Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Laura harcol a leukémiával

Csorna - Szörnyű betegség támadta meg egy csornai kisgyerek szervezetét. Horváth Lauránál tíz hónapja diagnosztizáltak leukémiát. A 23 hónapos kislány azóta keményen küzd, harcol az életért.

Embert próbáló hónapokon van túl a csornai Horváth család. A szülők azt is tudják, számukra a következő évek sem lesznek egyszerűek. Kislányuknál tíz hónapja limfómás leukémiát diagnosztizáltak az orvosok. A most 23 hónapos Lauráról legelőbb tíz év múlva lehet majd kijelenteni: teljesen gyógyult.

Horváth Laura betegsége magas lázzal, levertséggel kezdődött.


Közel kétszáz kezelésen vannak túl.

Laura előbb Győrbe, majd Budapestre került, ahol szüleivel közölték a szörnyű betegséget. Az édesapa és édesanya akkor még szinte semmit nem tudtak a kórról, csak annyit, hogy kislányuk nagyon beteg. Azóta aztán megtapasztalták a poklot, a mindennapos aggódást gyermekük életéért. Közel kétszáz kemoterápiás kezelésen vannak túl. Életük állandó ingázással telt Csorna és Budapest között. Sokszor heteket kellett a SOTE gyermekklinikáján tölteniük. Amíg az édesanya a kislány mellett volt a fővárosban, az édesapa és a nagyobbik lányuk itthon izgulta végig a gyógykezeléseket.

Laura most jól van, szedi a gyógyszereket és kéthetente utazik a kórházba vizsgálatra.


Az eredmények negatívak.

A legutóbbi csontvelővizsgálat negatív lett, ami erősíti a reményt a családban. Horváthné Kontó Csilla, Laura anyukája portálunknak azt mondta: egy kicsit nyugodtabbak ma már, de a féltés, az aggódás még velük lesz jó néhány esztendeig.

– Kezelőorvosunk, Kovács doktor biztat bennünket. Ő is és a hematológus doktornő is úgy vélekedett legutóbb, hogy most már nem lehetnek gondok a kislányommal. Rögtön az elején is azzal nyugtattak, hogy Laura pici, a szervezete erős, a sejtjei hamar újraépülnek. A fenntartó kezelés két évig tart még, persze állandó orvosi felügyelet mellett. Ha bármilyen problémát érzékelünk, ha belázasodik például, azonnal indulnunk kell vissza Budapestre. A kislány fizikailag is erősödik, jó étvágya van, jól alszik, játszik, ami számunkra nagy boldogság. A két év elteltével újabb öt év kezelés következik, és majd csak tíz év után, ha minden rendben lesz, jelenthetjük ki, hogy Laura meggyógyult – vázolta helyzetüket Csilla.

Végre együtt a gyerekekkel: Horváthné Kontó Csillának ritkán volt része ilyen boldog pillanatban. Az édesanyát együtt ölelheti a két kislány, Regina és Laura.
Végre együtt a gyerekekkel: Horváthné Kontó Csillának ritkán volt része ilyen boldog pillanatban. Az édesanyát együtt ölelheti a két kislány, Regina és Laura.


Az édesanya naplót írt.

Az asszony szerint rajtuk, szülőkön most jönnek ki igazán az elmúlt hónapok izgalmai. Gyakran beleolvas a klinikán írt naplójába és ilyenkor könnyek között emlékszik vissza a nehéz napokra.

– Talán most tudatosul bennünk, min mentünk keresztül, illetve Laura milyen bátran viselkedett. Nagyon keményen viselte a megpróbáltatásokat, jobban tűrte, mint mi, felnőttek. Sokszor a kezéből már nem is tudtak vért venni, annyi tűszúrása volt. Ilyenkor magától értetődően nyújtotta a kis lábát az orvosoknak. Most az a dolgunk, hogy vigyázzunk rá. Társaságba nem mehet, kerülnünk kell a zsúfolt helyeket. Rövid levegőzés a teraszon, vagy néhány perces ház körüli séta engedélyezett számunkra.


Szerencsére vannak, akikre számíthatnak.

