Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Községi házárak: 600 ezertől 60 millióig

Növekvő kínálat mellett csendes az ingatlanpiac a Rábaközben. Az árak pár százezertől akár hatvanmillió forintig is szóródnak. Egyre népszerűtlenebbek a főúttól távol eső kistelepülések.
Egyre több az eladó családi ház a Rábaközben. Az árak még mindig lefelé mozognak, a kereslet pedig változatlan. Az ingatlanosok szerint a főbb útvonalaktól távol eső községek eladó házai alig, vagy csak nagyon nyomott áron kelnek el. Az eladók készpénzes fizetés esetén akár milliókat is engednek az árból.

Kevés érdeklődőről és emelkedő számú családi házról számolt be az egyik kapuvári szakértő. Papp Jenő elmondta: a falusi ingatlanok árai náluk 3 és 37 millió forint között vannak. – Az eladók napjainkra elérték a – szerintük – minimális árat, ám ennek jobbára érzelmi, semmint gazdasági motiválói vannak – mondta Papp Jenő. Irodájukban egy-egy településről akár 10–15 eladó házat is nyilvántartanak, községnagyságtól függően. – Napjainkban hátrány a hetvenes években épült kétszintes ház a nagy kert és a magas rezsiköltségek miatt – mondta az értékesítési vezető. Ezeket az ingatlanokat egyre nehezebb eladni. Jellemző az egyik, 30 millió forintot is érő ház esete, melyet már 23 millióért sem tudnak eladni, pedig a kétgarázsos, háromszobás épület 2001-ben épült és 2010-ben már felújították. A szakember a másik végletnek egy 1930-ban épült, egy szoba- konyhás házat mutatott, a nem túl népszerű községben a 70 négyzetméteres épületet 3 millióért árulják.

Növekvő kínálat mellett változatlan kereslet.
Növekvő kínálat mellett változatlan kereslet.


– Amíg a támogatott hitelek nem jelennek meg a bankok kínálatában (amihez kormánydöntés is kellene), nem várható érdemi változás az ingatlanpiacon – tette hozzá Papp Jenő.

– Az iroda jelenleg több mint 800 eladó ingatlant tart nyilván a Rábaköz községeiből, ahol egy-egy településre – például Kóny – akár harminc eladó ház is jut – mondta Szűcs János ingatlanszakértő. Hozzátette: a kisebb települések, mint Maglóca vagy Barbacs is, 5–10 eladó házzal „büszkélkedhetnek". Az árak Szűcs János szerint is lefelé mennek, komfortos házakat, 1000 négyzetméteres telekkel már 1,9 millióért is lehet venni; a két véglet: az egyik nagyközségben 500 négyzetméteres, 16 szobás kúriát 56 millió forintra taksálnak, szemben egy 90 éves, kétszobás, komfort nélküli, 65 négyzetméteres családi házzal, ami a napokban 600 ezer forintért kelt el.

Szűcs János szerint a vidéki ingatlanpiac egyetlen mentőöve az ország keleti feléből érkezők tömege lehet.
Szűcs János szerint a vidéki ingatlanpiac egyetlen mentőöve az ország keleti feléből érkezők tömege lehet.


– A lefelé mozgó ingatlanárak mellett egyéb kedvezményeket is elérhetnek a gyérülő vásárlók – mondta Szűcs János. Példaként hozta fel, hogy készpénzes fizetés esetén az árból több millió forintot is elenged az eladó, „hiteles vásárlásnál" azonban már nem ilyen engedékenyek.

– A vidéki ingatlanpiac egyetlen mentőöve az ország keleti feléből érkezők tömege lehet, akik a megnyílt ausztriai munkaerőpiac közelsége miatt vásárolnak több házat és lakást a környéken – avatott be a közeljövő tendenciáiba Szűcs János.

Az ingatlanosok szerint a főbb útvonalaktól távol eső községek eladó házai alig, vagy csak nagyon nyomott áron kelnek el.

Olvasóink írták

  • 2. Laza 2011. június 27. 13:39
    „Papp Jenő ingatlanszakértő! :D”
  • 1. Star-Spangled 2011. június 24. 00:40
    „Falusi ingatlan 3 millio?????? Ezek a fiuk szivnak valamit! Pesten 3 jobb vacsora kerul ennyibe!
    Tipikus "jokerek"! Adja el mindenki maga,privatkent a kerot,nincs szukseg ezekre a tolvajokra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos néptánctábor Kapuváron

Hatodik alkalommal nyílik meg Kapuváron a Rábaköz Öröksége néptánctábor csütörtökön a helyi… Tovább olvasom