Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Lakók kontra Tesco - Nyolcmillió a nyugalmukért?

Mindennapi nyugalmuk elvesztése, otthonaik értékcsökkenése miatt indított pert hat évvel ezelőtt három Bartók Béla utcai háztulajdonos Csornán.

A csornai Tesco áruház előtt épített útkereszteződés miatt pereskedik három Bartók Béla utcai háztulajdonos. Az eljárásban alperes a város önkormányzata, a Tesco Globál Áruházak Zrt., illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A felperesek az állítják, a kialakított forgalmi rend miatt vesztettek értékükből otthonaik és odalett mindennapi nyugalmuk. Január közepén a Győri Törvényszék ítéletet hozott az ügyben. Valamennyi érdekelt fellebbezett.

A törvényszék határozata úgy szól, hogy a három alperes összesen 8,4 millió forintot fizessen ki a felpereseknek. Király Ferenc az ingatlantulajdonosok nevében a Kisalföldnek elmondta: az összeget nagyon keveslik, eredetileg ennek több mint kétszeresét kérték. A per hat éve kezdődött.

A jelzőlámpás kereszteződést a Tesco áruház miatt alakították ki.
A jelzőlámpás kereszteződést a Tesco áruház miatt alakították ki.

– Már az építkezés előtt tiltakoztunk a csomópont kialakítása ellen, mert előre láttuk, mi lesz a következménye – fogalmazott Király Ferenc. – Sem az akkori önkormányzat, sem a Tesco, sem a közútkezelő nem foglalkozott velünk. Minden úgy történt aztán, ahogy mi gondoltuk, ezért adtunk be keresetet a bíróságra. A kamionok tőlünk pár méterre fékeznek, gyorsítanak. Házaink repedeznek, nálam majdnem a tetőig verik fel a vizet, a hólét, a koszos sarat a járművek. Ez a helyzet jelentős értékcsökkentést okozott. Nem beszélve arról, hogy az új forgalmi rend szerint udvarunkról csak jobbra kanyarodhatunk ki. Jelentős kerülővel tudunk csak a belváros felé elindulni.

Király Ferenc háza valóban ˝elázott˝ állapotban van. A falon vastagon áll a por, a sár, elég csak kézzel megdörzsölni. A lábazat megrepedt. Belül, a szobákban is láthatóak a nagy forgalom okozta károk. Különböző szakértők is vizsgálódtak a Bartók Béla utcában.

Király Ferenc házán vastagon áll a por. A gazda nem újítja fel, mert úgy véli, csak kidobott pénz lenne a tatarozás költsége.
Király Ferenc házán vastagon áll a por. A gazda nem újítja fel, mert úgy véli, csak kidobott pénz lenne a tatarozás költsége.

– A főutat a kereszteződés kialakításakor kiszélesítették, így majdnem két méterrel került hozzánk közelebb a burkolat. A vízelvezetést nem csinálták meg rendesen. A nyomvályúkban megáll a csapadék, amit aztán a kamionok leginkább a falra fröcskölnek. Nincs értelme tataroztatni, mert másnap ugyanúgy nézne ki. Azt hiszem, nyugalmunkért, a mindennapos bosszúságokért igencsak kevés a megítélt összeg. Ráadásul ez egy hosszú távú állapot, amit még a gyerekeinknek, unokáinknak is viselniük kell. Volt róla szó, hogy építenek falvédőt a házak elé, de abból sem lett semmi.

Király Ferencék tehát fellebbeztek, ahogy információink szerint a Tesco és a közútkezelő is. A csornai önkormányzat legutóbbi ülésén döntött úgy a képviselő-testület, hogy ugyancsak fellebbez.

˝Már hat éve tart a per. Az idő telik, mi pedig szenvedjük továbbra is a lehetetlen állapotokat. Félek tőle, hogy egy darabig még nem kapjuk meg a szerintünk jogosan járó kártérítést" – jegyezte meg Király Ferenc. 

