Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kvótát igényelhetnek a termelők

A korábbiakhoz képest mindenképpen jó évet zártak a hazai tejtermelők. A felvásárlási ár elérte a kilencven forintot. Igaz, a termelés költségei is emelkedtek.

Tejkvótát igényelhetnek a termelők térítésmentesen a nemzeti kvótatartalékból. A gazdák annyi kvótát kérhetnek, amennyivel a meglévőnél többet termeltek az elmúlt két évben. A fiatal termelőknek külön keretet különítettek el. A Kisalföld által megkérdezett szakember elmondta: az induló gazdákat, illetve a közelmúltban fejlesztőket támogatja a lehetőség leginkább.

Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. vezetője hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy tavaly viszonylag jó évet zártak a tejtermelők. Emelkedett a felvásárlási ár, igaz, több, nehezen követhető gazdasági folyamat is befolyásolja munkájukat.

– A hazai kvótamennyiségnek körülbelül hetven százalékát termeljük meg az országban. Emiatt szerencsés, hogy lehetőséghez, többletkvótához juthatnak a gazdák, egyébként ezt minden évben lehetővé teszik – fogalmazott. – Persze kérdés, hogy mi lesz 2013 után. Hallani ugyanis, hogy eltörlik a kvótarendszert. Jó lenne, ha maradna, mert ezzel szabályozzák a termelést az unióban. Egyfajta biztonságot jelent a magyar gazdáknak. Ha a szabályozást megszüntetik, a franciák, hollandok, olaszok rövid időn belül jelentősen növelik termelésüket. Ezzel pedig szűkítik a mi lehetőségeinket.

A rábapordányi mezőgazdasági cég állományában még vannak tartalékok. Bóna Szabolcs vezetésével erre alapozva fejlesztik a tenyésztést.
A rábapordányi mezőgazdasági cég állományában még vannak tartalékok. Bóna Szabolcs vezetésével erre alapozva fejlesztik a tenyésztést.


A jelenlegi állapotok Bóna Szabolcs szerint akár bizakodásra is okot adhatnának. A nemzetgazdaság eredményei azonban óvatosságra intik a gazdákat.

– A helyzet tehát nem kétségbeejtő, drasztikus árcsökkenésre azt hiszem, nem kell számítani. Most kilencven forint felett is fizetnek a tej literjéért. Ám tudni kell, hogy az önköltség is emelkedett tavaly tíz forinttal. Kockázatot jelent az ágazatban is a forint árfolyammozgása. A napi hat-tíz forintos ingadozásokat nehéz követni. Az egyéb költségek, a gyógyszerek, a takarmánykiegészítők, alapanyagok mind drágábbak lettek. A tejár növekményét azért teljesen nem vitték el. Idén ez a bizonytalansági tényező ugyanúgy jelen van, mint korábban. Aztán az üzemanyagár drasztikus emelkedése is aggodalomra ad okot. Gondot okoz még, hogy számíthatunk a fogyasztás visszaesésére. Egyre többen mondanak le a tejtermékekről, a piacok szűkülhetnek. Az is tény, hogy Európában sem a vaj-, sem a tejporkészletek nem magasak. Ez viszont a növekvő távol-keleti igények kielégítése miatt van. A magyar tej jó része ezt az űrt tölti be, egyre nagyobb mennyiségben szállítanak ki folyadéktejet az országból. A fuvarköltségeket támogatja, hogy például Olaszországból ugyanazokkal a tartálykocsikkal bort hoznak be. Az igazi persze az lenne, ha a tejet már feldolgozott állapotban tudnánk értékesíteni a külföldi piacokon.

A rábapordányi cégnél hosszú távon alapoznak a tejtermelésre. A közelmúltban is fejlesztettek.

– Elsősorban tartástechnológiai fejlesztések ezek. Magas genetikai értékű állományunk van. Eredményeink hazai szinten kiválóak, de európai és amerikai összehasonlításban sincs szégyellnivalónk. Állományunkban még van tartalék. Tavaly kezdődött a korszerűsítés, istállókat modernizáltunk, fedett etetőúttal például, és még idén a borjúnevelésben, az elletőistállóban szeretnénk előrelépni – jegyezte meg Bóna Szabolcs.

Olvasóink írták

  • 1. pumukli110 2012. január 18. 20:04
    „Öt-hat éve több volt a felvásárlási ára mint jelenleg a költségek meg messzemenőleg nem itt tartottak.A panontej jelenleg 85 forintot ad de mindig azt keresik ,hogy hogyan lehet ebböl az árból minél többet levonni. Mintakor ugyanabból a tejből visznek két helyre és a végén két külömböző eredmény jön vissza persze úgy ,hogy őnekik legyen jó.De 3-4 évente le tudják cserélni a főnökség összes kocsiját kb.50-60 db mi termelők ezt nem tudjuk.A (sajtok) ára az egekben pedig sok még tejet se látott persze,hogy meggondolják az emberek vegyenek-e.Mi fejlesztésen nem is gondolkodunk max a vágóhíd felé lesznek elküldve a tehenek.De azért kivánok minél több sikert minden tejtermelőnek ebben a bizonytalan helyzetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlat

Kapuvári kirendeltség (ügyintézés helye: 9330 Kapuvár, Szt. István király u. 2., tel.: 96/242-688). Tovább olvasom