Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kutyamérgezések Csornán

Méreggel etették meg a kutyákat Csornán: az elmúlt fél évben mintegy tíz esetben. A rendőrök addig nem nyomozhatnak a kegyetlen állatkínzó után, amíg a gazda nem vizsgáltatja meg elhullott jószágát.
Mérgezik a kutyákat Csornán, az úgynevezett alsószeri városrészen. Novemberben vagy tíz állat pusztult el, miután megkóstolták az ismeretlen anyaggal „ízesített" szalámidarabkákat. A Kmety, az Erzsébet királyné és a Köztársaság utcában a tettes(ek) mindannyiszor a kapu felett hajították be a mérgezett falatokat.

Az első eset még tavaly novemberben történt, azóta kicsit megnyugodtak a kedélyek. Ám a közelmúltban újrakezdődtek a mérgezések.


Novemberben két, most egy állat


Kocsisék udvarán már három kutya vált a mérgező áldozatává, az első eset még tavaly történt. Kocsis Gabriella így idézte fel a történéseket.
– Novemberben, mire hazaértünk a munkából, nagyobbik kutyánk már elpusztult, a kisebbik pedig, Tücsök, mellette üldögélt és próbálta élesztgetni. Rögtön gondoltuk, hogy csakis mérgezésről lehet szó, sőt, a húsdarabkákat is megtaláltuk. A kiskutyát rögtön tejjel itattuk, bár bíztunk benne, hogy az nem kóstolt a méregből. Sajnos, tévedtünk, mert rövid idő múlva a tacskó is elpusztult. Az állatorvos szerint elég volt neki annyi, hogy megnyalta társát, talán mert sajnálta – emlékezett Kocsis Gabriella.

A Kmety utcai portán a közelmúltban ismét elhullott egy állat, szintén méregtől.

– Ugyanúgy, mint az első esetben, a kapun át dobták be a mérget, most is ugyanabba a szalámiba csomagolva, ráadásul kis madzag is volt rákötve. Biztosan úgy egyszerűbb volt áthajítani a kerítésen. Úgy néztük, hogy valamilyen talajfertőtlenítő lehetett a pusztító anyag. Persze, sajnáljuk a kutyákat is, hiszen a szívünkhöz nőttek, de belegondolni is rossz, mi történik, ha egy kisgyerek esetleg megkóstolja a csalit, hiszen egy húszkilós kutya is azonnal megdöglött a vegyszertől. Nem tudom elképzelni, kinek ártottak a kutyáink, mivel nem csavarogtak, nem bántottak senkit. Érthetetlen, hogy egy ember hogyan képes ilyen aljasságra.

Az állatorvos igazolja

A kutyatulajdonosok novemberben dr. Horváth Ciprián állatorvost „riasztották" az állatokhoz, aki jól emlékszik a történtekre.
– Ugyanazon a napon több helyről is kaptam az értesítést, hogy feltehetőleg megmérgezték az állatokat. A helyszínen a tünetekből azonnal megállapíthattam, hogy a gazdák nem tévedtek. Valószínűleg növényvédő szerrel etették be a kutyákat. Ott, ahol még időben észlelték a bajt, sikerült meggyógyítani a jószágokat, ahol azonban csak későn vették észre a mérgezést, nem tudtam segíteni – jegyezte meg dr. Horváth Ciprián.

A tulajdonosnak kell bevizsgáltatnia a tetemet

Világos István, a Csornai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a rendőrségre nem érkezett bejelentés mérgezésről.

– Ilyen esetben a kutya tulajdonosának kell bevizsgáltatnia az elhullott jószágot, azaz meg kell bizonyosodni arról, hogy az állat valóban mérgezésben pusztult el. – Miután ez megtörtént, az állat értékétől függően indítjuk meg az eljárást. Ha a kutya értéke tízezer forint alatt van, akkor rongálás szabálysértés miatt, ha ezt az összeget meghaladja, rongálás vétsége miatt indítunk eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tamási nevű települések találkozója

A hosszú távú, gyümölcsöző együttműködés reményében tartották idei találkozójukat a Tamási nevű… Tovább olvasom