Horváthék családi élete megsínylette a gyógykezelés időszakát. Különösen nagyobb lányuk, a hétéves Regina lelkét törték meg az események. Ő, amíg édesanyja a testvérével Budapesten volt, édesapja pedig dolgozott, nagynénjénél élt.

– Nagyon jó helyen volt, a testvérem anyja helyett anyja lett az elmúlt hónapokban, de az igazi családot természetesen nem tudták pótolni. Hiányzott neki a húga és persze mi, a szülei is. Most próbáljuk bepótolni, amit kénytelenek voltunk elvesztegetni. A férjem itthon aggódta végig a kezeléseket, ami talán még rosszabb volt, mintha ott lehetett volna velünk.


A nagy bajban Csilláéknak sok erőt adott a rengeteg segítség

Sok segítséget kaptak ismerősöktől, idegenektől egyaránt. Emberi kapcsolataik azért átértékelődtek a közel egy év alatt.

– Sok olyan ember maradt el mellőlünk, akiről azt hittük, a barátunk. Most már tudjuk, kikre számíthatunk, kik azok, akiket igazán érdekel a sorsunk. Elsősorban a testvéreim és családjaik adtak támaszt, mindenféle értelemben. Hálával gondolok azokra, akik anyagilag támogattak bennünket. A sok ismerős és ismeretlen adományozóra. A csornai népjóléti szolgálatra, a Máltai Szeretetszolgálatra, a Széchenyi- és az Arany-iskolára, a tűzoltókra, akik szintén gyűjtöttek nekünk, aztán az optimás betegszállítókra. Tudom, hogy számukra nem lehet visszaadni a segítséget, de talán Laura gyógyulása örömmel tölti el őket és látják, jó helyre nyújtották segítő kezüket.


Horváthék ezúton is köszönik a segítséget.

Laura gyógykezeltetése, utaztatása megterhelte a családot anyagilag is. A Kisalföld felhívására nagyon sokan segítettek. A Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ számlát nyitott számukra, a kistérség szociális központja pedig jótékony rendezvényen gyűjtött. Urnákat helyeztek ki a helyi közintézményekben, a polgármesteri hivatalban, az óvodában. Horváthék minden adománynak örültek, mert azok gyermekük gyógyulását segítették.


A leggyakoribb gyerekdaganat

A leukémia szó jelentése fehérvérűség. A rák azon fajtáit nevezik így, amelyek a csontvelő vérképző szöveteiben keletkeznek. A fehérvérsejtek számának rohamos emelkedésével és abnormális sejtalakok megjelenésével járó betegség, amikor a fehérvérsejtek nem képesek ellátni szokásos feladatukat a fertőzések leküzdésében. Az alacsony fehérvérsejtszám fáradékonyságot és sápadtságot okoz. Ilyenkor általában az egy-két hete tartó lázas állapotot követően sápadtság, fáradékonyság jelentkezik, és az elvégzett vérképvizsgálat veti fel a leukémia lehetőségét. Az akut limfoblasztos leukémia a leggyakoribb gyerekkori daganat. A leukémiás gyerekek 75 százaléka szenved a betegségben.

Olvasóink írták

 • 4. info2009* 2009. augusztus 24. 13:45
  „200 kemoterapia??? Megorultek az orvosok??? Kinzas. Miert nem lehet a leukemiasokat csontvelo-atultetessel gyogyitani? A csaladban kell a donort keresni. Embertelen kinzas a mai magyar orvostudomany. A kemoterapia hatalmas uzlet.”
 • 3. jirzi1 2009. augusztus 16. 13:03
  „Jó egészséget Laura!Csak így tovább!”
 • 2. LadyGaga90 2009. augusztus 16. 11:51
  „Gyönyörű az a kislány...tényleg!Nagyon sok erőt kitartást kívánok a szülőknek...:)”
 • 1. Truder 2009. augusztus 15. 21:24
  „Ennél szörnyűbbet elképzelni sem tudok,mikor ilyet diagnosztizálnak egy kisgyermeknél...Sok erőt a családnak,meg a kicsinek,hogy ők győzzenek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárvendég az Apostol és a hagyma

Bősárkány - Falunapot tartanak augusztus 15-én, szombaton Bősárkányban. A hagyományok szerint ekkor… Tovább olvasom