Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Külterületi vízelvezetés: a kötelező megszűnt, tagi hozzájárulás van

Kötelezően ugyan nem kell a gazdáknak hozzájárulást fizetniük a külterületi vízelvezető rendszer karbantartásáért, de „ajánlott".

A kapuvári vízi társulat küldöttgyűlése 500 forintban határozta meg a hektáronkénti díjat.

Az Országgyűlés döntése szerint a gazdáknak nem kell hozzájárulást fizetniük a külterületi árkok, csatornák karbantartásáért. A vízi társulatok ehelyett állami támogatást kapnak (Kisalföld, 2011. január 6.). Igaz, ez a pénz csak a kizárólag állami tulajdonban lévő művekre költhető el. A kapuvári vízi társulat májusi küldöttgyűlése úgy döntött, a kötelező helyett idén tagi hozzájárulást kér a termelőktől.

A küldöttek hektáronként 500 forintban határozták meg az éves befizetést. A vízi társulatok munkájával kapcsolatban korábban többször hangzott el kritikus vélemény (Kisalföld, 2010. június 14., 2011. január 7.). Most az 500 forintos tagdíjnak sem örül mindenki. Közben az önkormányzatok is megkapták a listát a területükön lévő vízi létesítményekről. A településekkel szerződést kötne a társulat ezek rendben tartására. Szanyban például valamivel több mint 14 ezer méternyi csatorna van a község tulajdonában. Németh Gergely így polgármesterként és mezőgazdasági vállalkozóként is érintett a kérdésben. Ráadásul küldöttként a nemmel szavazók táborát erősítette a közgyűlésen. Elöljáróban leszögezte: mint gazdálkodó sem fizeti ki az 500 forintot hektárjai után és az önkormányzat sem utalja el a tagi hozzájárulást. Egy 2011-es törvény teszi lehetővé, hogy a küldöttgyűlés egyéb támogatások jellegéről és mértékéről döntsön.

Németh Gergely: Ez elvileg a szanyi Vásártéri árok. Évek óta nem nyúltak hozzá, nem vezeti el a vizet a falu alól
Németh Gergely: Ez elvileg a szanyi Vásártéri árok. Évek óta nem nyúltak hozzá, nem vezeti el a vizet a falu alól


– A kormány tavaly helyes döntést hozott, amikor eltörölte a kötelező hozzájárulást. A kapuvári vízi társulat nyolcszáz forintért iszapol egyméternyi csatornát. Vannak olyan vállalkozók, akik ezt hatszázért megcsinálják, illetve a közgyűlésen az is elhangzott, hogy az önköltsége ennek a munkának száz forint méterenként. Egy kis matematika és a józan paraszti ész ismét segít bennünket a döntésben – számolgatott Németh Gergely. – A szanyi tizennégyezer méter után tizenegy és fél millió forintot kellene fizetnünk. Önköltségen ez kijönne másfél millióból. Falunk területe háromezer-kétszáz hektár. Ha minden hektár után befizetik a tulajdonosok a hozzájárulást, egymillió-hatszázezer forint jön össze. Azaz ennyi pont elég lenne ahhoz, hogy önköltségen minden évben egyszer az összes csatornánkon elvégezzük a szükséges munkát. A kormánynak tehát csak annyit kellene tennie, hogy az önkormányzat hatáskörébe helyezi a feladatot és adja hozzá a forrást. A termelők sokkal szívesebben fizetnek helyben, mert tudják, hogy pénzükért ellenszolgáltatást is kapnak. Abba most ne is menjünk bele, hogy a kapuváriak a szanyi befizetésekből eddig mennyit költöttek el településünkön. A nagy befogadók karbantartása természetesen továbbra is a vízügyi igazgatósághoz tartozna, a szükséges anyagi erővel együtt.
A polgármester hozzátette: a tőle tanácsot kérő gazdatársaknak is azt javasolja, ne fizessék be a pénzt. Mint önkormányzat pedig azzal kötnek majd szerződést, aki piaci alapon ad ajánlatot és olcsóbban vállalja a munkát. Úgy gondolja, akár a helyi gazdákat is megbízhatják a jövőben az iszapolással.

– A küldöttgyűlés helytelen döntést hozott a hozzájárulás megállapításával. Olyan emberek ültek ott többek között, akik a termelőket képviselik. Polgármesterek például, vagy mezőgazdasági tanácsadók, küldöttek. Érthetetlen, hogy éppen ők miért fogadták el az ötszáz forintos javaslatot – fogalmazott Németh Gergely.

Fodor József, Osli polgármestere megadta a választ szanyi kollégájának.
– Nagyon fontos, hogy a csatornarendszer továbbra is szakemberek kezében legyen – indokolta, miért is szavazott a hozzájárulás mellett. – Ha a gazdák vagy önkormányzatok egyedül állnak neki ugyanis, több kárt okozhatnak, mint hasznot. A gazdák érdeke is tehát, hogy befizessék a pénzt, mivel az ő termésüket védi meg egy jól karbantartott rendszer.
Fodor József szerint arra, hogy a befizetéseket az árkokra költik, garancia az, hogy külön kezelik az ötszáz forintokat és elszámolnak a felhasználásáról.

– A nemfizetőkkel szemben ugyan nem alkalmaznak szankciókat, mint régen, tehát adó formájában nem hajtható be. Ám még egyszer hangsúlyozom, minden termelőnek érdeke, hogy hozzájáruljon a vízelvezetők rendben tartásához – jegyezte meg az osli községvezető.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2011. július 17. 19:21
  „Aha még mindig nincsenek meg az illetékesek? Majd, ha itt is döglött disznó, tyúkok bűzlenek, akkor lesznek,mint a Rábca folyóba!”
 • 7. vérnarancs 2011. július 16. 14:48
  „takacs.lajos 2011.07.16. 07:08 !

  Elmúlt már az az időszak, hogy a sunyi, alattomos, rágalmazó hozzászólással, mint a tiéd bármilyen célt elérj.
  Azt viszont sejteted,hogy a kenyered nem tisztességes módon keresed meg. Ha olyanok lennétek mint Én, akkor egyenes maradna a gerincetek, mint
  az enyém. " jobb kapni mint adni"- 2008-óta ez lett az új szlogen.”
 • 6. vérnarancs 2011. július 16. 14:17
  „<moderálva személyeskedés>”
 • 5. janika 2011. július 16. 11:05
  „Jó messze kell állni a munkától, azért,hogy az illetékesek hozzáférjenek!”
 • 4. takacs.lajos 2011. július 16. 07:08
  „<moderálva>”
 • 3. kukszi 2011. július 16. 06:43
  „Ezt nem is értem "vérnarancs" ???
  Talán a 200-500 Ft/m közötti részen mutyiztok ?????
  Hogy is van ez ???”
 • 2. vérnarancs 2011. július 15. 21:22
  „Polgármester "úr"!
  200/m.- ért elvállalom a melót a föle természetesen a magáé, mint ahogy szoktuk.”
 • 1. vonalkód 2011. július 15. 14:03
  „Biztos, hogy kell fizetni, de a folyópartok és árterek minden terület mellett úgy néz ki, hogy 5-10 éve hagyták. Vágásérett fák nőttek rajt, erős, hatalmas bokrok stb.
  Nem csak azzal van a baj, hogy ne a vízügyi szakemberek végezzék a munkát mert sokba kerül, hanem meg sem csinálják. Fényképeznek felmérnek és küldik az értesítést, sajnos a keret elfogyott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

Több munkakörbe is szakembereket keresnek. Tovább olvasom