Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kútban talált tábla jelöli a községházát Szárföldön

A tavalyi megtakarításból fedezik az idei hiányt Szárföldön. A községháza százmilliós óvodapályázatra vár.
Felújított vármegyetábla fogadja a szárföldi önkormányzat látogatóit. A község helytörténésze, Bakodi László a falu artézi kútjában találta meg az egykori helységnévtáblát, melyet aztán felújítva helyeztek el a községházán.
A tábla érdekessége, hogy a háború előtti közigazgatási helyzet napjainkra teljesen megegyezik az egykorival, azzal a különbséggel, hogy Sopron vármegye már nem létezik, de Kapuvári járás újra igen.

– Nem gondolom, hogy ez a helységnévtábla lenne az idei év legnagyobb történése nálunk, ám azt ki kell jelenteni, egyelőre minden beruházást és fejlesztést szüneteltetünk a helyi óvoda miatt – mondta a falu polgármestere. Horváth Ferenc hangsúlyozta: intézményük helyzete kritikus, a község összes felszabadítható forrását ennek rendbetételére fordítanák. – A százmilliós munkához természetesen – évek óta – pályázatra várunk.

Amíg ezt nem tudjuk megvalósítani, nem kezdünk bele még az útjavításokba sem – fogalmazott a polgármester.

Helységnévtábla: A szárföldi artézi kútban találták
Helységnévtábla: A szárföldi artézi kútban találták


A 98 millió forintos helyi büdzséből amúgy sem sok fejlesztésre futná. A feladatfinanszírozott költségvetésre jellemző adat, hogy például az utakra, a temetőre, a zöldterületekre és a világításra az állam 5,7 milliót ad, ez az említett költségek pontosan felére elegendő. A maradékot az elmúlt évek takarékoskodásából fedezik, hiszen év végén nem lehet a költségvetésben hiányuk.

– Amit mindenképpen az idei év sikerének gondolok, az a Babóttal közös önkormányzati hivatal működése. Kiváló az együttműködés a két falu között – fogalmazott Horváth Ferenc. Ezenkívül azért némi helyi újítás is várható Szárföldön: a Kapuvár vezette közlekedésfejlesztési programban több buszmegálló felújításával vesznek részt. Kicserélik a hivatal előtti buszmegállót és felújítják a főút másik oldalán álló várót is. Ezeken kívül fedést kap a várók melletti kerékpártároló.

– Amíg Bakodi László és társai a helyi történeti emlékeket kutatják, addig sajnos néhány „erős" fiatal a hősök emlékművét rongálja. Erre példa nem volt az eltelt húsz évben sem. Szerencsére a helyi vállalkozók ennek felújításában is segítenek – mondta lapunknak Horváth Ferenc polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a vasúti átjárókat Csornán

A GYSEV Zrt. több vasúti szakaszon is vágányszabályozási munkálatokat végez. Tovább olvasom