való  megtartását, amely  ellen  írásban is  kifejeztem tiltakozásomat a RT. Igazgatóságánál !!   Alapvetően két  lényeges probléma merül fel ennek kapcsán :  1. /  a  ma már  nyugdíjas korú  kisrészvényesek  /   6  kapuvári !! / nem tudják  törvényben biztosított jogaikat gyakorolni, mert  az  egész napot igénybevevő  budapesti utazás egészségügy  állapotuk miatt  nem vállalható.    2./ A  budapesti  iroda bérlése nem kevés  pénzbe kerül,  /  ami  Kapuváron  a  Gyár területé  ingyen és  bérmentve  rendelkezésre áll  / valamint   felesleges  utazási költség merül fel  az  Igazgatóság tagjainak    utazására is  amit  természetesen az  RT. fizet.   -----  nem kaptam  választ !!!
  - Írásbeli  kérésem ellenére  sem kaptam meg a közgyűlés  napirendi pontjaira vonatkozó írásbeli előterjesztéseket -------    nem kaptam választ !!!
  - Miért  nem kaptam meg az írásbeli kérésem ellenére sem    a  Felügyelő Bizottság  jelentésének megküldését. !  A  miért re  nincs válasz   illetve    B.P.   a  papírjai  közül elővesz  egyet  s  oda adja !!!
  - Miért nem kaptam meg  az  írásbeli  kérésem ellenére sem , a  Könyvvizsgáló   írásos előterjesztését  a  2011 évi eredmény módosításáról ?    A  miért re   megint nincs válasz, de  B.P. megint előhúz egy papírköteget  s  oda adja!!      Ezekben a  dokumentumokban szereplő ténymegállapításokból, adatokból  erre az időre nekem fel kellet volna  készülnöm  ha nem a meséből ismert   ,, Bólogató  János  ,,  szerepét  kívánom eljátszani !              A  mellettem  helyet foglaló , hasonlóan  kisrészvényes   B.Úr   viszont  érdekes  módon  rendelkezik ezen dokumentumokkal ! Ő  nem  kérte  ,  küldték neki !   /egyébként  ez a  normális  jogkövető eljárás  /   Én  kértem nekem  nem küldték . s  ebből  fakad a  következő kérdés   , mégpedig :
  - Mi ez a diszkriminatív  eljárás   ?  egyik  kisrészvényes esetében  ismerik  a  jog  által előírtakat a  másik esetében az  írásbeli  kérésre  sem  hajlandók  arra ???                 nincs  válasz !!!
  - Miért nem kaptam meg  hiánytalanul  s  aláírva a  szeptember  3.-án megtartott közgyűlés  jegyzőkönyvének  másolatát ?              a  vállhúzogatáson kívül   más választ nem kaptam !!
  - Szeretnék választ kapni a   Kapuváron  közszájon forgó mende- mondákra  miszerint  az  RT az elmúlt  időszakban   több esetben is  a  túlmunkában dolgozók  munkabérének  egy részét  zsebből  fizette ki ,  igaz  vagy  hamis ez  a  feltevés  ??     B.P. válasza :     Ilyen  nem volt !!
  - Szeretném megkérdezni, hogy a   pályázati pénzekből  vásárolt  gépek    újjak voltak  e ? B.P.válasza  :  a  Hús  zrt nél  ilyen nem volt !
  A  kérdések elhangzása  után  megkezdtük  az   1. napirendi pont  tárgyalását.
  A  többségi tulajdonos  képviselője  K.Zs. asszonny   a   ,,.. társaság  működési feltételeinek megvitatása , döntés  a  társaság  működtetéséről, annak  feltételeiről .. ,,  tárgykörben  lakonikus  egyszerűséggel  kijelentette,  hogy ........    a  többségi tulajdonos szerint a  társaság  pénzügyi helyzete  nem teszi   lehetővé a további  működést,  a  többségi tulajdonosnak  se  szándéka  se elképzelése  nincs a további  működtetésre !!!!  Ennek következményeként  utasítani fogják a társaság  jogászát, hogy a már  elsőfokú  bírósági ítéletben elrendelt felszámolás meg  fellebbezésére   beadott indítványát  vonja  vissza  !!!   E  javaslat  elfogadásához  az Alapító okirat szerin  minősített többség szükségeltetik.  A  kisebbségi  tulajdonosok  egyöntetűen leszavazták  e javaslatot / mármint a fellebbezés /  visszavonását . Emiatt     a felszámolás  jelen esetben  jogszerűen nem indulhat el, meg kell várnia  fellebbviteli bíróság  döntését.
