Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Laktanya-felújítást terveznek a csornai tűzoltók

Laktanyája bővítését tervezi a csornai tűzoltó-parancsnokság. A fejlesztést indokolja a létszámbővítés, illetve a lapos tetős épületrész műszaki állapota.

Pályáznak a beruházás támogatására.

A csornai önkormányzat pályázati támogatással újítaná fel és építené át a tűzoltólaktanyát. Az 1971-ben épített, 1993-ban bővített épület fejlesztése nem kerülne többe 50 millió forintnál. Ennek nyolcvan százaléka terhelné a városi kasszát. Eredményes pályázattal a fenntartási költségek is csökkennének.

A pályázatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentette meg. Célja, hogy a bővített létszámú laktanyákban mind a személyi állomány, mind a technikai eszközök elhelyezése komfortosabb, korszerűbb legyen. Követelményként határozza meg a kiíró, hogy az üzemeltetési költségek csökkentése miatt a laktanyát energiatakarékossági szempontok szerint is felújítsák.

A laktanya északi, lapos tetős részét most szertárként hasznosítják. A bővítéssel beépítenék a tetőteret.
A laktanya északi, lapos tetős részét most szertárként hasznosítják. A bővítéssel beépítenék a tetőteret.

A pályázaton elnyerhető támogatás maximális mértéke a költségek nyolcvan százaléka, maximum 40 millió forint. Eszerint a csornai önkormányzatnak 10 millió forint önerőt kellene vállalnia. Az előkészítés költségeit, különböző felmérések, tervek elkészítését a tűzoltó-parancsnokság vállalta. Műszaki szakértő előzetes terve már rendelkezésre áll az épület lapos tetős részének beépítésére. Azt tervezik ugyanis, hogy a laktanyaépület északi részén lévő lapos tetőt beépítik, könnyűszerkezetes megoldással. Az elképzelést indokolja, hogy a meglévő tető már negyvenéves, a rajta lévő szigetelést jelentős kiadással többször javíttatták. Szakember véleménye szerint azonban a megoldást az jelentené, ha a lapos tetőre egy nyeregtető kerülne, így a jelenlegi beázások megszűnnének.

A csornai tűzoltók két mentés közti szabadidejüket is kényelmesebb, tágasabb körülmények között tölthetnék.
A csornai tűzoltók két mentés közti szabadidejüket is kényelmesebb, tágasabb körülmények között tölthetnék.

A tűzoltóság létszáma az induláskori harminckilencről ötvennyolcra emelkedett. Az épületet viszont eddig nem bővítették.
Másik alapos indok a fejlesztésre, hogy a tűzoltóság létszáma az induláskori harminckilencről ötvennyolcra emelkedett. Az épületet viszont eddig nem bővítették. Az előzetes számítások szerint a beruházással 180 négyzetméterrel lehetne növelni a laktanya hasznos alapterületét.

Kialakítanának egy tanácstermet, konyhát étkezővel, és egy tantermet is. A fejlesztés költségei nem haladnák meg az 50 millió forintot.

A csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy támogatja a tűzoltóság törekvéseit és biztosítja a pályázathoz szükséges önrészt. A főigazgatóság szintén támogatja a terveket, várhatóan jövő nyárra végeznének a munkákkal.

Olvasóink írták

  • 1. tber 2010. május 07. 08:18
    „Szerintem rájuk is férne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák újságírók túrája Kapuváron

Szlovák napi- és hetilapok munkatársai jártak a minap a városban és környékén. Tovább olvasom