Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Küzdelem és öröm az élet

Sok szép virágot kapott Tóth Józsefné a hétvégén Bogyoszlón. A vendégek századik születésnapján köszöntötték fel a nagymamát, ő pedig hálából fiatalkori történetekkel örvendeztette meg a családot.
Jó kedéllyel: Ilonka néni bízik benne, hogy „egy kicsit még" a gyerekek között maradhat.
Tóth Józsefné Nyirő Ilona századik születésnapját ünnepelte a hétvégén Bogyoszlón. E jeles alkalomból a család mellett az önkormányzat képviselői, valamint a helyi nyugdíjasklub tagjai is felköszöntötték. Születésnapján Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben gratulált. Ilonka néni ma egyedül él Bogyoszlón. Jó egészségben és ami ugyanilyen fontos, jó kedéllyel érte meg e szép kort.

Gyermekei mindennap látogatják és törődnek vele, egyikük a közvetlen szomszédban lakik. Igaz, nem látszik rajta, de Ilonka néni szerint mostanában sokat betegeskedik és „millió gyógyszert szedek, az emlékek meg tompulnak". A legnagyobb bánata pedig, hogy: „nem csinálhatok semmit, pedig azelőtt sütöttem, főztem, a kertet is elláttam".

Mint mondja, ma már a tévét sem igen nézi, és a rádiót sem hallgatja, mert estére kifárad és siet lefeküdni. A politika persze érdekli, és véleményét nevetve foglalja össze a mai helyzetről.
– Ilyen jó még nem volt, mert több húst ehetünk, régen bizony nemigen került.
Ilonka néni, annak ellenére, hogy nehéz élete volt, a sors is sokszor megpróbálta, ma, százévesen is tud örülni az életnek. Az örömet természetesen a család jelenti.
– Nagyon jó gyerekeim vannak, csak a javamat akarják, látogatnak. Hozzák az unokákat, dédunokákat, olyan drágák azok a kisgyerekek, küzdés az élet, de öröm is.

Nyirő Ilona gyermekkorát Ausztriában töltötte, mivel szülei akkoriban ott találtak munkát. Az iskolában kiválóan megtanult németül, ma is beszéli, de a legnagyobb baj az, hogy nincs kivel diskuráljon, mivel környezetében senki nem ismeri a nyelvet. Aztán Ilonka néniék hazakerültek, és ő Csornán dolgozott, a Sopron vármegyei takarék ottani vezetőjénél, Weis Mátyásnál. A családra így emlékezett Ilonka néni.
– Nagyon finom emberek voltak, nagy lakásuk volt, szép bútorokkal. Fájón gondolok rájuk, mert később elpusztították őket. Igazi otthonra leltem náluk, nagyon szerettek engem, de én is őket.
1935-ben ment férjhez, megtakarított pénzükön földet vásároltak és gazdálkodni kezdtek.
– Az uramnak nagyon jó híre volt, szorgalmas, dolgos ember volt. Arattunk, masináltunk, kapálni jártunk. Aztán jöttek sorban a gyerekek, hatot szültem. Az első sajnos korán meghalt, hála Istennek ötöt becsületben fel tudtunk nevelni. Tizenöt évig a bogyoszlói templomot is takarítottam, csak hogy egy kicsit jobb legyen.

Mikor a hosszú élet titkáról kérdezzük, Ilonka néni csak a karját tárja szét, mintha ő maga sem értené, mivel érdemelte ki ezt a ritka kegyet.
– Amennyit küszködtem, nem tudom, hogyan élhettem el idáig. Végig bíztam Istenben és az ő ajándékának tekintem ezt a magas kort. Igyekeztem, dolgoztam, akartam, de ez lett a vége, most le kell állnom, és ezt sajnálom. Azt azért remélem, hogy a jó Isten megtoldja még, és egy kicsit a gyerekek között maradhatok.

Ilonka néni végül csak elmondta a hosszú élet titkát: akármilyen nehéz, küzdelmes is volt élete, a reményt soha nem adta fel. Mindig derűvel tekintett a jövőbe, nem hagyta el magát és akarta, hogy a holnap jobb legyen. Talán ez a szemlélet volt az, ami száz éven át megtartotta őt az életnek és családjának.

Tóth Józsefné Nyirő Ilona Sopronnémetiben született 1903. június 27-én. Szülei szegény sorban éltek, ezért külföldön, Ausztriában keresték a boldogulást, édesapja lőszergyárban vállalt munkát. Miután hazatelepültek, Ilonka néni Csornán dolgozott, majd 1935-ben férjhez ment és Bogyoszlóra került. Hat gyermeke született, ám az első néhány hónaposan meghalt. Három lányt és két fiút neveltek fel férjével. Századik születésnapján a gyerekek, családjaik, kilenc unoka és hat dédunoka köszöntötte a nagymamát és dédit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A farádiak körjegyzőséget váltanak

Farád jelentős változások előtt áll, a község a rábatamási körjegyzőséghez csatlakozik. A… Tovább olvasom