Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Külső ravatalozót építettek a műemlék jellegű kápolnához

Kóny - Valóra vált a kónyiak régi terve: fedett külső résszel bővítették temetői ravatalozójukat. Hétmillió forintba került, önerőből állta az önkormányzat.

Hétmillió forintos beruházással bővítették a kónyi temető ravatalozóját. Az önkormányzat önerőből valósította meg a beruházást. A műemlék jellegű kápolna külsejének előnyére vált a stílusában hozzáillő fedett rész.

A Szent Antal-kápolna 1922-ben épült, az Amerikából szülőfalujába hazatelepült Bogár János és felesége emeltette. Az oldalán található márványtábla szerint ˝Hálából, hogy poraink hazai földben pihenhetnek...˝. Falfestése a múlt század elején virágzó díszítő-festőipar terméke. Ólomüveg ablakai a kor leghíresebb üvegfestője, a kispesti Ligeti család műhelyéből kerültek ki. Néhány évvel ezelőtt az épületet felújították. A helyiek régi terve volt, hogy a ravatalozót külső, fedett résszel bővítsék. A terveket behatárolta, hogy műemlék jellegű lévén ˝akármilyen˝ átalakítást nem vállalhattak. A közelmúltban a tervezők és a községvezetők elképzelései találkoztak. Szerződést kötöttek és a napokban el is készült az építmény. A külső ravatalozó 35 négyzetméteres és hétmillió forintba került. Aller Imre az összeggel kapcsolatban megjegyezte: tudtak volna olcsóbb terveket is készíteni, de inkább a drágább, a helyhez jobban illő és méltó, igényes anyagokkal dolgoztattak. A kupolarész például rézborítást kapott. 

Stílusában is illeszkedő külső ravatalozóval bővítették a kápolnát.
Stílusában is illeszkedő külső ravatalozóval bővítették a kápolnát.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. augusztus 18. 20:54
    „Ennek a tetejére is felhúzzák a bikát legelni ,ha kimohásodik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sás utcai fesztivál

Az elmúlt hétvégén tartották Kapuváron a harmadik Sás utcai fesztivál rendezvényeit. Tovább olvasom