  Ez  volt  az  igazi  mellbevágás !     Megkérdeztem   hogyan  lehet , hogy  a  többségi tulajdonos  által   a  befektetése  előtt, pénzügyileg is alaposan  átvilágított Gyárról  alkotott  véleménye  ilyen fordulatot vett  ? Több esetben  kijelentette,   /  újságoknak, Tv-nek   HDSZ nek stb. / hogy  ....  hétfőn  indul  a vágás....  /  igaz  soha nem mondta, hogy melyik hétfőre gondol !  /   Érez  e  felelősséget  a  400  munkavállaló   munkanélkülivé tételéért ?Mikor  jelenti  be ezen szándékát  a  munkavállalóknak ?  még  mennyi ideig  kívánják Őket  hitegetni, bizonytalanságban tartani ?   A  kérdésözönre   K.Zs   sejtelmes  mosolyán kívül más  válasz  nem érkezett  !!!
  Az  Gyár  további működésével kapcsolatban a  F.Á.  képviselte kissebségi tulajdonosnak  voltak  szóbeli   javaslatai de a  Közgyűlés  úgy határozott / egyöntetűen /  , hogy  a következő  közgyűlésre F.úr  írásba  nyújtsa be  javaslatait, melyet  támogatóival   / bankok, sertés tenyésztők, egyéb beszállítók  stb. /  írásban  hagyasson jóvá .
  A   2. napirendi ponthoz  tartozóan  javasoltam,  hogy   az igazgatóság  tagjait  NE  hívjuk  vissza,     de  augusztus  1.től  a   ,,tisztelet díj ,,  címén nekik járó  fizetést   ne  fizessük ki mindaddig  míg az  Gyár gazdálkodása   pozitív  eredményt nem mutat. Ezen  javaslatot  egyöntetűen elfogadtuk  sőt a Felügyelő Bizottság tagjaira is  kiterjesztettük !
  A  4.  pontban tárgyaltuk a  Gyár  2011. évre vonatkozó  korrigált mérlegének és  eredmény  kimutatásának elfogadását.
  E témában a jelenlévő  könyvvizsgálótol    többek közt  én  is megkérdeztem mi okozta a  százmilliós nagyságrendű változtatást, mire  azt a  választ kaptam,  hogy    ... ,,   SZÁMSZAKI HIBA  ,,   MIATT KELLETT  A   POZÍTÍV  EREDMÉNYT   NEGATÍVRA     változtatni    !!!        Igen  itt  is  sok  kérdés  merült  fel,     többek közt,  hogy  mennyire befolyásolta  a  pozitív  mérlegeredmény  a  kölcsön felvételeket, illetve  az  eladást,   kizárható  e   a tudatos  mérleghamísítás  , stb.   természetesen  most  sem kaptunk  kielégítő  választ!!    Mivel  a  számszaki  hibát  a  könyvvizsgáló  nem tudta bemutatni,  ezért   olyan döntés  született,  hogy  a következő  közgyűlésen  e  hiba bemutatásra  kerül .
  Az    5. 6. pontban  tárgyalt napirendi pontokhoz  tartozóan  a  következőket  kérdeztem :
  - A  Kapuvári  Hús   Húsipari  ZRT nek van  e    érvényes  együttműködési  szerződése a Kapuvári Bacon  Kft vel ?, mely  részletesen   előírja az együttműködés   szabályait, meghatározza a  különböző  közüzemi  díjak  fizetési megosztását, a  Hús  ZRT  tulajdonát  képező  épületek, berendezések használatának  díját , a  különböző szolgáltatások igénybevételének  költségét?  B.P. válasza  :  Nincs , a  villanyt mind a  Bacon  Kft  fizeti  
  - A  Kapuvári  Hús  Húsipari  ZRT-  nek  van  e    írásbeli  szerződése  az   R-KO-N B  Kft-vel ?
  B.P. válasza :  nincs
  - Amennyiben  nincs  szerződés  akkor  mi alapján  SZÁMLÁZZÁK  KI AZ   R-KO-N B  Kft-nek végzett  bérmunkát ?
  B.P.. válasza  .    nem végzünk  bérmunkát,  a  beérkező  félsertések  megmunkálását a  Bacon  Kft emberei  végzik !  A  Hús  ZRT  nem számláz  az    R-KO-N  B  kft nek  költséget !
  - megjegyzem, hogy  ez  számomra  teljesen  elfogadhatatlan  mivel  a   darabolás, csontozás műveleteit  szerintem  nem  a  Bacon  Kft emberei  végzik !
  Ezek után  a    Közgyűlés  felfüggesztésre  került, azon  határozattal,  hogy  a  közgyűlés  folytatására jövő héten  csütörtökön  10  órakor, a  Kapuvári  Hús ZRT  székhelyén  ,  az az  Kapuváron  kerül  sor.
