Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Közösségépítő falusi rendezvények

Rábaköz - A falvak legnépszerűbb programja még mindig a falunap, ám a közösségépítés reményével több alternatív rendezvénnyel is próbálkoznak a községházák. Az elköltött pénz nagysága igencsak szórt: háromszázezer forinttól kétmillióig fordítanak erre a falvak, de ez nem mindig tükröződik a látogatottságon.
Háromszázezer forinttól kétmillióig fordítanak szórakoztató programjaikra a települések

– Az, hogy „csak" háromszázötvenezer forintot költünk helyi rendezvényekre, elsősorban a takarékos működésnek köszönhető, ám úgy vélem, rendezvényeink színvonalán nem ez érezhető – jelentette ki Horváth Ferenc.

A valamivel több mint kilencszáz lakosú Szárföld polgármestere elmondta, legtöbb – évente közel ötszáz – látogatót megmozgató falunapjuk még a Rábaköz távolabbi részeiből is vonz vendégeket. A rendezvény főzőversenyére a szomszédos Kapuvárról is érkeznek nevezők, ám a polgármester hangsúlyozta, elsődleges céljuk a helyiek közösségi életének fejlesztése.

– Az egész napos programokra kétszázezer forintot költ a községháza, másik nagyobb rendezvényünkre, az idősek napjára pedig százötvenezret – mondta a polgármester. – Erre kétszáz látogatóval számolhatunk évente.

Közel kilencszázezer forintot szán helyi rendezvényekre a höveji önkormányzat. Dr. Némethné István Erzsébet polgármester azonban hozzátette, ezenfelül a Fejlődő Hövejért Alapítvány is kiveszi – majd ugyanilyen nagyságrendben – a részét a helyi programok finanszírozásából.

A több mint háromszáz lakosú település legnagyobb programja a – közel hatszázezer forint költségvetésű – falunap, ahol szinte a lakosságszámmal megegyező látogatót köszönthetnek évről évre. Az időseknek, gyermekeknek minden évben szerveznek farsangot és kirándulásokat, de népszerűek a helyi játszóházak is.

Új programok: Az enesei virágmajális számos érdeklődőt vonzott.
Új programok: Az enesei virágmajális számos érdeklődőt vonzott.

Tavaly több mint kétszáz vendég jelenlétében tartották meg a település fennállásának hétszázötvenedik évfordulóját, melyhez az alapítványon felül mintegy százharmincezer forinttal járult hozzá a höveji költségvetés.
A polgármester elmondta, újabb és újabb programokkal fejlesztik a helyi közösségi életet, ennek egyik jó példája a tavaly elindított nyári tábor, melynek az alapítványi háttéren kívül valamivel több mint ötvenezer forintos költségvetési vonzata van.

A programok színesítésében, újabb rendezvények elindításában látja a közösségi élet fejlesztésének lehetőségeit a mihályi községháza is. Pap Lajosné polgármester elmondta, a költségvetésből évente valamivel több mint egymillió forintot költenek a rendezvényekre, ám azt hozzátette, nagyon jelentős a helyi vállalkozók és a lakosság segítsége is. Évente huszonkét rendezvényt szerveznek a településen, melyben igyekeznek támaszkodni a helyi néphagyományok felelevenítésére (ilyen például a bohócjárás).

A legnépesebb itt is a falunap, ahol a több száz vendégnek egész napos rendezvénnyel kedveskedik az önkormányzat. Legfontosabb törekvés itt is a helyiek „kimozdítása otthonról", ám újabb programjaik, így az Országos Biofesztivál vagy a nemzetközi néptáncfesztivál mind-mind a helyi közösségépítést szolgálják és nagy szerepük van a turizmus fellendítésében is.

Intézményeik is kiveszik részüket a szervezésből, a mihályiak majálist és többnapos pünkösdölést is tartanak a faluban.
A közel ezernyolcszáz lakosú Enese önkormányzata kétmillió forintos keretből szervezi a helyi rendezvényeket. Mesterházy József polgármester szerint egy-kétezer vendéggel a falunap vezeti a látogatottsági listát, ehhez mérten ez a rendezvény viszi el a fenti költség felét.

Jelentős látogatottsággal bír a tavaly útjára indított virágmajálisuk, de a rendezvénypalettát olyan programok is színesítik, mint a rockfesztivál vagy a zenei nyár, de az évente több alkalommal megtartott népfőiskolai előadások is egyre több vendéget vonzanak. Ez utóbbi rendezvényre például csak pár százezret szán a költségvetés, de Mesterházy József szerint elmondható, hogy a program híre nagyobb, mint a befektetett pénz nagyságrendje.

– Idén kicsit zsúfolt lett a rendezvénynaptárunk. A sok rendezvény között mindenki megtalálhatja a neki legjobban megfelelőt – mondta az enesei polgármester.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc településről járnak tanulni Szilba a gyerekek

Szil - A most már a végéhez közeledő tanév kezdetén alaposan megnőtt Szilban az általános iskolások… Tovább olvasom