Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Látványos idegenforgalmi központ épül

Európai uniós támogatással turisztikai központ épülhet Kapuváron. A beruházás mintegy félmillió euróba kerül és a kerékpáros-, a természeti és a kulturális idegenforgalomra alapul.
Ötszázezer eurós turisztikai fejlesztést tervez a kapuvári önkormányzat. A Phare-támogatással megvalósítandó beruházás a kerékpáros-, a természetjáró és a kulturális turizmusra épít, sikeres pályázat esetén a centrum kivitelezése jövő nyáron kezdődhet.

Átfogó tervek

Látványterv: Ha a kapuvári elképzelések valóra válnak, ilyen épület állhat 2006-ra a mostani KRESZ-parkban.
A képviselő-testület legutóbbi ülésén Horváth Gyula, a polgármesteri hivatal vagyongazdája mutatta be a látványos terveket és ismertette a beruházás részleteit. A Phare-program 500 ezer euró vissza nem térítendő támogatást biztosít, ami a munkálatok kilencven százalékát fedezi. A fennmaradó részt az önkormányzat önerőként teremti elő, ami a következő két esztendőben mintegy harmincmillió forintot jelent. Mivel a kiírás egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy „határon átnyúló turizmusfejlesztési hálózat", a polgármesteri hivatal Ausztriában keresett kapcsolatot a projekt támogatásához. Tárgyaltak a burgenlandi turisztikai egyesülettel és az andaui polgármesteri hivatal illetékeseivel is. Ígéretet mindkét helyről kaptak, a támogató nyilatkozatok azonban még nem érkeztek meg, pedig a határidő sürget.
Támogatásáról biztosította viszont az elképzeléseket a megyei múzeumok igazgatósága, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, illetve a Fertő–Hanság Nemzeti Park is. A szervezetek közreműködése teszi lehetővé a turizmus többcélú fejlesztését.

Hétezer négyzetméteren

A látványterveken is impozáns közösségi komplexum a Hanság üdülőpark területén épülhet meg, az egykori KRESZ-parkban, 7 ezer négyzetméteren. Udvarán kapna helyet játszótér, szabadtéri színpad és egyéb kiszolgálólétesítmények. Horváth Gyula a képviselőknek megjegyezte: mivel az ingatlanon értékes faállomány található, a kivitelezés során vigyáznak, hogy az minél kevésbé károsodjon. Az épület pinceszintjére kiállítótermet álmodtak a tervezők, ahol akár helyi gyűjteményeket, például a Pátzay Pál-hagyatékot vagy a Hany Istók történetét feldolgozó tárlatot mutathatnák be. Ugyanitt helyeznék el az információs irodát, internetes kávézót, kerékpárjavítót és kölcsönző-tárolót.
A földszinten akár száz hallgatót is befogadó konferenciatermet alakítanának ki, illetve fogadóteret melegkonyhás étteremmel. Az emeleten hét szoba fogadhatja majd a turistákat.

Öt évig a pályázóé

A pályázat feltétele, hogy a központ megnyitása után öt évig a pályázó üzemelteti, ebben az időszakban a bevételt köteles visszaforgatni, beruházni és az esetleges javításokat elvégezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázezer eurós beruházás a terv

Félmillió eurós (százharmincmillió forintos) pályázat benyújtásáról döntött a kapuvári… Tovább olvasom