Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Külföldre is kitelepülne a Provertha

Bővülő termeléskapacitásról beszélnek a legnagyobb beledi foglalkoztatók.

Az alkalmazottak növekvő létszámáról, ezáltal emelkedő helyi adóbevételekről számolhatnak be a beledi városvezetők és a nagyobb foglalkoztatók. A Proverthánál egy beruházás elmaradása veszélyezteti az új telephely létesítését.

– Még 300–400 millió – várhatóan pályázati – forintra lesz szükségünk ahhoz, hogy a 63 millióból vásárolt új ipari területet teljesen fel tudjuk fejleszteni – kezdte Tompáné Balogh Mária polgármester. Az egykori betonüzem helyére 24 kisebb vagy egy-két nagyobb befektetőt várna a város. – Az ide költözőknek – a foglalkoztatottak száma alapján – bérletidíj-kedvezményeket tudunk adni. Más módja nincs helyben a befektetők támogatásának – tette hozzá a polgármester. A városházára befolyó iparűzési adót – mely az utóbbi években emelkedik – az új ipari terület fejlesztésére, valamint a város működtetésére (utak, járdák) fordítják.

– Bízunk abban, hogy az új európai uniós pályázati rendszerben, ahol a források 60 százaléka juthat gazdaságfejlesztésre, Beled is a nyertesek között lehet – jelentette ki a polgármester.

Wiedenmann: Évente újabb technikával fejlesztenek. Fotó: Turbók Attila
Wiedenmann: Évente újabb technikával fejlesztenek. Fotó: Turbók Attila

Az 1999 óta itt működő Organo Pet üzemvezetőjétől megtudtuk, emelkedő termelésükhöz bővülő létszám is tartozik, a kezdeti egy után napjainkra 24-en dolgoznak itt. Ugyancsak bizakodó Pál Tamás, az egyik legújabb üzem, az aromagyártó cég ügyvezetője. 2007-ben indultak 6 dolgozóval, mára 13-an vannak. – A munkatársak 15 kilométerről érkeznek, ám kevés a képzett szakember a környéken, ezért vezetőink Sopronból, Győrből járnak be dolgozni – mondta az ügyvezető. Hangsúlyozta, a továbbiakban is 4–5 százalékos fejlődést remélnek. Az önkormányzattal jó kapcsolatokat ápolnak, melyre a továbbiakban is számítanak következő területbővítésük ügyében.

A tavaly húszéves évfordulóját ünneplő Wiedenmann ügyvezetője, Pálkövi Tamás érdeklődésünkre elmondta, bővülő létszámmal, jelenleg 123-an dolgoznak a beledi üzemben, évente növekvő árbevételt produkálva. – Tavalyhoz képest 10 százalékkal nőtt a cég forgalma és a beruházásokkal sem állunk le – mondta a cégvezető. A helyi önkormányzattal kapcsolatukat kiválónak értékelte a gazdasági szakember.

Az egyik legrégebbi (1989 óta) és legnagyobb foglalkoztató, a Provertha is jó eredményekkel dicsekedhet. Napjainkban több mint 180 fős gárdáját ez a cég is bővítette, ám éppen legfrissebb hír, hogy a vezetés egyéb megoldásokat is fontolgat.

– Felújítottuk a város szélén álló malmot, ahova a helyi gyártás egy részét vinnénk az ezt tápláló turbinarendszerrel egyetemben – mondta a tulajdonos a Kisalföldnek. Szalay Antal azonban hangsúlyozta, ezt a fejlesztést egyelőre gátolja az önkormányzat évekkel ezelőtti vállalása, a malom bekötőútjának megépítése. – Ez nem történt meg, e nélkül a városközponti zsúfoltságot esetleg más módon enyhítjük, akár a helyi termelés csökkentésével is – jelentette ki Szalay Antal. A német–magyar cégcsoport amúgy is hazai termelésének átszervezésén gondolkodik, hiszen hiába a magyarországi, több mint hatszáz fős foglalkoztatás, a legmodernebb gépekkel történő gyártás sem hatotta meg a magyar kormányokat, rendre kimaradnak a fejlesztési támogatásokból.

– Nemcsak a beledi, de a kapuvári üzem termelésének egy részét is külföldre vinnénk, ha itthon nem találunk értő fülekre a gazdaságirányítás illetékeseinél – fogalmazott a gyáros, aki épp a napokban ausztriai területeket tekint meg fejlesztési elképzeléseihez.


 

Olvasóink írták

  • 1. tutajos 2013. október 14. 12:11
    „külön köszönet a Beledi polgálmester asszonynak hogy támogatja itt maradásában a proverthtát, vagy talán mégsem ?támogatja ezek szerint;ugy néz ki a beledi képviselötestületnek nem érdeke a munkahelyek megtartása szép dolog a fejlesztés de a régi biztost is támogatni kellene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a kisalföld ezt is megirhatná hogy miért is nem akar maradni a provrtha beledbe.az önkormányzati igéretek miért nem valosulnak meg ha más a polgármester?140 munkahely ezért függöben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A négyek fesztiválja

Szlovákiában öregbítette Csorna hírnevét a közelmúltban a Pántlika néptáncegyüttes kamaracsoportja. Tovább olvasom