Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Lakossági fórum Szanyban: a kórházkérdés sínen van, a vasút még betegeskedik

Kórház- és vasútfórumot tartottak csütörtökön Szanyban. A helyieket egészségügyi ellátásuk új helyzetéről, illetve a Csorna–Pápa vasútvonalról kérdezték önkormányzati vezetők és a térség országgyűlési képviselője.
Lakossági fórumot tartottak csütörtökön Szanyban. Két téma volt napirenden: a körzet egészségügyi ellátásának új rendszere, illetve a Csorna–Pápa vasútvonal jövője. Németh Gergely polgármester elmondta: a kórházi ellátással kapcsolatban a háziorvosok képviselték a helyiek érdekeit. Úgy vélték, az elfogadható, hogy szülni Pápára mennek a szanyi édesanyák. A többi ellátást azonban továbbra is a csornai Margit Kórházban szeretnék igénybe venni. Kérték a képviselő-testületet, hogy hozza meg az ehhez szükséges határozatot.

– Keményebb dió a Csorna–Pápa vasútvonal sorsa – fogalmazott Németh Gergely.

– Többen azt hangsúlyozták, hogy a mostani menetrend nem alkalmazkodik az utazók igényeihez. Végül arra jutottunk, hogy a menetrend kérdésére visszatérünk szeptember végén, október elején. A szanyi képviselő-testület vállalta, hogy addig egy héten keresztül utasszámlálást végez. Azaz minden képviselőtársam és magam is egy-egy napot rászánunk az utazásra és megszámoljuk, mikor mennyien veszik igénybe a járatot. A számok ismeretében aztán újra megpróbálunk mindenki számára elfogadható megoldást keresni.

A szanyi polgármester megjegyezte: szó volt a találkozón a vasúti épületek hasznosításáról is. A szanyi önkormányzat kibérelte az ottani bakterházat, a civil szervezetek vehetik majd birtokba. A községnek a szinten tartásra van pénze, ám komolyabb felújításra, fejlesztésre nincs. Ahogy a vasúttársaság sem akar erre költeni. Éppen ezért az ingatlanok sorsát is rendezni kellene, mielőtt valamennyi az enyészeté lesz.
Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő is részt vett a fórumon. A Kisalföld érdeklődésére így értékelt:

– Vág esetében egyértelművé vált, hogy a csornai kórházhoz ragaszkodnak – jelentette ki a képviselő. – A községvezetők ebben a faluban meg is teszik a szükséges intézkedést. Szanyban és Rábaszentandráson viszont már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Kértem a helyieket, előbb győződjenek meg róla, hogy a többség Csornát választja-e. Ha így van, nem lesz akadálya a visszarendezésnek. Ami a vasutat illeti, ott kezdeném, hogy tavasszal kialakítottak egy nem túl jó menetrendet, ami az utaslétszám csökkenéséhez vezetett. A rövid távú feladat ezt felülvizsgálni. Remélem, legkésőbb szeptember közepére megtörténhet. A középtávú teendők közé sorolom az épületek hasznosítását és a helyiek egyéb kéréseit, például kerékpártárolók építését, kerékpárszállító kocsik beállítását. Biztató egyébként a MÁV új menedzsmentjének hozzáállása. Dávid Ilona elnök asszonnyal egyeztettem már ez ügyben és úgy láttam, a valós és teljesíthető kéréseknek igyekeznek megfelelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemisták hozták létre az új piacteret Bogyoszlón

átadták a bogyoszlói piacteret, melyet a győri egyetem építészmérnök-hallgatói készítettek. Tovább olvasom