Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kripták és sírboltok a Rábaközben

Nemesi családok temetkezési helyei voltak egykor a kripták. A Rábaközben is számos van belőlük.
Több rábaközi településen is a nemesi családok tagjai kriptában temetkeztek. Ezek az épületek nem túl nagyok, jellemző rájuk az egyszerűség. Homlokzatukon általában a család neve és nemesi címere látható. Farádon a Sarlayak, Bezin a Siklósi Szabók, Szilsárkányban a Szentkirályszabadjai Baditzok nyugszanak. A Kisalföld talált elhagyott, elhanyagolt kriptákat is.

A bezi temető kriptájában a siklósi Szabó család tagjai alusszák örök álmukat. „Itt nyugszik az Úrban Siklósi Szabó Péter Győr vármegye táblabírája, követe és alispánja. Meghalt 1855. május 17-én, életének 77. évében" – olvasható a márványtábla feliratának első soraiban Bezin. Oda helyezték örök nyugalomra ifj. Siklósi Szabó Kálmánt is, 1875-ben.
Enese az Enessey család ősi fészke, ennek megfelelően temetkezési helyük is a községben van. Két sírbolt őrzi emléküket, azok felirata szerint a XVIII. század elejétől. Az önkormányzat a közelmúltban mindkét kriptát felújíttatta.

A szilsárkányi sírkertben több kripta is áll, közülük azonban csak egy gondozott. A Szentkirályszabadjai Baditz családé, melyet az évszám szerint 1878-ban építettek. Az ott nyugvó ősök neveit tábla őrzi. Közvetlenül mellette „Mészáros Gyula családi sírboltja" látható, elhanyagolt, omladozó állapotban. Nem kerül virág a „Mészáros Karolina úrhölgy" és „Mészáros Ida kisasszony" sírköve elé sem. Nem messze ettől az épülettől egy növényekkel benőtt, megközelíthetetlen nyughely van. A temető régi részében szintén elhagyott állapotában látható „Nagy Károly családi sírboltja" is.

Nemesi családok porhüvelyét őrzi Farád mindkét temetője. A katolikusban a Nagy és Kissarlói Sarlay nemzetségét. Címerük látható a kripta homlokzatán, illetve táblán olvasható: Szentkirályszabadjai Baditz Ottóné született Sarlay Irma neve. A kriptát most ravatalozóként használják a helyiek. A Sarlay család lakhelye, a katolikus templom melletti kastély ma is áll. Téeszirodaként hasznosították az államosítás után. Farád evangélikus temetőjében nyugszanak az Ostffyak 1854 óta. Pk a mai iskola épületében élték mindennapjaikat. Sírboltjuk felirata: Osli nemzetségbeli Ostffyasszonyfai. A család férfi tagjainak hitvesei is a rábaközi faluban találtak örök nyugalmat, például Ajkai Ajkay Éva, Perlaki Perlaky Jolán. Egy másik sírbolton található írás ma már olvashatatlan. A szöveg latinul van, és annyi derül ki belőle, hogy egy Csáford előnevű famíliáé.

Jobaházán a Borsody család sírboltja emelkedik ki a többi közül, öreg fák árnyékában, vaskerítés mögött áll a hatalmas emlékművük.
Érdekes, hogy a gróf Cziráky család ősi lakóhelyén, Dénesfán nincs kripta a temetőben. A nemzetség tagjai nem ott temetkeztek. Illetve a Cziráky-kastély utolsó ura, gróf Cziráky József ott nyugszik ugyan, de egyszerű sírkő alatt. Az ő otthona államosítása után is a településen maradt, a helyiek fogadták be és halála után sem akart elválni kedves községétől.
Mihályiban a jobaházi Dőry grófok sírjai „domborulnak". A család 1860 körül választotta otthonául a Kis-Rába menti falut.

Sopronnémeti régi temetője ma parkosítva, gondozva őrzi az ott nyugvók álmát. Köztük számos nemesi család tagját. A sírboltokba a Csebi Pogányokat, a Hódori és Szenttamási Tóthokat és egy grófnőt is, Batthyány Máriát temették.

Rábacsécsény az egykor befolyásos, nagy hatalmú Szarvaskendi és Óvári Sibrik család ősi fészke. Valamikor kriptájuk állt a falu temetőjében, egészen a II. világháborúig. A szovjet katonák dúlták fel, kifosztották és elpusztították, nyilván ékszereket, egyéb értékeket kerestek. A községbeliek aztán betemették és a helyére együtt helyezték el a család sírkeresztjeit. Sibrik Antal carrarai márvány keresztjét pedig a múlt században, a hatvanas években lopták el.

Ma már a kripták jó részét a leszármazottak nem látogatják, a családok vagy kihaltak, vagy élő tagjaik szerte a világban élnek. Környezetüket az illetékes önkormányzatok igyekeznek rendben tartani, hol több, hol kevesebb sikerrel. Érdemes lenne pedig megőrizni ezeket az épületeket az utókornak, hiszen egy-egy település történelméről tanúskodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Váratlanul ért a kitüntetés''

Az Ikvai Nándor Múzeumi Alapítvány V. Szalontay Juditnak kutatómunkája elismeréséül Ikvai… Tovább olvasom