Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Külföldre mennének a diákok

A kapuvári Széchenyi és a babóti általános iskolában megkérdezettek jó része Nyugatra menne dolgozni, akár úgy is, hogy kint is marad.

A lapunk által megkérdezett nyolcadikosok jó része a nyugati országokban képzeli el jövőjét. Még mindig a média és a jogi pálya a vonzó, de többen mennének informatikusnak is. Viszont nem nagyon találtunk szakmunkásnak készülő diákot.

Lapunk az után érdeklődött, hogyan tervezik a most általánost végzők jövőjüket. A fiatalok körében még mindig a média szakok és a jogi pálya a legvonzóbb, de többen mennének informatikusnak is. A diákok – bár tudják, hogy a diplomásoknál magas a munkanélküliségi ráta – nem sokan választják valamilyen általános szakma tanulását.

A kapuvári Széchenyi-iskola nyolcadikosa, Varga Tamás István a győri Jedlik gépész szakára készül, majd az iskola elvégzése után mozdonyvezető szeretne lenni. Úgy véli, a gépész olyan szakma, amivel akkor is el tud majd helyezkedni, ha folytatódik a hazai vasút napjainkbeli leépítése. Varga Tamás véleménye szerint egy szakmával a kezében nagyobb jövőt lát, mintha csak diplomára „hajtana". A veszkényi Németh Rihárd a soproni Handlerba készül informatika szakra. Felnőttkorát programozóként képzeli el. A középiskola után nem akar tovább tanulni, tervei szerint egy jól menő cég jól fizetett dolgozója lesz. Ha elképzelése nem sikerülne, más szakma után néz. Horváth Ramóna az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontba készül a megyeszékhelyre. A nyelvtanulás mellett a külkereskedelmi szak érdekli igazán, későbbi karrierjét valamelyik nyugat-európai országban képzeli el.

 Sok diák sem fizetésekben, sem más feltételek terén nem lát Magyarországon jövőt.
A babóti Németh Edina a soproni Danubius Hotels magániskolába készül. Határozott tervekkel rendelkezik, hiszen mint mondta: vendéglátósként – keresztanyja nyomdokain – tengerjáró hajóra készül. Edina kijelentette: addig marad az úszó hotel „foglya", amíg elég pénzt nem gyűjt itthoni életéhez.

Babóton Márton Gábornak a nyolcadik után a soproni Handler Nándor-középiskola a célja, szintén informatikai szakon, hasonlóan kapuvári diáktársához. Horváth Máté a szomszédvár, Kapuvár gimnáziumába készül, egyelőre konkrétabb elképzelések nélkül, bár az ügyvédi pályát vonzónak találja. Ismeri a szakma telítettségét, de ez jelenleg nem riasztja el az egyetemtől. Kovács Anita is Kapuvárra készül, majd a gimnázium után a média világával ismerkedne. Nem így barátnője, Pintér Petra, aki Győrbe, a Prohászka Ottokár Katolikus Iskolaközpontba szeretne menni, majd onnan valamelyik jogi egyetemre. A jog mellett a nyelveket is preferálja, ezért valamilyen nyugati munkára menne. Mint mondta, akár úgy, hogy kint is marad.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitűnő szervezésű tűzoltó verseny

Mintegy két tucat település vett részt a Csorna térségi önkéntes, létesítményi és gyermek tűzoltók első fokozatú versenyén. Megnyitóbeszédében Hokstok Imre győrsövényházi polgármester úgy vélte, mindenütt meg kell találni és meg kell becsülni azokat az embereket, akik egy-egy közösség motorjai lehetnek. Tovább olvasom