Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Leader helyben és országosan

Rábaköz - A vidékfejlesztés legnagyobb programjának számító, úgynevezett Leader-csoportok fejlesztéseinek tervezése a véghajrájába érkezett. A rábaközi és az országos elképzelések sok pontban egyeznek, többek közt nagy hangsúlyt fektetnek a turizmus fejlesztésére.
Szinte egyedülálló módon, közös fejlesztési csoportot hoztak létre a Rábaköz két kistérségének települései. A kapuvári és csornai kistérség mintegy negyvennégy településének közel kétszázötven vállalkozója, civil szervezete és önkormányzatai közös célokat fogalmaztak meg a Rábaköz Helyi Vidékfejlesztési Akciócsoport keretein belül. Hámori György, az akciócsoport vezetője elmondta, a rábaközi fejlesztések a turizmust, a helyi zöldség- és gyümölcsfeldolgozást, a néphagyományok ápolását, a határon átnyúló programok kidolgozását, a mikrovállalkozások, a marketing és a húsfeldolgozás fejlesztését helyezik előtérbe.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a napokban szervezett tapasztalatszerző körutat újságíróknak az országos Leader-programokról. Összegzésképpen elmondható, hogy az elképzelések jobbára megegyeznek.

Több ponton is hasonlóak a Bakonyalja–Kisalföld Helyi Közösség egyik tagja, a háromezer-kétszáz lakosú Nagyigmánd és Beled fejlesztési célkitűzései. A nagyigmándiak elképzeléseinek középpontjában a faluközpont fejlesztése áll, melyhez a Leader-program pályázataira is szükség lesz. Ehhez elengedhetetlen a magas helyiadó-bevétel, ám fontos az autópálya közelsége is. Ezt fogalmazta meg a beledi polgármester is a közel háromezres nagyközség központjának fejlesztését indokolva, s a 86-os főút korszerűsítését sürgetve.

Érdekes párhuzamot mutat a győrújbaráti gyümölcstermesztés és a Mihályi környéki zöldség- és gyümölcsfeldolgozási programok közt meglévő hasonlóság is.

A párhuzamok azonban nem maradnak megyehatáron belül. A kétezer lakosú Farád Rábaközi Lovasklubjának tervei nagyban megegyeznek az ezerkilencszáz lelkes Tatárszentgyörgyével. Mindkét helyen a lovasturizmusban látják a települések egyik kitörési pontját. Akárcsak a Rábaköz közepén, a Felső-Homokhátságon is a lovastúrák, kocsitúrák szervezéséhez és infrastruktúrájának kialakításához tervezik a Leader-programban elérhető pályázati pénzeket.

Lovasturizmus a Kiskunságon: Farád Rábaközi Lovasklubjának tervei nagyban megegyeznek az ezerkilencszáz lelkes Tatárszentgyörgyével. Fotó: Bohanek Miklós
Lovasturizmus a Kiskunságon: Farád Rábaközi Lovasklubjának tervei nagyban megegyeznek az ezerkilencszáz lelkes Tatárszentgyörgyével. Fotó: Bohanek Miklós

A Leader többek közt a helyi néphagyományok őrzésének is teret ad. A Rábaközben például a szanyi Bokréta néptáncegyüttesre építik a helyi néphagyományok őrzését és ápolását. A település polgármestere szerint az együttes is pályázhat majd ilyen pénzekre, melyet a Bokréta működésére, tevékenységének bővítésére fordítanak. Hasonló feladatokon gondolkodik a zagyvasági (Észak-Magyarország) Boldog település is. A háromezer lakosú falu hagyományőrző egyesülete egy tájház létrehozásával adott keretet a néphagyományőrzésnek, ám az egyesület vezetője, Nagy György elmondta, újabb források bevonásával továbbfejleszthető a helyi hagyományőrzés egy olyan településen, melynek napjainkban is használt népviseletével a Néprajzi Múzeumban külön tárlat foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hantech: A befektető már nem ígér egymilliárdos fejlesztést

Csorna - A város számára nem, de a cégnek kedvező szerződéssel értékesítette a csornai önkormányzat… Tovább olvasom