Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Közteret kapott a település

Közel negyvenmillió forintot nyert a vitnyédi önkormányzat. A forrásokat a művelődési házra és környékére, az orvosi rendelőre és az iskolára fordítják. Visszahoznák a településre az általános iskola ötödik és hatodik osztályát.

Pályázati pénzekből újul meg a vitnyédi kultúrház, az iskola épülete és jutnak források a helyi orvosi rendelő kialakítására is. A polgármester terveiben az iskola ötödik és hatodik osztályának visszahozása is szerepel, ám ennek jelenleg sem a törvényi, sem az anyagi háttere nem biztosított.

– A településmegújító pályázatból és alapítványi forrásokból mintegy tizenötmillió forintot tudunk mozgósítani a helyi művelődési ház felújítására – tájékoztatott Tóth Kálmán vitnyédi polgármester.

A tizenkétmilliós pályázati és a hárommillió forintos alapítványi támogatásból új külsőt kapott a kultúrház környezete és udvara, felújították a közeli artézi kutat és parkosítottak is. A kultúrház udvarának felújításával egy több célra is használható, csinos közteret kapott a település. – Belül új padozat lesz az intézmény nagytermében, amit az iskolások is használnak, valamint lapozást, festést és falburkolást is beterveztünk – tájékoztatott a polgármester.


Ugyancsak pályázati pénzből, hatmillió forintból a kultúrház szomszédságában álló általános iskola is csinosításon megy át. Padozatjavítást, nyílászárócserét és a vizesblokkok javítását végezteti el a helyi önkormányzat. A költségekre kistérségi pályázatot nyertek.

– Évek óta húzódó problémára találtunk megoldást egy tízszázalékos önrészű, tizenhatmillió forintos pályázat elnyerésével – jelentette ki Tóth Kálmán. – Már többször pályáztunk a helyi rendelő felújítására, melynek eredményeként szándékaink szerint méltó orvosi rendelőben fogadhatnánk a vitnyédi betegeket – tette hozzá.

A tizenkétmilliós pályázati és a hárommillió forintos alapítványi támogatásból új külsőt kapott a kultúrház környezete és udvara, felújították a közeli artézi kutat és parkosítottak is.
A tizenhatmilliós beruházás forrásainak kilencven százalékát pályázati pénzből fedezi a falu. Ebből a jelenlegi rendelőt kívül-belül felújítanák, új tetőszerkezetet kapna az épület és a szomszédos házzal való összeköttetést is megoldanák. Ezáltal újonnan felműszerezett komplex szakorvosi rendelőbe járhatnának a vitnyédiek. Az épülethez parkolót is kialakíttat a községháza.

– A tervek 2003 óta készen vannak, reményeink szerint a közbeszerzési eljárások lefolytatása után az idén elkezdhetjük az átalakítást – mondta a polgármester.

Tóth Kálmán: A kultúrház környéke teljesen új külsőt kapott.
Tóth Kálmán: A kultúrház környéke teljesen új külsőt kapott.

Közeljövőbeli terveiről szólva elmondta, mindenképpen aszfaltburkolatot kapna a Sport utca. Ez várhatóan már csak a jövő évben valósulhat meg.

A polgármester fontosnak tartja a közterületi vízelvezető árkok rendbetételét és pályázati forrásokat vár a központi játszótér szépítésére, kialakítására. Utóbbira már adtak be pályázatot, most ennek eredményét várják. Hasonló forrásokat szánnának a ravatalozó korszerűsítésére, napkollektoros energiaellátásának kivitelezésére is.

– Úgy vélem, a lakosok támogatását élvezné az, hogy a helyi általános iskolába visszahozzuk az ötödik és hatodik osztályos gyermekeket – jelentette ki Tóth Kálmán. Hangsúlyozta azonban, ez utóbbi törvényi és anyagi feltételei jelenleg nem biztosítottak. – A felsorolt elképzelések maradéktalan megvalósítását a következő ciklusban tudom csak befejezni, ha reményeim szerint az ősztől tovább szolgálhatnám településem lakosságát – mondta Tóth Kálmán.

Olvasóink írták

  • 1. balanced 2010. július 27. 18:31
    „Mint helyi lakos, jó látni, hogyan szépül a falu. Sajnos az új közterünket csak délután 4-ig lehet használni, mert a posta zárásával zárul a köztér is. Mivel az emberek többsége dolgozik, ezért nem tudja kihasználni a teret. Arra jó, hogy évente 1-2 ünnepet megtartsunk, így elég "drágára" sikerült. Hasznosabbra is fordíthatták volna ezt a pénzt, de gondolom valakik megint jól jártak....
    Ami az Sport utcai utat illeti, arra már évek óta pályázgatnak, ígérgetnek. A választások közeledtével ismét téma az új út, de ki hiszi ezt el! Jó lenne már látni az eredményt, mert felháborító, hogy egyre több adófizető költözik ki az utcába, és Nekik csak a por nyelése és a gödrök jutnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javul a közbiztonság Magyarkeresztúron

Nemrég ismeretlen tettesek eltulajdonítottak a temető bejáratánál a háborús emlékműről egy… Tovább olvasom