Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Lakatlanul pusztulnak a kastélyok

A Rábaköz építészeti remekeinek és értékeinek számító régi kastélyok közül jó pár üresen áll.
A még meglévő nemesi kúriák, kastélyok a Rábaköz gyöngyszemei lehetnének, legtöbbjük mégis kihasználatlan, elhanyagolt. Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb üresen, gazdátlanul áll.

Van, amit használnak

Enesén három évszázados kúria is van, valamennyi önkormányzati tulajdonban és a közt szolgálva. A Tschurl-kastély a kultúrháznak ad otthont, a Barcza-kúriában a polgármesteri hivatal működik, a Purgly család ősi otthona ma az óvodásoké. Győrsövényház is büszkélkedhet úri lakokkal. A Laendler-kúria szolgált téeszirodaként is, ma magánkézben van. Tulajdonosai nyugdíjasotthon kialakítását tervezik a százados falak között. Jobaházán a megyei önkormányzat szociális otthona működik a kastélyépületben, folyamatosan renoválják, bővítik. Dénesfán a Cziráky grófok egykori lakóhelye a kapuvári kórházhoz tartozik, a farádi Sarlay-kúriában pedig a mezőgazdasági szövetkezet irodái kaptak helyet.

Titkolózó tulajdonos

Egyeden a falu közepén áll a lepusztult állapotában is impozáns, előbb Festetich-, később Batthyány-kastély. Az önkormányzat négy évvel ezelőtt adta el egy győri székhelyű kft.-nek. Megkerestük a tulajdonos céget, de képviselője közölte, hogy az Egyedet érintő elképzeléseik egyelőre nem publikusak.

A fiának vette meg

A magyarkeresztúri Baditz-kastélyban az államosítás után szegényházat alakítottak ki, majd sokáig az önkormányzat tulajdonában volt, ám pénzhiány miatt kénytelenek voltak értékesíteni több mint tíz évvel ezelőtt. Az új tulajdonos, a budapesti, de rábaközi kötődésű Szabó Béla a tatarozását a kilencvenes évek közepén elkezdte. Elvégezték a nyílászárók cseréjét és külsőleg helyrehozták az épületet, ám a belsejére már nem került sor, mint megtudtuk, anyagi okok miatt.

– Egyelőre nincs rá pénz – mondta érdeklődésünkre Szabó Béla. – Igazából a fiamnak vásároltam meg annak idején. Amint lehetőségünk lesz rá, folytatjuk a felújítást, de az esetleges értékesítés is szóba jöhet.
Rábasebesen, a Rába partján a Széchenyi család vadászkastélya áll. A XIX–XX. század fordulóján épült ház sorsa viszontagságos volt az elmúlt rendszerben: működött iskolaként, de hasznosították gabonaraktárként is.

A rendszerváltás után a helyi önkormányzat próbálta a tulajdonjogát megszerezni, sikertelenül. Maradt állami tulajdonban. Azóta több befektető próbálta felvirágoztatni a kastélyt, szállóként üzemeltetve. Egy ideig működött is a szálló, de jelenleg megint zárva vannak ajtajai. Próbáltuk a tulajdonosokat fellelni, hogy elmondhassák terveiket, de nem jártunk sikerrel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés három város kórháza között?

A csornai képviselő-testület csütörtökön elfogadta a a Margit Kórház gazdasági helyzetének rendezését célzó intézkedési tervet. A képviselők határozatban fejezték ki, hogy egyetértenek a Perfekt rt. által készített, az intézmény gazdasági konszolidációját megalapozó intézkedési tervben megfogalmazott, a kórház  szerkezetét nem érintő célokkal. Tovább olvasom