Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Közösségi programokra nem sok pénz marad a Rábaközben

A parlament által elfogadott jogszabály következtében ez évben az önkormányzatok a normatív finanszírozásról áttértek a feladatfinanszírozásra, ami a legtöbb kisebb települést érzékenyen érinti.

Az idei évben a normatív finanszírozást felváltotta a feladatfinanszírozás. A helyi önkormányzatok most már féléves tapasztalatai szerint kevesebb támogatást kapnak, mint eddig, ami pedig nem fedezi a kötelező feladatokat sem. Ezek mellett más tevékenységekre egyáltalán nem jut pénz, ha mégis, akkor jóval kevesebb.

– A köztemető fenntartására nevetséges összeget kaptunk, akárcsak a zöldterület rendezésére, ez semmire, még a fűnyírásra sem elég – nyilatkozta lapunknak Szil jegyzője, Pető Attila. Hozzátette, súlyosan érinti őket a gépjárműadó, amelyből hatvan százalékot elvesznek, így a korábbi száz százalékhoz képest csupán 40 százalék marad meg. Közösségi rendezvényeik költségeire pályáztak, az aratófesztiválhoz ezenkívül a helyi büdzséből hétszázezret tettek hozzá.

Szili aratófesztivál: A helyi programhoz hétszázezer forintot tudtak hozzátenni a falu költségvetéséből.
Szili aratófesztivál: A helyi programhoz hétszázezer forintot tudtak hozzátenni a falu költségvetéséből.

Vásárosfalu kivételes helyzetben van, legalábbis polgármestere szerint. – Beleddel állunk körjegyzőségi kapcsolatban és jelen pillanatban hitelünk sincs. Az előírt feladatokra elegendő támogatás jut, sőt, marad elég összeg a közösségi programok megrendezésére, melynek egyik jó példája lesz a jövő hétvégi Vé-fesztivál – jelentette ki Molnár Sándor polgármester.

Bogyoszlón teljesen más a helyzet, mint a Dél-Rábaközben. – Költségvetésünk a tavalyi évben nyolcvanmillió forint felett volt, ehhez képest idén felháborítóan kevesebbet, ötvenmillió forintnyi pénzösszeget fordíthatunk községünkre – közölte a Kisalfölddel Varga Tamás polgármester. Továbbá elmondta, a teendők finanszírozására ez nem elég. A közösségi programokra négyszázezer forint kerül. A járdafelújítást több mint három kilométeres szakaszon kellene elvégezni, ám az erre jutó négyszáznyolcvanezer forintos összeg csupán százméteres távra elég, hisz az aszfaltozás háromezer-ötszáz forint négyzetméterenként.

Tóth Alice, Fehértó polgármestere elmondta, nekik is be kell osztaniuk a pénzt, de meg tudják oldani a feladatfinanszírozást és közösségi rendezvényt is szerveztek.

Egyed település költségvetése az idei évben ötvenhárommillió forint. A község polgármestere, Vadosné Varga Katalin lapunknak elmondta, amire muszáj, arra szorítanak pénzt. Ebben az évben az önkormányzat nem tervez nagyobb közösségi programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 éves Garta

Augusztus 17–19-én rendezik a gartai városrész háromszázötven éves jubileumi ünnepségét. Tovább olvasom