Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Közüzemi- és tiszteletdíj-emelések

Az ivóvíz, a csatorna, a szemétszállítás díjának és a sírhelyek megváltási árának növelése mellett a képviselők és az alpolgármester tiszteletdíjának, valamint a polgármester illetményének emeléséről is döntöttek Csornán.
Csütörtökön délután megtartotta idei utolsó rendes ülését a csornai önkormányzat képviselő-testülete. A napirend előtt szokásos beszámolók után először az önkormányzat 2004. évi átmeneti gazdálkodásáról alkotott rendeletet a testület. Ezt követően a januártól érvényes ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjak emelése került terítékre. Horváth János Zoltánné a díjemelés okairól érdeklődött. Kérdésére Déri István, a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnökségének vezetője válaszolt, majd a szavazás következett. Ezután kiderült, hogy kilencen igennel, öten nemmel voksoltak, négyen pedig tartózkodtak, tehát nem volt meg a szükséges többség.

Ekkor Papp József polgármester öt perc szünetet rendelt el, s miután „rendezték a sorokat", mintegy húsz perc elteltével folytatódott az ülés. Háncs Károly, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke jelezte, hogy az SZMSZ szerint lehetőség van az újraszavazásra, s mivel a testület tagjainak sem volt ellenére az ismétlés, tizenhárom igen, két nem szavazattal, három tartózkodás mellett elfogadták a díjemelési javaslatot. Azonban határozatban rögzítették, hogy meg kell vizsgálni a díjemelés alaposságát, miként azt is, hogy a Pannon Víz rt.-n kívül egy kisebb társaság hogyan tudná megoldani a szolgáltatást.

Egy köbméterig ingyenes a konténer

Az ivóvíz alapdíja változatlan marad, a köbméterdíj viszont emelkedik, az eddigi 120 forint plusz áfa helyett január elsejétől 135 forint plusz áfát kell fizetni. A szennyvízelvezetés díja 230 forint plusz áfa lesz köbméterenként, ám ebből 15 forint a környezetterhelési díj. A továbbiakban a hulladékszállítás díjának 12 százalékos emeléséről döntött a testület, noha dr. Gulyás Zoltán nem értett egyet a díjemelés mértékével és Kovács Tamás gazdasági bizottsági elnök is „csak" 10,5 százalékos emelést javasolt. Végül Papp József indítványára az eredeti előterjesztést fogadta el a testület, így egy száztíz literes hulladékgyűjtő edény egyszeri ürítési díja 163,90 forint plusz áfába kerül. Emellett a csornaiak egy köbméterig ingyenesen helyezhetik el a törmeléket a Gyöngyösmajorba kihelyezett nagy konténerben.

Drágulnak a sírhelyek is

Jövőre a sírhelyekért is többet kell fizetni Csornán. Például a Szent Antal-temető I–II–III-as parcellájában egy felnőttsírhely a korábbi 5390 forint plusz áfa helyett 6000 forint plusz áfa összegbe kerül. Az Prangyal-temető I–II–V-ös parcellájában az idén érvényes 4100 forint plusz áfával szemben 2004-ben 4500 forint plusz áfa lesz a megváltási díj. Földszigeten az eddigi 1760 forint plusz áfa összeget 2000 forint plusz áfa váltja fel. Ugyanezen napirend keretében tudomásul vette a testület a temetőüzemeltetési tevékenységről szóló tájékoztatót.
Rendeletet alkottak a képviselők a lakbérekről és a lakbértámogatás megállapításáról, a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet pedig módosították.

Eszerint az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke piaci, vásári kiskereskedelmet folytatóknál naptári naponként 500 forint, egyéb munkavégzés után naptári naponként 5000 forint. A testület felülvizsgálta a város környezetvédelmi programját és az intézkedési terv fenntartásával elhatározta a 2000-ben elfogadott program komplex átdolgozását. Tudomásul vette a grémium a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft. ez évi munkájáról készült tájékoztatót. Az elfogadott határozati javaslatban egyebek között az olvasható, hogy a Vilmos Park Egészségturisztikai Központ-projekt előkészítésének munkálatait 2004. év első félévében a közműtervek megrendelésével bezárólag el kívánja végezni.

Irodát kaptak a polgárőrök

Döntés született arról is, hogy az önkormányzat a Szent István tér 6. szám alatti épületben lévő 14 négyzetméter alapterületű helyiséget – más célú hasznosításig – díjmentesen bérbe adja a Rábaköz Polgárőr Egyesületnek. Módosították a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök, tagok és a tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló rendeletet. A jövő évben a tiszteletdíj összege a 33 ezer forint illetményalap és a 2,52-os szorzószám szorzata. A polgármester illetményét január elsejétől havi 439 ezer forintban, az alpolgármester tiszteletdíját 214 ezer forintban állapították meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiürítették az üzemcsarnokot

A napokban teljesen leszerelték a Rába Futómű Kft. kapuvári üzemének gyártósorait. A munkálatokban… Tovább olvasom