Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Lassan tér vissza a házépítési kedv

A statisztikák szerint több építési engedélyt adtak ki tavaly, mint a korábbi években.

Biztató tendenciákat mutatnak a családiház- és lakásépítések statisztikái. Az utóbbi években temetett hazai építőipar újabban nem csak a stadion- és útépítésekben jeleskedik. Meglódulóban a családi házak építése és az új lakások piaca is. A Dunántúlon és megyénkben is javulnak az adatok.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy idei jelentése szerint a kiadott lakásépítési engedélyek száma 9633 volt. Ez 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2013-ban a lakásépítések száma 31 százalékkal zuhant, a kiadott lakásépítési engedélyeké pedig 29 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A használatba vett lakások számának tavalyi, 15 százalékos emelkedése többéves, folyamatos visszaesésnek vetett véget, bár a lakások száma így is a válságot megelőző 2008. évinek alig egyötöde.

A 2013. évi adatokkal összevetve tavaly a kisebb városokban 24, a községekben 21 százalékkal több lakás épült, ám ezt a statisztikát a Rábaköz falvai nem nagyon támasztják alá. A megyei jogú városokban mindössze 3 százalékos volt az emelkedés.

Bérczes Mária, Szalai Árpád: Veszkényben olcsó telket találtunk, ezzel lehet megfogni a fiatalokat.
Bérczes Mária, Szalai Árpád: Veszkényben olcsó telket találtunk, ezzel lehet megfogni a fiatalokat.


A 2008 előtti lakásépítési láz napjainkban nyomokban sem látható. Akad azért építkező, jobbára fiatalok. A korosztály helyben tartását, betelepítését szinte minden falu célul tűzte ki, a nem túl sikeres szocpol és a helyben sikeresebb olcsó telekajánlatok (például Veszkény) által is. A falvak megtartó ereje azonban egyelőre nem túl acélos. A statisztikák szerint is eredményesebb ebben a járásközpont. Kapuváron 2010-ben 8, majd rá egy évre 6 lakóház építésére adtak ki engedélyt. Az utóbbi évek legnagyobb építkezési éve Kapuváron 2012-ben volt, 22 kiadott engedéllyel. A tavalyelőtti 11, majd a tavalyi 16 engedély már újra emelkedő tendenciát sejtet.

Az említett 2012-es év érdekessége, hogy például Szárföldre (4) és Hövejre (5) az egyik legtöbb engedélyt kérték családi ház építésére. Sajnos ezekben a falvakban – és a többiben is – azóta újra alábbhagyott e szándék. Több faluban (Dénesfa, Edve, Gyóró, Vadosfa, Cirák) az utóbbi néhány évben egyáltalán nem adtak be építésiengedély-kérelmet új családi házra. Üdítő kivétel Veszkény mellett Vitnyéd. Míg előbbi egy szinte teljesen fiatalok lakta utcával, utóbbi Kapuvár és a 85-ös közelségével magyarázza az új építkezéseket.

Az olcsó telek ma is komoly vonzerőt jelenthet. Erre jó példa a veszkényi Szalai Árpád döntése. – Néhány éve úgy gondoltam, a kapuvári ingatlanárakat tekintve egy városi lakás árához nem kellene sokat hozzátennünk egy vidéki családi házért – érvelt a fiatalember. A veszkényi új utcában felépített házát egy kivitelező céggel készíttette. Megjegyzendő, hogy napjainkban a szakemberhiány is nehezíti a házépítéseket. A megyei útépítéseken akár száz kilométerekről utaztatott munkások dolgoznak, a rábaközi mesteremberek ugyanakkor ausztriai munkával keresik pénzüket. A szakoktatás helyzete pedig siralmas az építőiparban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nem lesz pályázat, önerőből újítják fel a járdát

Járdafelújítás és -építés előtt áll Markotabödöge. Felmérették a helyzetet, leggyorsabban az… Tovább olvasom