Olvasóink írták

  • 9. lacika6 2013. február 28. 10:15
    „szerintem inkább azokat kéne perelni, akik jó pénzért, önös érdekekből inkább az enese elkerülőt csinálták meg a csornai helyett. enesén forgalom sem volt. a kamionok a 86-oson mentek bősárkány fele.”
  • 8. Goldman 2013. február 23. 11:01
    „6. Géby: azért, mert mindenki leakarja nyúlni a Tescot...tulképpen semmi köze hozzá, mert megcsinálhatták volna a behajtást fordítva is a volt parkírozó felől...
    Az a sor mióta itt lakom Csornán ugyanígy ismerem. Koszosan és élhetetlenül.”
  • 7. Kabóca 2013. február 21. 19:14
    „Kedves Mindenki!
    A csornai elkerülő már nagyon régóta készen van.
    Azt használják politikusaink, a befektetők, a békesség meg a jószerencse!
    Ezek mind nagy ívben elkerülik Csornát.”
  • 6. Géby 2013. február 21. 16:46
    „Én csak azt nem értem, hogy miért keveslik a 8 milliót, mikor (ha jól értelmezem), a bácsi úgy nyilatkozott, hogy nem érdemes tatarozni a házat... Nem kötekedésképp, mert megértem, tényleg hatalmas ott a forgalom és nem hiszem, hogy nem lehet semmit tenni ellene, csak ez így Nekem nem tiszta. De lehet a hiba Bennem van, hogy csak Én nem értem akkor minek a pénz, attól miért lesz jobb, ha a házat meg úgy hagyja, ahogy van?”
  • 5. nyekkmacsek 2013. február 21. 07:52
    „Kedves proview !
    örömmel tájékoztatom, hogy az elkerülő tényleg megépül és mint tapasztalhatta, a csornai dolgozók örömmel járnak ki a megélhetőségüket biztosító napelemgyárba dolgozni, mely az elkerülő mellett találhattó.

    Kedves orbison !
    Önnek igaza van, hozzátéve, hogy az átmenő forgalom már az 1980-as években is elviselhetetlen volt a 86-oson.

    Kedves Gyopáros !
    Remélem, segítettem Önnek pontosítani a Csornáról vélt ismereteit !!”
  • 4. ferde 2013. február 21. 07:34
    „De jó! Ezek után én is perelni fogok a Kisházasi dülö-i állapotok miatt, és remélem visszakapom az eddig hiába fizetett adómat kamatostul.”
  • 3. Gyopáros 2013. február 20. 18:29
    „Kedves proview!

    Örömmel tájékoztatom, hogy a csornai elkerülőút megépülése már nem ígéret: optimális esetben 2014 nyarára, legkésőbb 2015-re megépül, egyetemben az M85-ös gyorsforgalmi utak Csorna-Győr hiányzó szakaszaival.

    http://www.kisalfold.hu/dunantul/m85_megjelent_az_elso_szakaszra_kiirt_kozbeszerzesi_eljaras/2313576/

    Kedves orbison!

    Önnek igaza van, hozzátéve, hogy az átmenőforgalom komolyabb növekedése 2004-től tapasztalható, azaz a probléma nagyobb része nem a "rendszerváltás" óta megoldatlan.”
  • 2. orbison 2013. február 20. 18:05
    „proview - én ugyan nem ott élek, de:
    A bácsi elmondása szerint 2 méterrel közelebb került a házhoz az út, ezért fröcskölik össze a kamionok a falat. Ez nem volt így, csak amióta változott az út vonalvezetése.
    A minimum lett volna egy védőfal, ami legalább a víz/sár felverődéstől véd. Még most sem késő, csak többe fog kerülni az egész.. Bár a repedések ellen tényleg csak az elkerülő út a megoldás.
    Nagyon sajnálom a csornaiakat, főleg a 85-86-os utak mellett élőket, a mindenkori kormányok szégyene, hogy ezt a tranzitközlekedési borzalmat rendszerváltás óta nem tették rendbe.”
  • 1. proview 2013. február 20. 17:35
    „Sajnálom a lakókat, de az a rengeteg kamion amely a Bartók úton megy keresztül, a Tesco nélkül is ott közlekedne. A házak állapotára a forgalom ugyan úgy rányomná a bélyegét mint most. A megoldás csak a 1990 óta ígért elkerülő út lenne. de az ígéret csak ígéret marad továbbra is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafogják a fejlesztéseket a Rábaközben

Az oktatási rendszer átalakítása nyomán tíz-harminc százalékos támogatáselvonást kénytelenek… Tovább olvasom