   
  A  fentiek  közlését  -  amely  tartalmazza  a  véleményemet  -  azért tartottam  szükségesnek,  mert a  Kisalföld  című  napilap  e  hó  29. én megjelent  ,,  Leállították a  bérgyártást is a kapuvári  húsgyárban  ,,  című cikkében    Bedecs  Pál   ,, vezérigazgató ? ,,  azzal  a  kijelentésével  rágalmaz,  hogy  a  csütörtöki  közgyűlésen  F.Á.  és  jómagam  olyan   alaptalan  vádakat  hangoztattunk, melyek  miatt  Román  Gyula  azonnal leállította  a  bérgyártást,   veszélybe sodorva  a  még dolgozó  90 ember munkáját !
  Úgy gondolom  a  fent  leírtakból  egyértelműen kiderül , hogy  a  közgyűlésen  , ami  egyébként a  részvénytársaság  legfőbb szerve , én   NEM  fogalmaztam meg   ÁLLÍTÁSOKAT,   csak  csupán  törvényes jogaimmal   élve s  munkatársaim  megbízásából   tettem  fel  - elismerem lehet  , hogy némelyik  nagyon is  KÉNYES  -  kérdéseket !  A  kérdéseket   az arra illetékeseknek,  szemtől - szembe tettem fel,  nem  pletykákra adó módon.
  Igen !  kimondottan elvagyok keseredve  a  közgyűlésen hallottak, tapasztaltak miatt !  mikor  úgy döntöttem, hogy kerül amibe kerül    de elmegyek , akkor még  nem gondoltam, hogy  ilyen  siralmas  állapotban  fogom találni   Felmenőim,  volt  Munkatársaim, Szakmai Mestereim  s jó magam szeretett és megbecsült  munkahelyét. Azt  a  munkahelyet  mely  évtizedeken   át/  1924.-től /   adott biztos megélhetést  ,tiszteletre méltó, sokak által irigyelt, de  nagyon  nehéz munkát   a kapuvári  s környékbeli családoknak.
  Véleményem  szerint  a     ,, KAPUVÁRI  HÚSÁRÚ GYÁR  ,,   TÖNKRETÉTELÉT     2001 évtől , A  TULAJDONÁT  MEGKAPARINTÓ     tulajdonosok   végezték  el  méghozzá  SZÁNDÉKOSAN !
  A  Gyár  olyan  műszaki színvonallal, szakember gárdával,  kül,- és belföldi piacokkal ,  rendelkezett melyek garantálták az  eredményt termelő munkavégzést , EZÉRT  ALAKULT  KI BENNEM  AZ  A VÉLEMÉNY, HOGY  ITT IGEN IS  SZÁNDÉKOS  , ELŐRE  MEGÍRT  FORGATÓKÖNYV ALAPJÁN TÖRTÉNIK a  GYÁR  MEGSEMMISÍTÉSE  A  JELENLEGI HELYZET  IS EGY  ÁLLOMÁS AZ  ÚTON  DE REMÉLEM  NEM A VÉGÁLLOMÁS !
  NE  HAGYD  MAGAD   KAPUVÁRI  HÚSÁRÚ GYÁR   !!!!    TE  NEMTEHETSZ  RÓLA, HOGY  ILYEN  TULAJDONOSAID  VANNAK.
  TUDOM SOK ÜTÉST KAPTÁL MÁR AZ ELMÚLT  ÉVTIZEDEKBEN  , SOK IRIGYED  VOLT , DE TE MI NDIG FELTUDTÁL  ÁLLNI !!   IGEN !  A  MOSTANI  ÖVÖN ALULI ÜTÉS  NAGYON KEMÉNY  DE TUDD !   SOKAN  BÍZNAK BENNED !!!    NE  HAGYD  MAGAD  HISZ  NEM VAGY MAGAD !
   
  A  fent írtakkal kapcsolatban  névvel s címmel ellátott  kérdésekre, véleményekre válaszolok.
   
  Kapuvár  2012.  09. 30.
  Tisztelttel .
  Orbán Imre
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   ”
 • 1. hunmohikan 2012. szeptember 29. 13:14
  „csak annyit palnak, hogy hérfőtől ezen alaptalan vádakat a Kozponti Nyomző Főügyészség fogja vizsgálni, s majdan egy bíró fogja megítélni, hogy valóban alaptalan vád-e azt mondani, hogy a jelenlegi többségi tuladonos Kft-t birtokló zsobrák péter bedecs pállal karöltve tudatosan viszi a gyárat felszámolásba!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágó István Csornán áll meg egy szóra

"Álljunk meg egy szóra!" címmel Vágó István tart közönségtalálkozót Csornán október 4-én (csütörtök)… Tovább olvasom