Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

KTI: Nincs forrás fejlesztésekre

Kapuvár - A finanszírozási problémák mellett csökkenő gyermeklétszámmal számolnak a Kapuvári Térségi Általános Iskolában.

Az intézményvezető szerint jelenleg nincs foglalkoztatási feszültség, az esetleges létszámcsökkentést prémiumévekkel oldják meg.

Az állami normatíva csak hetven százalékát fedezi a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) költségvetésének, a többit a helyi önkormányzat teszi hozzá.

– Ez az érték a KTI megalakulása előtt még hatvan százalék volt, így azt is mondhatnánk, hogy egyre több a pénzünk, ám már rövid távon is látom a finanszírozási gondokat – mondta el portálunknak Harmath Lajos intézményvezető. Kijelentette, jelenleg kezelhető a pénzügyi helyzet, ám további megszorítások már veszélyeztethetik a működést. Fejlesztésre így sincs elég forrás. Hozzátette: az utóbbi évekkel ellentétben jelenleg nincs munkaügyi feszültség a KTI-ben, a tanári kar stabil, a rövid távú létszámcsökkenés megoldható az úgynevezett prémiumévekkel is.

– A gazdasági nehézségeket látom intézményünk legnagyobb problémájának, ám túl sok örömre emellett sincs okunk, hiszen a gyermeklétszámunk kismértékben csökken – mondta az intézményvezető. A KTI két tagintézményében jelenleg 642 diák tanul, van huszonnégy speciális képzésű diák, vidéki tagintézményeinknél pedig 136-an járnak a KTI-be. A tavalyi létszám 656 diák, negyvenöt speciális képzésű és 131 vidéki. Tavaly 86 elsőst írattak be, ám idén ez hatvanhétre csökkent. Hosszú távon mindenképpen kevesebb gyermekkel számol az intézményvezető.

Térségi iskola: Hosszú távon csökkenő gyermeklétszámmal számolnak.
Térségi iskola: Hosszú távon csökkenő gyermeklétszámmal számolnak.

Finanszírozási nehézségeik mellett túl sok fejlesztésre nincs lehetősége a KTI-nek sem, apróbb javításokat azonban fel tudnak vállalni, így a Széchenyi-tagiskola tornacsarnokát és a Pátzay konyháját javították az utóbbi időben.

– Olyan vállalkozókkal próbálunk dolgoztatni, akik egy kis társadalmi munkára is hajlandóak – tette hozzá Harmath Lajos. Jelenleg az iskola minőségbiztosítási rendszerét fejlesztik 4,3 milliós pályázati pénzből, amitől mérhető eredményeket vár az igazgató.



A KTI vezetőjével szemben némileg más tendenciáról számolt be a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola igazgatója. Fodor Gyuláné elmondta, ha csak kisebb mértékben is, de növekvő gyermeklétszámot terveznek az intézményben. Tavaly 288 diákjuk volt, idén ez 302-re nőtt, a beíratott elsősök száma 35–36 környékén stagnál. Ez utóbbit a minap megnyitott katolikus óvoda majd javíthatja.



Olvasóink írták

 • 8. 13.István 2009. október 12. 18:15
  „Repül a bálna !”
 • 7. janika 2009. október 12. 10:59
  „Mint már írtam kedves kispista, szerintem a katolikus hívőkből lesznek a kispisták. Nem véletlenül, hanem az álszenteskedés miatt sok-sok ember elfordult Istentől!”
 • 6. 13.István 2009. október 11. 20:52
  „Tudod barátném, ha már állatot vágtál remellem humánusan,
  de engedd meg a MOZESI KŐTÁBLÁK legaláább aI.- X. Parancsolat !
  Lehetsz tőlem akármilyen, még hindu vagy muzulmán is de tartsd
  a szád a katolikus óvodába járók fogadjunk nem lesznek gyilkosok!
  " Testvér!én ugyan megértelek,
  Látom a szókban vérző szivedet-
  Ismerem a rejtett zokogásodat..."”
 • 5. janika 2009. október 11. 20:31
  „Kispista! A zöme háborúban a vallásosodók keze benn volt és benn is van ma is! Sőt Isten nevében gyilkoltak ártatla embereket!Engem egyetlen egy "izmus" sem érdeket és nem is támogatom, sem szóban sem írásban!Így a liberalizmust sem! Persze lehet, hogy igazad van, hisz ma is leöltem egy csirkét és egy nyulat ebédre a a családomnak!”
 • 4. 13.István 2009. október 11. 16:21
  „moderálva személyeskedő”
 • 3. janika 2009. október 11. 07:02
  „Középkori állapotok modernizálva e téren. <moderálva>”
 • 2. 13.István 2009. október 10. 23:18
  „Úgy ti is igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt,
  belül pedig tele vagytok képmutatással és gonoszsággal .
  Sz. Máté 23.28
  janika! Mit ártott neked a katolikus óvoda ?,
  Vagy tényleg bérelt vagy?


  Mert könnyeb a tevének átmenni a tű fokán,
  mint gazdagnak bejutni az Isten országába.
  Sz. Lukács18.25”
 • 1. janika 2009. október 03. 16:07
  „Meg kell kérni a papokat, Ők hátha tudnak gyereklétszámot is növelni nem, csak a százmilliós ódába beülni híveket toborozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi fesztivál és Guinness-rekord

Szombat délelőtt tíz órától a Damjanich utca elején felállított nagyszínpadon kistérségi kulturális fesztivált rendeznek a Kapuváros 40 programsorozat keretében. Tovább olvasom