Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Kutatók féltve őrzött kincsei

A rábaközi helytörténészek kutatómunkájuk során számos értékes és érdekes ˝leletet˝ is találnak. A napokban ezekből rendeztek bemutatót Csornán.

Gyűjteményük féltve őrzött darabjait mutatták be egymásnak a minap a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai. Volt helytörténész, aki olyan tárgyakat vitt magával, melyek közt a korkülönbség csaknem 2000 év.

Sipos Sándor ugyanis Ravazd környékén gyűjtött fibulákat, azaz római kori ruhatűzőket és egy második világháborús amerikai nehézbombázó darabkáit mutatta be. A farádi Élő Imre egy 1910-ben készült fotót
állított ki, mely az 1828-ban született dédnagyapját is megörökítette. Pálfi Imre Vágról Kossuth-bankó-gyűjteményét vitte magával a rendezvényre, valamint azt a festett kőtálat, melyet az 1944-ben a pesti gettóból kimenekített zsidó asszony ajándékozott egy rokonának. Balsay Endre az Esterházy-hitbizomány erdőgazdasági üzemtervét és a csornai malomfői erdő térképét választotta. Németh László a beledi zsidóságról gyűjtött anyagának részleteit ismertette.

Élő Imre egy olyan fényképet mutatott meg, melyen az 1828-ban született dédnagyapja is látható.
Élő Imre egy olyan fényképet mutatott meg, melyen az 1828-ban született dédnagyapja is látható.

A tárnokréti Nagy Ferenc a csornai Wittman Béla által készített gyerekcsizmát „akasztotta le a szegről". Érdekes dokumentumokkal ismertette meg társait Kálmán Gyula Szilsárkányból. Mint elmondta, egy kidobásra ítélt asztal fiókjából került elő annak idején a szilsárkányi születésű Hegedűs András egykori miniszterelnök elemi és polgári iskolai bizonyítványa. Felolvasta a politikus egyik dedikációját is, melyben ez szerepel: „Neveljétek fel gyermekeiteket jobb korban, mint mi tettük veletek."

A bemutatott tárgyak mellett egy megható pillanat is emlékezetessé tette a kutatók összejövetelét. A rábcakapi Szabó Gyula ugyanis 1948 után először találkozott egykori csornai polgári iskolai igazgató-tanára, Bársony Kálmán fiával, ifjabb Bársony Kálmánnal.  
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját pénzből vették meg a tájházat

Mindenképpen előnyös a faluvezetés szerint, hogy saját fenntartású óvodája van a kisfaludi önkormányzatnak. Tovább olvasom